Poraďte mi pri výbere tepelného čerpadla pre bungalov 159 m2

Zobraz úvodný príspevok
Novostavba bungalov 159m2, 30cm tehla + 20cm polistyren strop bude fukana celulozova izolacia 45cm okna 3 sklo 4 ludia podlahove kurenie. TC bude na kurenie a uzitkovu teplu vodu na stranke tools.refsite cz. som vypocital orientacnu tepelnu stratu domu do 6,3kw rozhodujem sa medzi monoblokmi - IVT Air X 90 - AirModul E9 alebo IVT Air X 70 - AirModul E9 - NIBE F2120-8 alebo NIBE F2040-8 - Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 - Stiebel HPA -O 8 CS plus kazda rada, postreh, odporucanie velmi rad uvitam vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@matko291 tam je asi najviac lazov na SK, niekde …
@duzu sused policajt, druhý krčmár, tretí veľký gazda je to tam ako jedna veľká rodina , zavše tam niekto zablúdi sa otočiť a to už idú psíkovia po ňom 😄
Odpovedať
mate niekto pri tepelnom cerpadle aj kotol napriklad? je to v(y)hodna kombinacia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hnco:

mate niekto pri tepelnom cerpadle aj kotol naprik…
@hnco Aký kotol? Elektrický? Plynový?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hnco Aký kotol? Elektrický? Plynový?
@toky1 plyn nemam, tak nad touto moznostou som popravde ani neuvazoval. len sa zaujimam, ci je to realne a da sa tak fungovat alebo je to uplne zbytocne a viem aj bez kotla existovat aj pocas tuhsich zim.
Odpovedať
Splitové tepelné čerpadlá majú obvykle vo vnútornej jednotke elektrické vykurovacie teleso. Monobloky sa dajú kúpiť tiež s vnútornou jednotkou s integrovaným trojcesťákom pre napojenie TUV, expanzkou a výhrevným elektrickým telesom. Výkony týchto telies sú asi rôzne podľa výkonu TČ. Na obrázku je vnútorná jednotka k TČ monoblok Vaillant
Odpovedať
Pred elektrický kotol sa dá do série zaradiť doskový výmenník pripojený na bežnú klimatizáciu a spraviť tak retrofit tohoto kotla na tepelné čerpadlo za zlomok ceny bežne predávaných tepelných čerpadiel. Viac info v mojom albume https://www.modrastrecha.sk/blog/supi...
Odpovedať

@toky1 plyn nemam, tak nad touto moznostou som po…
@hnco ja kotol napríklad nemám vôbec, zbavil som sa ho, mám len tepelné čerpadlo. fungujem už roky s Fenomisom a viem, že ľudia nemajú problém s ním vykúriť ani v chladnejšej oblasti. ja osobne som z BB, kde tuhé zimy veľmi nehrozia, ale brat žije na Orave, takže viem posúdiť aj na základe jeho skúseností.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pastierik:

@hnco ja kotol napríklad nemám vôbec, zbavil som …
Tých ľudí s TČ Fenomis je iba zopár, asi 20... Skôr mám dojem, že pán Fejes tu má vytvorených niekoľko profilov, v snahe o nejakého zákazníka. Pravda je taká, že napríklad za rok 2024 nepredal žiadne TČ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Tých ľudí s TČ Fenomis je iba zopár, asi 20... Sk…
@frantisekca tak je tu diskusia ohľadom TČ, ja mám dobrú skúsenosť s týmto tepelkom a takisto mám aj dobrú skúsenosť s oknami incon, strešnými velux a bránou hormann. 😉 tu je ale téma ohľadom vykurovania.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pastierik:

@frantisekca tak je tu diskusia ohľadom TČ, ja má…
@pastierik vsak pis si co chces 😄 ja som dal otazku, je normalne, ze sa tu debatuje. ja proti fenomisu nemam nic, niekto tu je predpojaty evidentne. treba sa vediet odosobnit 😁 tiez mi poradili rozne znacky, s ktorymi som uplne nebol stotozneny, ale nehejtoval som.
Odpovedať

Tých ľudí s TČ Fenomis je iba zopár, asi 20... Sk…
@frantisekca Ty ich musíš mať riadne nerád 😝 Ale pochybujem, že máš vlastnú skúsenosť. To tak väčšinou býva, že najčastejšie hodnotia tí, ktorí si to ani neodskúšali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hatpot:

