Indukčné dosky - skúsenosti

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Přemýšlím o koupi indukční varné desky do nového bytečku. Vím, že je k vaření třeba spešl nádobí a o to mi ani tak moc nejde. Spíš jsem se dočetla, že indukce při vaření vydávají divný pískavý zvuk. Budeme mít obývák spojený s kuchyní, takže si to neumím představit. Máte někdo s indukcí zkušenost? Díky
Odpovedať
@duzu treba si uvedomiť, že testy vychádzajú z nejakých ideálnych (alibistických predpokladov) napríklad že veľkosť ohrievanej plochy sklokeramikou = veľkosť dna hrnca. Čo nie vždy platí. Osobne neviem o sklokeramických varných doskách ktoré by prispôsobovali veľkosť ohrievanej plochy veľkosti dna hrnca. Proste tam majú nejakú jasné preddefinovanú plochu (ohrievač) ktorú po zapnutí ohrievajú či je na nich hrniec priemeru 10 cm alebo priemeru 20 cm. Čož pri indukcii ak dám na plochu indukcie ktorá zvládne ohrievať alebo v prípade indukcie skôr "spolupracovať" s hrncom o priemere dna 20 cm, hrniec s priemerom dna 10 cm, zvyšných 10 cm proste nebude tvoriť hluché teplo.
Odpovedať
@sousedekovci89 tak ako pri undukcii musíš používať len feromagnetické hrnce tie zakúpiš raz a už neriešiš, tak isto pre sklokeramiku nakúpiš vhodné pre rozmer dna a pre oba hlavne rovné dno,
Odpovedať
@duzu lenže niekedy niečo potrebuješ ohriať v malej rajničke (napríklad roztopiť maslo) a tá platňa ti môže byť fakt zbytočne veľká. A navyše čo sa týka hrncov s feromagnetickým dnom, netreba z toho robiť až takého strašiaka, v dnešnej dobe drvivá väčšina predávaných hrncov na indukcii pohodlne fungujú. Keď sme u rodičov prechádzali z plynu na indukciu tak nám na indukcii fungovalo 90% dovtedy v domácnosti nakúpených hrncov od bežných smaltovaných až po hrnce s ťažkým dnom. Nefungovala len jedna (a nie najlacnejšia) séria hrncov ktorá však v domácnosti bola sklamaním už predtým (príšerne ťažké vzhľadom na veľkosť). Dokonca fungovali aj 20 ročné smaltové kastróliky, ktoré mali najlepšie roky dávno za sebou 🙂 Dnes už iba stačí nájsť to správne logo na obale a nemusím sa obmedzovať správnou veľkosťou dna 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 U nás tiež väčšina fungovala, akurát jedna panvica nie na palacinky, ale to je maličkosť, to sme hneď novú kúpili a hentú sme dali švagrinej. Takže ozaj netreba z toho robiť nejakého strašiaka, práveže indukcia má veľa výhod 😉
Odpovedať
@sousedekovci89 neviem prečo robíš strašiaka zo sklokeramickej tam je tiež i malá platnička,čo by si povedal ked niekto varí na sporáku na drevo kde je nonstop pokiaľ sa kúri vyhrievaná veľká platňa,i ked nevaríš, jediná výhoda indukcie je rýchlejší nábeh a o 10% energie menej len na varenie, to je výhoda ked sa nevykuruje no ked je vykurovacie obdobie nevyjde nazmar energia zo žiadneho zdroja
Odpovedať
@duzu lenže ja hodnotím aj celkový komfort medzi indukciou a sklokeramikou a bohužiaľ realita je taká, že sklokeramika za indukciou zaostáva- nie je ani natoľko komfortná ako indukcia a má aj (aj keď podľa teba iba o málinko) aj vyššiu spotrebu. Z tohto pohľadu je podľa mňa sklokeramika prekonaný typ varenia. Tak ako si uviedol príklad v podobe varenia na tuhom palive.
Odpovedať
Táto je OK? https://www.nay.sk/bosch-pue611fb1e-i...
