Diskusiu odoberájú 4 ľudia

Kamerový systém na dome

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Prosím vas , ako je to s kamerami na dome? Môžem si snímať vlastnú bránu, aj vstup do nej od cesty? Alebo je to uz na pokutu?. Chcem by som kameru nastaviť na prijazdovu cestu k môjmu domu, ale známy mi povedal ze to je na pokutu. Zevraj verejné priestory nemôžem kamerovat. Ale ked nastavim kameru na bránu,tak uvidim aj na cestu, viete mi poradiť? Kamera tapo c500
Odpovedať
1
2
Ak by ma niekto chcel pokutovať za kamerový systém na vlastnom dome, musel by mi dokázať úmysel, že cielene natáčam priestor, ktorý zasahuje do vlastníckeho práva dotknutej osoby. Ked mám kameru otočenú na svoju bránu, za ktorou snímam svoje zaparkované auto na ulici a náhodne sa tam objaví dom suseda oproti, tak v prvom rade by sa musel sťažovať ten sused, ktorý je kamerovým záznamom dotknutý. Je irelevantné domnievať sa, že mesto, alebo polícia začne nejaké vyšetrovanie svojvolne. Pokiaľ máte dobrý vzah so sudedom, tak nikto nebude nič riešiť. A v prípade problémov so susedom, najskôr sa musí posťažovať vám.. Až následne, pokiaľ neurobíte nápravu, sa môže sťažovať inde.. Pokuta sa dáva až na základe neuposlúchnutej výzvy.... Stále máte dosť času reagovať na podnet bez rizika pokutovania. Inteligentný sused vie, že kamera je aj pre jeho ochranu majetku. Žiaľ, máme aj kopu hlupákov, ale ja mám zatiaľ šťastie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@minoo Predpokladám, že to je v kontexte toho vid…
@pochabel no ved v tomto kontexte som to myslel... Ak moze byt kazdemu jasne, ze to robim za ucelom natocenia dietata, mohlo by byt kazdemu jasne, ked robim to iste, za ucelom natocenia svojho auta... @kejsix ano tie tvare hej. Ale ludi a auta co chodia v pozadi reportera, vidno rovnako (zle) ako ked si niekto z balkona toci svoje odparkovane auto na ulici a sem tam prejde dakto po chodniku... Btw. mam rovnaku skusenost ako Zicher. Mi zvonili policajti, ci "ta kamera funguje?" A ja z voleja, nie to je atrapa... Oni, ze skoda, ze na ulici sa stalo to a hento... Long story short, uz u mna boli 2 krat, raz sa daco uzitocne aj natocilo a pomohlo (stacilo im to ukazat na mobile)...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@pochabel no ved v tomto kontexte som to myslel..…
@minoo Tam je aj nejaky rozdiel v tom, ci je to staticky tzn. instalovany bezobsluzny system, alebo nie. Neviem presne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Prosím vas , ako je to s kamerami na dome? Môžem …
@matejb96 to je nejaka blbost s tou pokutou, ved bezne co vidim tak maju tak kamery nastavene aby si videli na prijazdovu cestu. to by fak muselo niekomu extremne prekazat a nemat ta v laske aby taketo nieco nahlasoval.
Odpovedať

@cielo33 Môžeme tu rozjímať koľko chceme, ale ak by to malo byť všetko v súlade s legislatívou, tak je to naozaj všetko tak, ako to už vyššie popísal @kejsix . Pri tom ešte nezabúdaj(me) na jedno: Ak niekde vidíš fyzicky niekam nasmerované kamery, vôbec to nevypovedá o tom, akú oblasť tie kamery aj reálne zaznamenávajú. Výrez zaznamenávaného obrazu sa dá nastaviť elektronicky, ale videl som už aj mechanické tienitká. Niečo podobné ako ku niektorým PIR senzorom dodávajú ich výrobcovia. @matejb96
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@cielo33 Môžeme tu rozjímať koľko chceme, ale ak…
@petersd to fakt by ma mohol niekto za toto nahlasit? ja zasnem. takze keby sa mi nieci pes napr. chodil pravidelne vyspinit na moju prijazdovu cestu tak este ja by som bola zla za to ze co tam vobec tu kameru mam a sledujem cez nu :-D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ujam:

