Horúca

Rekuperácia - áno, či nie?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať
1
33
34

Odpoveď na príspevok od islk:

@radoslavc Chat-GPT v 10vetach :) Generátor ozó…
@islk Ešte by bolo fajn doplniť, že ozón je aj vysoko korozívny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@islk Ešte by bolo fajn doplniť, že ozón je aj v…
@frantisekca ano treba aplikovat za nizsej relativnej vlhosti <75%
Odpovedať
Neviem či si už mal v aute ozónový generátor, ale ten smrad by som si do domu nepustil bez toho, aby som mal na to dobrý dôvod. Ak by to malo byť v dostatočnej koncentrácii, smrdelo by to ešte týždeň. No a koncentrácia je druhá vec. ak by si chcel dezinfikovať dom, na to sa používajú veľké profi generátory s dostatočnou produkciou O3. Také s pár článkami ako sa používajú v autách, by v dome nevyvinuli dostatočnú koncentráciu na zničenie patogénov. V nižšej koncentrácii by to malo zmysel akurát na dezinfekciu rúr, no ak je tam neustály pohyb vzduchu, vírusy a baktérie tam moc nebudú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Neviem či si už mal v aute ozónový generátor, ale…
@ralf364 Mam O3 generator a pouzivam ho vzdy ked treba ako malokto. Ak to mas riadno domyslene s vetranim O3 je do par hodin fuc, to same v aute. Koncentraciu si zvolis vzdy podla potreby, v tom nevidim problem otazka je ci si vies zvolit rezim O3 na rekuperacii. Ja to mam na jeden gombik :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sverdik:

@islk nuz tak niekto vali bomby a niekto si dva r…
@sverdik súhlasím. ako možno keby máme viac času sa s tým hrajkať tak možno by sme do toho išli. ale my sme si v podstate rekuperáciu dávali hneď pri novostavbe. chceli sme mať všetky takéto veci vyriešené hneď na začiatku, nech potom nemusíme búrať atď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janula_be:

@sverdik súhlasím. ako možno keby máme viac času …
@janula_be tak to je jasne. a ako dlho to trvalo cele namontovat? vsetky rozvody atd?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od myska45:

@stanlej to je pravda, my teraz aj s muzom dost p…
@myska45 s touto znackou zial skusenost nemam ziadnu a neviem ci to nahodou nie je len pasivna rekuperacia s ktorou vlastne iba vetras a nic viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@islk tak vyskusaj poslat do nilanu, ja mam rekuperaciu odtial. no je jasne ze aktivna ma vysla viac ako keby som daval pasivnu tak mozno aj teba ta cenova ponuka vyjde inak. druha vec je, ked sa ti nahodou nieco porucha tak tu mas aspon isty nejaky ten servis a zarucnu dobu. pri tej svojpomocnej rekuperacii neviem, neviem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@islk Ešte by bolo fajn doplniť, že ozón je aj v…
@frantisekca ... a možno aj doplniť účinky O3 na živé organizmy,... Jaj, to tu teraz nepatrí!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od deciont:

@myska45 pozeram ze sa tu dost vypytujes, uz mate…
@deciont Všetko som robil sám, auž 6 rokov to šlape ako hodinky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca ... a možno aj doplniť účinky O3 na …
@petersd tak rekuperacia a ozon neviem ako moze suvisiet aky to ma priamy vplyv, lebo podla mna ziadny. avsak rekuperacia ma jednoznacne vplyv na kvalitu ovzdusia vnutri a tym znizuje koncentraciu skodlivych latok a zlepsuje cirkulaciu vzduchu, co teda moze mat uz vplyv na zdravie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@islk tak vyskusaj poslat do nilanu, ja mam rekup…
@stanlej mam uz 3 ponuky od firiem a som velmi rad ze toho zajica z vreca nemusim od nich kupovat :), CP sa pohybuju v rozmedzi od 6k do 10.5k. (Akoze za tak jednoduchu technologiu...dakujem) p.s. nechapem tvoje obavy na servis pri svojpomocnej vystavbe tak jednoducheho zariadenia akou je pasivna rekuperacia ? ... dufam ze si niekto nemysli ze ked to kupi od firmy tak ma vyhrate :) ? Ale asi najvacsim kamenom urazu vsetkych ponuk je general sw ... cize nie custom sw. Ak niekto rozumie slovicku custom, tak potom si vie predstavit ake moznosti dava DYI rekuperacia :)
Odpovedať
Článok sa načítava...