Odpovedať
Profilova fotka
Prosím vás pekne, funguje dobre SenseCook Boil? V niektorých modeloch túto funkciu má BEKO, Electroluxa a AEG. Netuším pod akým názvom to majú iný výrobcovia. Prípadne na výmenu sú potom modely s SenseCook Fry. Avšak nikdy som nevidel možnosť využívania súčasne na viacerých platniach alebo kombinácie. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@duzu môžem sa spýtať ako u vás funguje indukcia? Bola som totiž v tom,že keď vypnem indukciu,je hneď platna studená. Ale naopak, je horúca. To asi hreje z toho,že bol teplý hrniec, však?! Jedlo to už nepripali?
Odpovedať
@mia091 platňa nemôže ostať ihned studená , lebo je naakumulovaná časť tepla v keramike i v hrnci , no je to najmenšie množstvo s ostatných el. treba s tým počítať na dovarenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Co vravite na indukcne dosky od Whirlpool?
Odpovedať
@sadell funguje 3r bez problemu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sadell je to dobrá značka, spoľahlivá, aj kvalita dobrá, akurát treba vyberať či to budú sedieť varné zóny, aké ovládanie by ti bolo najlepšie 😉
Odpovedať
Ahojte, chcem sa opýtať, keďže som ešte nemala indukčnú varnú dosku, či využívate aj časovač a v čom vidíte jeho výhody?
Odpovedať
@siska1505 využívame, napr. pri varení vajíčok. nastavíš si čas, a ono ti to po vypršaní času vypne varnú platňu. tak máš napr. istotu že vajíčka neprevaríš a žĺtko nebude nazelenalé 🙂 to len jeden z príkladov využitia 🙂
Odpovedať
@siska1505 vo všetkom. Samé vypne dosku po dovarení....
Odpovedať
@sousedekovci89 Ďakujem. Jasné, to mi nenapadlo a tiež asi cestoviny atď. a predpokladám, že keď si na ňu zvyknem a budem vedieť aký čas je potrebný na dovarenie určitého jedla, tiež super pomoc.
Odpovedať
Ahojte. Existuje pri nejakej indukcnej doske "odlozeny start"? Cize varenie v mojej nepritomnosti? Vecer polozim hrniec s vodou a surovinami na varnu dosku a nastavim aby o 9h zacal varit (najprv napr. 5 min boost) a nasledne na pomalom vareni dalsich 55min. Potom sa vypne a ja mam uvarenu polievku 😉 Nieco ako pri pracke ked vecer nalozim pradlo a rano je cerstvo vyprate. Vdaka.
Odpovedať
Chcem sa spytat na nazor tych co maju indukcnu varnu dosku.Podarilo sa mi odbit kusok na kraji dosky- spadol mi hrncek, tomu sa nestalo vobec nic.Chcem sa spytat ci to bude praskat dalej alebo to nevadi a bude sa dat s tym fungovat.dakujem
Odpovedať
@sasenka12 to nikto nemoze vediet, uvidis casom, ale pravdepodobne to bude robit problemi
Odpovedať
@sasenka12 ak to bolo mimo indukčnej zóny s najväčšou pravdepodobnosťou ti to fungovanie dosky neovplyvní 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Za predpokladu, že túto tému ešte niekto sleduje by som sa chcela spýtať na niečo, čo tu ešte možno neodznelo. Čítala som, že niektoré indukčné dosky upozornia ak je použitý hrniec nesprávnej veľkosti. Zaujímalo by ma, ako je to so 4 okt. doskami, ako napr. Mora VDIT656X, kde je tvar všetkých platní v podstate kocka o rozmere 21x19cm alebo Bosch PVQ645FB5E, kde sú platne taktiež väčšie (3x19 a 1x21 cm). Keďže veľa varíme a používame veľké a stredné hrnce, inštinkt mi káže čím väčšia plocha tým lepšie, ale čo ak potrebujem sem tam použiť malý hrniec 14 cm a menší? Všimla som si, že niektorý výrobcovia uvádzajú 2 veľkosti pri každej platni, čo znamená, že je možné použiť obe veľkosti, lebo doska rozozná veľkosť a podla toho zohrieva. Má niekto skúsenosti s doskami, ako som opísala vyššie (kde výrobca udáva len jednu velkosť varnej plochy pre každú platňu), je možné použiť aj hrnce oveľa menších rozmerov? Taktiež by ma zaujímalo, či má niekto skúsenosti s indukčnými doskami MORA? Zdá sa, že za lacnejší peniaz ponúkajú rovnaké funkcie ako iné značky (rozdiel cca 100-200 Eur), avšak napriek tomu nie je možné nájsť dostatočné množstvo recenzií na Moru v porovnaní s inými značkami. Žeby ich ľudia naozaj nekupovali, alebo je to len otázka reklamy a medializácie?