@petersd to fakt by ma mohol niekto za toto nahla…
@ujam Dnes máš kopec atráp nerozoznateľných od reálnych kamier. Nikto Ti nemôže zakázať mať niečo, podobajúce sa na kameru, mať nasmerované na ulicu. (alebo trebárs na okno susedovej spálne) 😉 Najprv by Ti ešte dotyčný musel dokázať, že TOTO je reálna kamera, je reálne zapnutá a reálne sníma/ukladá záznam.
Odpovedať

@ujam Dnes máš kopec atráp nerozoznateľných od re…
@petersd možno atrapu rozlíšiš tým, že tam nie sú cedule "objekt je monitorovaný... " 😎 Kamery nemám, ale ak sa rozhodnem ich mať, namontujem ich skryto
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@petersd možno atrapu rozlíšiš tým, že tam nie sú…
@foox tabule nemusis uz mat ako sukromna osoba u seba doma... Ale kludne ich mozes mat aj pri atrapach, ak chces zvysit "funkcnost" atrap...
Odpovedať

@foox tabule nemusis uz mat ako sukromna osoba u …
@minoo dík za info, nevedel som, zatiaľ ma to nezaujímalo
Odpovedať

@petersd možno atrapu rozlíšiš tým, že tam nie sú…
@foox Keď budeš chcieť mať obraz normálnej kvality, minimálne objektív budeš musieť priznať. Pozornejšie oko si ho rýchlo všimne. Nehovoriac, ak bude náhodou s infra prísvitom. Ak by si chcel kameru s malým objektívom, ktorý nejde len tak ľahko nájsť, tam by bola obrazová kvalita dosť biedna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@foox Keď budeš chcieť mať obraz normálnej kvalit…
@ralf364 Ale no.... V mobile máš aký veľký objektív a aké fotky/videá dokáže robiť? Pobehaj si po "špion-obchodoch" a uviíš aké zázraky sú už dnes dostupné.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@foox tabule nemusis uz mat ako sukromna osoba u …
@minoo Nepravda! Vôbec to nie je o vlastníkovi monitorovacieho systému, o súkromnej - nesúkromnej osobe. Je to o chrane práv osoby, ktora vstupuje do monitorovaného priestoru. Je absolútne jedno, či monitorovaný pozemok je súkromný, či verejný. Na vstupe musia byť viditeľne umiestnené upozorňovacie tabuľky !!!
Odpovedať

@minoo Nepravda! Vôbec to nie je o vlastníkovi mo…
@petersd dacim to tvrdenie prosim podloz... Staci cislo a odsek paragrafu...
Odpovedať
Profilova fotka

Ako tu už ostatní popísali, verejný priestor sa m…
@ralf364 preco nahravat 2-4 tyzdne vkuse a nie len zaznamenat ked je pohyb? Ked to stale nahrava, tak to i upozorni ked je tam pohyb? Lebo potrebujem upozornenie ked je tam pohyb, nie nahravku ako mi niekto prisiel domov a ja to uvidim az po. Pytam sa laicky. Dik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lenkito10:

@ralf364 preco nahravat 2-4 tyzdne vkuse a nie le…
@lenkito10 Lebo niekedy to začne nahrávať s oneskorením a predčasne môže skončiť. Rovnako detekcia pohybu nemusí byť úplne spoľahlivá. Istota je nepretržitý záznam. Nahrávanie pri pohybe sa väčšinou využíva pri solárnych kamerách, kde nie je možné štandardné napájanie elektrinou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lenkito10:

@ralf364 preco nahravat 2-4 tyzdne vkuse a nie le…
@lenkito10 Detekcia pohybu v exterieri je problematicka vec - spusti ju macka, hybajuce sa vetvy stromov, snezenie, husta hmla v noci pred objektivom... Je dobre mat kameru, ktora bud dokaze rozlisit cloveka/auto (human/car recognition) alebo prekrocenie ciary/narusenie oblasti (tripwire/intrusion). Tam potom vies nastavit, ze ta zaujima len objekt, ktory presiel cez ciaru a ciaru si nakreslis napr. na hranici pozemku a urcis smer (dnu/von/oboje). Rovnako intrusion - oznacim si oblast, do ktorej ked vojde (alebo z nej vyjde alebo oboje - typicky dvere), kamera to vyhodnoti. A nasledne sa musis rozhodnut, co s tym vyhodnotenim - ci spustis zaznam, ci posles snimku na mail, alebo vyvolas notifikaciu v aplikacii v telefone, alebo vsetko naraz. Dalej si mozes urcit, kedy aky spustac ma byt aktivny (ja mam napriklad len alarm pre prekrocenie ciary - predmet smerom do dvora a von v noci od 22:00 do 6:00. Tieto pokrocile detekcie su ovela odolnejsie voci falosnemu spusteniu akcie, nez samotna detekcia pohybu (na kamerach znacene ako MD - motion detection).
Odpovedať

@petersd dacim to tvrdenie prosim podloz... Staci…
@minoo asi po minúte hladania nájdeš rôzne informácie (protichodné), všetky sa týkajú GDPR, ale ani divá sviňa sa v tom nevyzná. Preto ak si dám kamery (možno), tak skryté, viem aké maličké vedia byť aj so solídnym výstupom.
Odpovedať

@lenkito10 Lebo niekedy to začne nahrávať s onesk…
@ralf364 Nepretržitý záznam sa používa len na veľkých priestranstvách, kde nefunguje dobre rozlisovanie objektov. Jeho nevýhodou je, že pri hľadaní incidentu je ho potrebné celý napozerať a to môže aj pri zrýchlení obrazu trvať hodiny. Mestskáči na to väčšinou majú nejakého vozíčkara, čo im to napozeráva. Oneskorený záznam sa nedeje, kamery majú bežne nepretržitý záznam a keď sa spustí akcia, dokážu v tej pamäti cúvnuť o pár sekúnd (podľa nastavenia) a uložia celý incident. Výrobcovia to nazývajú rôzne, ale je to v podstate LIFO buffer.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@ralf364 Nepretržitý záznam sa používa len na veľ…
@kejsix To áno, len spustenie tej akcie nemusí byť spoľahlivé. Či tebe rozpoznanie človeka/auta/zvieraťa funguje na 100%? Ja sa na to až tak nespolieham. Hlavne teraz v hmlistých dňoch na obraze pri infra prísvite nevidno poriadne nič iné, len prúdy hmly pred objektívom.
Odpovedať

@minoo asi po minúte hladania nájdeš rôzne inform…
@foox ja si myslim, ze netreba, ale nie som neomylny... Tak ci onak, na atrapy potrebujes tabulku? Ak nie, akym sposobom ti niekto dokaze, ze to je funkcna kamera so zaznamom, ak ho sam nezverejnis? Domova prehliadka, len tak, koli nepodlozenemu podozreniu? Tam nastastie este niesme...
Odpovedať

@kejsix To áno, len spustenie tej akcie nemusí by…
@ralf364 Na takéto veci je najlepší prísvit externým reflektorom s pohybovým čidlom. Sú sice už bežne dostať kamery, čo po human/car recognition spustia "teplý" prísvit viditeľným svetlom, ale pokiaľ je napr. hustá hmla, tak to nefunguje dobre. Ja na kritické miesta vždy umiestňujem LED reflektor s deteckiou pohybu, prípadne aj dva, tri.
Odpovedať

@minoo Nepravda! Vôbec to nie je o vlastníkovi mo…
@petersd Pri súkromnom (tvojom) pozemku, dvore okolo domu, kde nemá prístup (samozrejme za normálnych okolností) verejnosť, môžeš snímať ako chceš. Ide o súkromný pozemok. Pred nejakým rokom som si to naschváľ kdesi pozeral, neviem už čo to bolo za paragrafy či aká časť alebo odsek. Len som chcel vedieť túto informáciu. Takto snímaný tvoj súkromný priestor nemusíš mať vôbec označený ceduľkou či piktogramom.
Odpovedať