@stanlej mam uz 3 ponuky od firiem a som velmi …
@islk doba pokrocila a riesit dnes diy rekuperaciu nema zmysel. vacsina rekuperacii ma rs-485, rs232, alebo aspon ttl vstupy, neviem co take extra customove by si tam chcel riesit na urovni fw. ak si to myslel na urovni prekomplikovanej zabavky /lebo chcem a mozem a hlavne urobim, tak tomu rozumiem/ :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@islk doba pokrocila a riesit dnes diy rekuperaci…
@rapidek RS-232 vznikol v roku 1960, RS-485 v roku 1985, tak tiez si myslim ze sa pokrocilo, mame koniec roku 2024, rekuperacia sa bezne ovlada aj 0-10V atd... Holt takyto je priemysel...vsetko dlho trva uviest na trh. Mne osobne chyba protokol MQTT vytvoreny v roku 1999, ktory je uz celkom dobre rozvinuty v priemysle (moja rekuperacia komunikujem tymto protokolom s nadradenym systemom, je realtime / nakladovo prijatelny / lahko pouzitelny) Ak porovnam custom sw s tym co ponukaju firmy tak mi chybaju bezne veci ako: ( trendy/grafy hitorickych udajov od senzorov / nezavisle docasne riadenie ventilatorov / brutalne predrazena CO2 integracia & nasledna automatizacia riadenia , moznost nastavenie pozadovanych Alarmov ...atd) na druhu stranu rozumiem ze ludia necitaju ani manualy, a im staci ze sa tam volade v technickej daco toci a vytvara jemny hluk, a vlasne ani netusia co je to CO2... Vela ludi to berie stale ako nutnost koli stavebnemu povoleniu/kolaudacii. I ja som to tak vnimal cca 10rokov dozadu. A este k otazke ci ma alebo nema zmysel riesit DYI pasivnu rekuperaciu je asi u 95% ludi jasne, mne osobne usetrila min 5-6tis eur. Ci je to vela alebo malo neviem..., kazdemu tie cisla hovoria inak :) Good luck.
Odpovedať
@islk neviem preco tu potrebujes saskovat s 0-10V? nieje jednoduchsie riesit vsetko cez RS485 alebo RS232? To ze tieto protokoly su stare neznamena ze su zle. Ved predsa staci napr. pouzit ESP32 + RS485 a do homeassistenta uz pojde MQTT. tebe diy rekuperacia usetrila 5-6tisic, a ja mam celu rekuperaciu /ma rs485, aj ethernet/ vratane rozvodov za cca 2200eur, hmmm
Odpovedať

@islk neviem preco tu potrebujes saskovat s 0-10V…
@rapidek 0-10V nesaskujem ja ale firmy co to ponukaju ... uvedomujem si tvoju chybu. Ty mas za 2.2k ja za 1.5k a nepotrebujem riesit ziadne zastarale protokoly ako rs-232/485 kedze mam nativ mqtt. To je uplne jedno hlavne ze si spokojny!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od legasi:

@petersd tak rekuperacia a ozon neviem ako moze s…
@legasi to je dôvod prečo by som odporúčil každému rekuperáciu do domu :-) veď na čo iné máš prihliadať keď už nie na svoje vlastné zdravie.
Odpovedať