@frantisekca Ty ich musíš mať riadne nerád 😝 Ale …
@hatpot Aké klamstvo, nepravdu som o nich napísal? Že tých čerpadiel nepredali viac než 20? A že to tu vyzerá, ako by ich boli tisíce, že je tu toľko spokojných užívateľov? Že sú není v červených číslach (dlhoch)? Tie tvrdenia sú podložené, každý si to môže dohľadať... Vychvalovať, že TČ má pripojenie online, aby sa mohli vyriešiť problémy? Aké? Veď tu iba chvála na spoľahlivosť, bezproblémovosť, tak aké problémy? Že podaktorí neznesú objektívny pohľad na tu firmu? Veď nemajú žiadnu istotu, že to čoskoro vzdá, ukončí. Kde, ako bude zabezpečený servis, náhradné diely? Tie TČ nemajú žiadnu pridanú hodnotu, voči konkurencii, ba ani cenovo nie sú zaujímavé. Majú však neistotu v tom, že to tá firma "zabalí". A je správne na to poukázať, keď sa tu tých niekoľko ľudí iba vychvaľuje, že aké je to super. Nikto z nich tu nezverejnil údaje z prevádzky, aká je spotreba EE, koľko tepla TČ vyprodukovalo, COP/SCOP, proste nič, iba žvásty. Čítajú to aj iní ľudia, možno zvažujú kúpu TČ a mali by byť obozretní a zvážiť aj riziká a tiež to, že tie tunajšie pozitívne reakcie sa zakladajú iba na dojmoch pár ľudí z celkovo ani nie 20, ktorí majú to TČ.
Odpovedať

@hatpot Aké klamstvo, nepravdu som o nich napísa…
@frantisekca Už tu prosím prestaň vysielať. To, že TČ je lacnejšie a cenovo dostupné, lebo vyrába na SR a predávajú ho priamo zákazníkovi (tým pádom sa cena nenavyšuje pri medzičlánkoch ako sú predajcovia, koncové firmy, ktoré ti ho prídu namontovať), je fakt, a to som aj ja mimochodom ocenil.
Odpovedať

@frantisekca Už tu prosím prestaň vysielať. To, ž…
@hatpot No, možno je na čase, aby si prestal vysielať ty... Už tu bolo spomínané, že tie TC nie sú lacnejšie než konkurencia, takže píš fakty a nie domnienky... Ak chceš ďalej oponovať, tak zverejni faktúru za to TČ. Porovnáme s konkurenciou... Problém tej kusovej výroby sú vysoké nákupné ceny komponentov a teda aj celku, takže tvoje medzičlánky sú mimo...
Odpovedať

@hatpot No, možno je na čase, aby si prestal vys…
@frantisekca Skúsim teda ešte raz 😉 Kto písal, že má lacnejšie? Ohľadom výroby to nie je "problém", ale skôr kvalita komponentov, z čoho je. Ale vidím, že s tebou je to ťažko. 🙂 Tak nechaj tak.
Odpovedať

@frantisekca Skúsim teda ešte raz 😉 Kto písal, že…
@hatpot Zaujímavé, že ty dokážeš posúdiť kvalitu komponentov, že máš relevantné data a vieš to zrovnať s konkurenciou, čo tam dávajú oni... Iste, všetko je homemade kvalitná výroba... Ako som písal, bav sa fakticky a nie domienkami...
Odpovedať
Článok sa načítava...

@frantisekca Skúsim teda ešte raz 😉 Kto písal, že…
@hatpot a ty mas konkretne aky typ tc? co si daval?
Odpovedať

@hatpot a ty mas konkretne aky typ tc? co si dava…
@hnco Dával som vzduch-voda. Akože nebol to jediný možný variant, ale montáž je pri tomto vyslovene najjednoduchšia a dá sa namontovať takmer kdekoľvek.
Odpovedať
Profilova fotka

@hnco Dával som vzduch-voda. Akože nebol to jedin…
@hatpot jasne, to je asi najpraktickejsia volba. ale ono ani zem-voda zase nie je take narocne, susedia tak maju, mali to rychlo hotovo. jeden vrt a vybavene. ty si siel do nejakej premiovky alebo si vyberal podla ceny?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fruko5:

@hatpot jasne, to je asi najpraktickejsia volba. …
@fruko5 Vyberal som skôr podľa pomeru cena/výkon. Nechcel som úplne low-cost riešenie, ale ani som nechcel zas vysoliť toľko, že na chleba nezostane. Pozeral som hlavne na COP, hlučnosť a servis v okolí. Máme stredne izolovaný dom, takže som riešil aj výkonovú rezervu, aby to nešlo stále na doraz. Ty nad čím uvažuješ?
Odpovedať