@matejb96 podobnú kameru máme len nie otočnú a dá sa tam nastaviť aj vyčiernenie aj zóny kde má sledovať pohyb. Podľa mňa to pôjde aj na tejto, len treba lepšie pohľadať v aplikácii. A to či to trochu sníma cestu asi nebude nikomu vadiť. My máme na dome iné kamery a smerujú aj na cestu, ale máme upozornenia na pohyb a to by nám stále niečo pípalo, takže to je vyšfrafované nech to ignoruje. Ale bol prípad, že sused niečo potreboval zistiť tak sa bol pýtať na záznam a bol sklamaný keď zistil že nenatáčame aj jeho dom. Potom si aj on nainštaloval kamery a sníma aj cestu určite, ale nikomu to nevadí.
Odpovedať

@petersd dacim to tvrdenie prosim podloz... Staci…
@minoo Vraveli nám to na školení GDPR. Nechce sa mi teraz hľadať konkrétny paragraf, navyše aj, že samotná problematika GDPR má v sebe prepojenia aj na iné zákony. V globále je to značne komplikovaná oblasť. Aj z niekoľkých konkrétnych situácii v praxi som pochopil, že pri nejakých incidentoch (nielen) o GDPR vždy rozhoduje, pohľad právneho arbitra, napr. sudcu (prokurátora). Ten v tej komplikovanej spleti právnych noriem vie vybrať takú, ktorá je najbližšie jeho pozeraniu na vec. Napr. aj pojem tzv. nezakonne získaný dôkaz je veľmi vratký. Vždy vraj ide o hodnotové, či morálne poradie (právnici na to majú konkrétne právne označenie) a ak ten dôkaz (napr. nahrávka) má prispieť k objasneniu ochrany tých najzákladnejších ľudských atribútov akými sú život, zdravie, tak sudca na základe svojho uváženia normálne zaprotokoluje aj takýto dôkaz. Myslíte si, že keby chráňBoh, na Vašej ulici došlo ku ujme na zdraví človeka, alebo vražde, že policajti, prokurátor, sudca by nepoužili Vašu nahrávku z kamery, ktorou "nezákonne" nahrávate ulicu, ale ktorá by usvedčila vraha ? Tým sú vysvetlené aj situácie spominané vyššie, že policajti pri nejakom trestnom čine obchádzajú susedov a pýtajú sa na nahrávky z kamier. Pri istej pravnej konštelácii by ich vedeli použiť pri konaní. @pochabel
Odpovedať

@minoo Vraveli nám to na školení GDPR. Nechce sa …
@petersd podla mna ste sa nepochopili... Ked si budem monitorovat svoju garaz na dvore, alebo vchod do domu, nemusim mat na brane (vstup na pozemok) ani inde ziadnu tabulku... A ked budem sledovat cez kameru priestor pred branou, aby som necakal kuriera na zime 10 minut, ked on zahlasi, ze "podte von, uz som tu" tak tiez tabulku mat nebudem, lebo pre verejnost to nie je funkcna kamera, kedze nikto nema dokaz o opaku... Toz prakticka stranka veci... Vyklad paragrafou moze byt mozno iny, ja som taky, nenasiel...
Odpovedať

@petersd podla mna ste sa nepochopili... Ked si b…
@minoo Ale veď toto - monitorovanie vo vnútri sukromného pozemku je jasné.
Odpovedať

@minoo Ale veď toto - monitorovanie vo vnútri suk…
@petersd som zle pochopil toto co si pisal: "Je absolútne jedno, či monitorovaný pozemok je súkromný, či verejný. " Lebo moze byt sukromny pozemok a na nom verejny priestor( parkovisko )a tam tabulku treba, ale sukromny priestor, netreba... Asi teda pisme priestor nie pozemok...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?