Odpovedať
Prvé načo by som sa ja pytal ci neškodí indukcia zdraviu (kardio...., tehotenstvo a pod...)
Odpovedať
@frenbiebags ohrev bude prebiehať v zóne kontaktu hrniec-doska. Ak sa dá na veľkú zónu menší hrniec, žiadny problém. Podobne, ak sa dá veľký hrniec na malú plochu, akurát ohrev bude opäť prebiehať len v zóne dotyku hrnca s vyznačenou zónou a vytvorené teplo sa bude ďalej šíriť do okolia v materiáli hrnca (podobne ako keď sa dá na malý horák plynového sporáka väčší hrniec, pôjde to, len pomalšie).
Odpovedať
@radok neškodí.
Odpovedať
@tao_tao Super, dakujem pekne za potvrdenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Zdravim, mohli by ste sa prosim podelit s fotkou Vasej pouzivanej indukcnej dosky? Mame AEG a vyzera hrozne, skrabance nevadia, ale su tam kruhy ako keby bolo zhorene/znicene sklo pod hrncami. A vidim ze elektrolux (co je asi to iste) je na tom podobne, po dvoch rokoch: https://www.modrastrecha.sk/market/ka... Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od pacho74:

@kejtinka no neide mi do hlavy co s tym ma sma…
@pacho74 viete to s tým smaltom ma to spoločne, že keď dáte maly smaltovaný hrniec s tenkým dnom na Power boost(rýchly ohrev ultra výkonom) tak to dno sa prehrieva tokom vysokého výryvého prúdu až tak že smalt začne horieť a roztopi(resp začne topit aj varné sklo indukčnej dosky a môže sa tým toto sklo poškodiť.moja manželka ani ja sme o tom nevedeli ale našťastie tak zničila iba ten smaltovaný hrnček.dno bolo prehriate a zničené-spálené.skoda že som ho neodfotil.sal by som sem fotku.sklo indučky sa chvalabohu nepoškodilo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tao_tao:

@frenbiebags ohrev bude prebiehať v zóne kontaktu…
@tao_tao zdravím vás. Nemáte celkom pravdu s tým že na veľkú indukcnu platňu môžete dať menší hrniec. Ano môžete ale iba a určitu časť priemeru menšína niektorých indukčnych doskách.v návode býva napísané od akého do akého priemeru možno použiť hrniec. Moja 77cm Whirlpool ACM 754/BA má napríklad najväčšiu platnu priemer 28cm a keď tam dám panvicu s priemerom dna menším ako 21cm tak indukcia vyhodí chybu "neprítomný riad"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od atb666:

@tao_tao zdravím vás. Nemáte celkom pravdu s tým …
@atb666 tak je to shitna doska a má málo magnetov v danej varnej zóne. Ja môžem dať akýkoľvek hrniec na akúkoľvek varnú zónu a všetko funguje. Rovnako je blud, že smaltovaný hrniec sa poškodí. Normálne používame aj smaltované hrnce na indukcii. Že sa roztopí sklo na varnej doske je už úplne scifi. 😂
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?