@fruko5 Vyberal som skôr podľa pomeru cena/výkon.…
my máme tiež vzduch-voda a zatiaľ spokojnosť. ale keby sme stavali znova, asi by som šiel do zem-voda, ale to hlavne teda kvôli stabilnejšiemu výkonu v zime. aj keď pri týchto novších čerpadlách to už vraj nie je až taký rozdiel. máte niekto skúsenosť s tým, ako sa líši spotreba pri týchto dvoch typoch?
Odpovedať
Profilova fotka
90% ludi nema na horizontalny register dostatocne velky pozemok. Na vertikalny zasa nema 6000e plus. Porovnanie SCOPu (pomer energie dodanej a ziskanej) je samozrejme v prospech zemneho cerpadla, ale ak si pozries tabulku, z prvych 100 najlepsich instalacii zratas pocet zemnych masin na prste jednej ruky. Druha vec je cena, ak zoberiem najlacnejsiu vzduch/voda od 1500e+montaz (aj ked ratam 1000e zasobnik+bizuteriu), nemal by si prekrocit 4000e. TC zem/voda pod 5000e nezozenies, 6000e+ register (ak si ho neurobis sam) + montaz. Na kluc 12-15.000. Nikdy sa to nevrati.
Odpovedať
Kupodivu, aj ten lacný Haier si nevedie vôbec zle...
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca ak su to "papierove" parametre, velmi by som im neveril. je velky rozdiel, co vyrobca napise v letaku a co realne namerias kalorimetrom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@frantisekca ak su to "papierove" parametre, velm…
@mgx Tvrdiť, že sa investícia do tepelného čerpadla zem/voda nikdy nevráti, je trochu prehnané. Ak sa na to pozrieš z dlhodobého hľadiska, práve vyššia účinnosť a stabilnejší výkon zemného tepelného čerpadla prináša väčšie úspory.
Odpovedať

@frantisekca ak su to "papierove" parametre, velm…
@mgx A ešte k tomu SCOP – to, že v rebríčkoch inštalácií je málo zemných čerpadiel, nie je dôkaz ich nevýhodnosti, ale skôr toho, že veľa ľudí hľadá krátkodobú úsporu na začiatku, namiesto dlhodobých výhod. Kto však plánuje na 20+ rokov, vie, že stabilná účinnosť, nižšie prevádzkové náklady a dlhšia životnosť jednoducho hovoria v prospech zemného tepelného čerpadla. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@hatpot cennikova cena tabulkove "najlepsieho" zemneho cerpadla Stiebel Eltron WPE-I 12 H 230 je 17200 euro, po zlave 13000euro. Plus vrt, si na 19.000euro. Ze vydrzi 20 rokov silne pochybujem, ale povedze ze vsetci svati stoja pri mne :) tak ano. Rocny odpis 1583 euro za 20 rokov. Potom 750 euro (vrt sa akoze splatil). Oproti tomu lacny vzduch/voda za 1500e alebo trosku lepsi s R290 za 3000e. Povedze ze vydrzi polovicu=10 rokov. Rocne 150e ci 300e. Prevadzkove naklady su pri scop 5.7 (aj ked dalsie zeme maju uz scop 3.5) uplne porovnatelne s vzduch voda, kde najhorsia instalacia ma u mna 3.5 (4.5 mam doma). Sam som dakedy planoval zem/voda, ale ked pred 4 rokmi sa parametre skorozrovnali, nevychadza mi to. Samozrejme, hluk beriem, ale najnovsie modely vzduch/voda uz atakuju 41db a to uz je cez den vonku bezne hlukove pozadie. Realita je taka, ze na montaz 500ks vzduch/voda mas 1 TC zem/voda alebo voda/voda. Ak budu ceny ake su, inak to ani nebude.
Odpovedať

@hatpot cennikova cena tabulkove "najlepsieho" ze…
@mgx Pri tých zemných (voda) spotreba čerpadla není v SCOP/COP zohľadnená, takže reálne tie čísla sú o niečo horšie. Aspoň tak mi bolo vysvetlené, že sa zobrazované údaje prepočítavajú z údajov frekv. meniča pre kompresor a teplôt na vstup/výstup z TČ. Tak mi bolo povedané na výstavisku. Či tá ich interpretácia je správna neviem, ale silno pochybujem, že by výrobcovia TČ mali na vstupe napájania meranie a prepočet by bol robený na tom základe, keď sa to dá cez ten frekv. menič a vlastne tie výsledné čísla sú "krajšie".
Odpovedať

@hatpot cennikova cena tabulkove "najlepsieho" ze…
@mgx pri zem/voda mas kompresor v interieri, co tiez nie je z pohladu hluku uplny ideal. Radsej 40dB na zahrade, ako 30dB v interieri...
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca vsetky tie udaje, ktore som uviedol su merane tak ako sa ma, tzn. je tam certifikovany kalorimeter a certifikovany MID elektromer s cejchom. Tzn. SCOP je realne, nie "vypocitane". Ak nepripravujes TUV mas samozrejme SCOP lepsi, ale to tam uvedene tiez je. @supiiik ano, dobry postreh. Ale beh chladnicky v kuchyni tiez nikto neriesi :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?