@rapidek 0-10V nesaskujem ja ale firmy co to po…
@islk jasne ze saskujes s 0-10v. naco ti to je ked ty potrebujes mqtt? ja mam trosku vacsi barak ako ty a v cene je zapocitane aj jadrove vrtanie a moj cas. ty si svoj cas instalacie zapocital? lebo ked napises ze si usetril 5-6litrov tak oklamavas sameho seba, lebo si porovnaval hrusky s jablkami jasne, hlavne aby bol kazdy so svojim vysledkom spokojny :)
Odpovedať

@islk jasne ze saskujes s 0-10v. naco ti to je ke…
@rapidek #01 ovladanie 0-10V povazujem za uzavretu temu, niekomu moze vyhovoat, inemu nie. Firmy ho vsak ponukaju. #02 bohuzial aj v pripade velkosti domu sa zase mylis, a mas ho podstatne mensi ... u mna sa bavime o ploche 420m2 (interier + kino/posilka + garaz + terasa), ... ale tu vobec o to nejde...., kazdy si staviame barak taky aky mu vyhovuje. V kazdom pripade byvanie pod strechou som zasadne vylucil! #03 do DYI rekuperacie nebudem predsa zapocitavat jadrove vrtanie, ked som uz na to myslel pocas hrubej stavby a vlozil namiesto Ytong vloziek XPS vlozky v celkovom pocte 14ks. Cize uz tu mas dost znacnu usporu. #04 setrenie som odhadol podla zaslanych 3 ponuk a to som isiel na spodnu hranicu... Vela sil a zdaru prajem.
Odpovedať
co sa tyka protokolov - 0-10V, RS232, RS-485, mqtt - su to standardy, ktore vznikli v roznej dobe, za inym ucelom... 0-10V je taky standart v automatizacii (rovnako ako aj prudove slucky 4-20mA, 0-20mA). Vela zariadeni ho ma ako vystup a vela zariadeni ako vstup. Vyhoda je , ze sa da uplne vypustit digitalna cast a vstupom 0-10V sa analogovo nieco riadi ... vyhodou su nizke naklady, rokmi (desatrociami) overene spolahlive zapojenia. Zariadenia ktore pouzivaju mqtt protokol nutne musia mat procesor a veci s tym suvisiace, vratane vyvoja a tvorby hw/sw. Je na vyrobcovi, co aplikuje do zariadenia. Pracujem vo firme, kde sa vyvija elektronika do domacich spotrebicov. V podstate kazda doska uz ma procesor a komunikacne rozhranie. Pouziva sa jeden starsi standart, ktory funguje spolahlivo, sw je odladeny, nie su s tym ziadne komplikacia. Je snaha prejst na novsi komunikacny protokol, iny po hw aj po sw stranke a neverili by ste, kolo s tym je roboty. navrhnut hw cast, odladit sw, testovat a testovat.... Samozrejme novsie riesenie je aj drahsie. A nejde o to, ze novsie oproti starsiemu stoji viac o 3 EUR, cize vyrobok bude o 3 eura drahsi. Pocita sa to inak - rocne vyrobim 20000 spotrebicov, nove riesenie ma iba na cene za hw bude stat rocne 60k EUR. Trochu som odbocil ale netreba hanit vyrobok, co ma starsie komunikacne rozhranie. V dnesnej dobe nie je problem to prisposobit. Napriklad u mna - kotol ma iba M-BUS zbernicu. Avsak na nej su dodtupne vsetky data zo senzorov a vsetko o nastaveni/prevadzke. Robim na doske (ESP32) ktora bude vycitavat tieto data a cez mqtt posielat data na server, kde sa ich uz zhosti/spracuje/zobrazi Raspberry... Prechcavanie sa s nizsou cenou - niekto natrafi na moznost vyhodnej kupy, lepsej ceny, niekto iny ma aj 3-4 cenove ponuky a ziadnu s podobnou nizkou cenou... Taky je zivot, nemozu mat vsetci vsetko najlacnejsie :)
Odpovedať
1
33
34
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?