Elektrokotol protherm raja 9k r.v 2021 nastavenie

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím. Mam problém s elektrokotlom. Zapína ohrev až keď mam otvorene 3 okruhy...pri 1 alebo 2 zapne len 1kw spiralu a ohreje vodu na 30st...prietok ukazuje 0. Ak otvorím 3 okruh funguje ako ma...za kotlom mam ešte cerpadlo co tlači do rozdelovaca a mam aj termostaticky ventil na určenú teplotu ( koli kureniu pevným palivom)... poraďte co môže byt za chybu....mam zonovu regulaciu ktorá spina aj kotol...ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@purplesticks vykon sa nastavuje priamo na kotli, poslal som ti video
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@purplesticks nie. Na ohrev TÚV to nemá vplyv. Pr…
@megdesign @mgx 1. Ste si 100% istý, že ak v servisnom menu nastavím manuálne výkon kotla povedzme na z 9kW na 4kW, tak sa to vsťahuje len na vykurovanie a nie aj na ohrev vody ? Čítam servisný manuál a z neho mám skôr dojem, že je to výkon na celý kotol, nie len na vykurovanie. 2. Prečo väčšina užívateĺov na modrejstreche obmedzuje výkon kotla na min. ? Nie je lepšie nechať plný výkon a docieliť tak rovnomernejšie opotrebenie vykurovaích telies, než neustále využívať len jedno topné teleso pri min. výkone ? Je cyklovanie kotla nežiadúce ? 3. Čo je lepšie a prečo ? Nechať kotol na 9kW a bude mať rýchly ohrev vody do podlahy, alebo ho obmedziť v mojom prípade na hodnotu tepelnej straty domu, t.j. 4 kW a bude zohrievať vodu dlhšie s nižšou výstupnou teplotou ? Vopred ďakujem za Vašu trpezlivosť a cenné skúsenosti z praxe.
Odpovedať
Profilova fotka
@purplesticks zapni ohrev teplej vody a v menu d.0155 si pozries aktualny vykon. 2) ak mam dom s nizkou tep.stratou a nizkoteplotne vykurovanie s malou deltaT, nema vyznam aby som pouzival kotol s maximalnym vykonom, pretoze ten rychlo vyhreje vyk.okruh ktory nestiha teplo odovzdat a kotol sa vypne pri prekroceni teploty spiatocky (tak je to skratka urobene). 3) preto je lepsie nastavit si kotol na max. tep.stratu alebo menej a nechat ho ist na "volnobeh" aj ked dlhsie. cyklovanie pri el.kotli nema vyznam velmi riesit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@megdesign @mgx 1. Ste si 100% istý, že ak v ser…
@purplesticks výkon má byť len tak veľký aby sa pokryli aktuálne straty,pri takej teplote vonku ako teraz čo najnižší, ak by bol stále na max ohreje sa voda na vysokú teplotu a vykuruje i vtedy ked už kotol vypne a stále bude stúpať teplota v miestnsti, výkon sa dá regulovať vykurovacou krivkou ak sú vonkajšie snímače teploty, alebo manuálne, aj keby to kotol neumožnil,ak sa poškodia snímače, stačí dať na vstup jednofázové napájanie, alebo na kotli zapnúť len prvý stupeň ak to vôbec umožňuje el. kotlu je jedno na akú teplotu vykuruje stále má 100% účinnosť, žiadna strata, nemá komín ako ostatné spotrebiče
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@purplesticks výkon má byť len tak veľký aby sa p…
@duzu tento kotol nemá v sebe nejakú logiku, na základe ktorej si vyhodnotí, že často spína a sám na základe toho zníži výkon na min. t.j. 1kW ? Mám len izbový termostat, nemám vonkajší snímač teploty. Náhodou nepoznáš odpoveď na moju otázku vyššie ? "Ste si 100% istý, že ak v servisnom menu nastavím manuálne výkon kotla povedzme na z 9kW na 4kW, tak sa to vsťahuje len na vykurovanie a nie aj na ohrev vody ? Čítam servisný manuál a z neho mám skôr dojem, že je to výkon na celý kotol, nie len na vykurovanie."
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@megdesign @mgx 1. Ste si 100% istý, že ak v ser…
@purplesticks 1. Áno, som si istý. 2. Aj keď ide len na 2kW (jedna špirála) relatkami si prepína špirály medzi sebou, aby sa opotrebovávali cca rovnako všetky. 3. Čo najbližšie k tepelným stratám objektu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@purplesticks 1. Áno, som si istý. 2. Aj keď id…
špirála sa najčastejšie poškodí pri zmene napájania, mne idú všetke 3 už viac ako 30r a to ide väčšinou len jedna, tú prepínam po dlhšej dobe s treťou, tá ide minimum ozaj len pri veľkej zime a to sme už dávno nemali, prvá ide vždy ked je kotol zapnutý,robil som ho sám čo najjednoduchšie ovládanie, tam nehrozí kameň je tam stále len jedna voda, preto i bojler mám ho zvlášť ohrievam len na 40-45 st a voda cirkuluje v menšom , akurát ak chcem naplniť vaňu ohreje sa na na vyššiu teplotu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@purplesticks zapni ohrev teplej vody a v menu d…
@mgx čo je to voľnobeh?ako na aute ked zaradíš neutrál? niekedy je to lacnejšie ako pri brzdení motorom,ja mám kotol zapnutý celoročne,vždy ked poklesne teplota zakúri niekedy aj v lete, ak je dlho chladno a nikdy sa nemusí naakumulovať teplo, to napájanie elektroniky je veľmi malá spotreba lebo je veľmi jednoduchá, sú napájané len cievky výkonových relátok,a nikdy sa nestratí kotol je v nevykurovanom prostredí, je tam chladno i v lete
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?