Nesúlad s katastrálnou mapou a realitou? Búranie, stavanie

Dobrý večer, Na pozemku ktorý som zdedil celý stojí: 1 - dom (1/2 je na mňa a druhá na otca) 2 - prístavba ku domu (ktorú chceme búrať) 3 - väčší altánok (v strede pozemku ktorý chceme tiež búrať) 4 - garáž (na hranici pozemku) Chceli by sme rozdeliť daný pozemok a postaviť ku garáži menší domček a tu nastávajú prvé problémy.. Išiel som si teda vytlačiť kópiu katastrálnej mapy a nesedí tam viac vecí: A - Prístavba nie je vôbec zakreslená B - Altánok je zakreslený C - Garáž nie je zakreslená Čo ma najviac a nepríjemné prekvapilo že garáž (na hranici pozemku a za ktorú platíme aj dane) tam nie je a je tam zakreslený ten altánok v strede pozemku. Otec si už žiaľ dobre nepamätá, hovorí že altánok tam nemá čo robiť a za garáž platíme tak nevie, má svoje roky. Altánok aj s prístavbou som chcel zbúrať, ale keď to je takto zakreslené je možné že zakreslilo miesto garáže ten altánok? Dá sa na tú kópiu z katastrálnej mapy spoľahnúť? Aký postup by ste prosím poradili? Lebo takto som skončil už hneď na začiatku. Ďakujem každému
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chyngy:

Dobrý večer, Na pozemku ktorý som zdedil celý sto…
@chyngy ten altanok ma aku plochu - je mozne,ze ma nad 25m2 ? Kazdopadne, je normalne,ze nie vsetko je zakreslene na kat. mape. Nasi rovnako nemali zakreslenu garaz, hoci mala popisne cislo a platili za nu miestnu dan. Bola postavena pred 1978. Bolo potrebne to dat zamerat geodetovi, ist na okresny stavebny urad, nasledne dat na katastri zapisat na list vlastnictva. Je dobre to vyriesit, najma ak sa chystas cerpat hypo, ktoru obycajne banky bez tohto vyporadania nedaju.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chyngy:

Dobrý večer, Na pozemku ktorý som zdedil celý sto…
@chyngy ja len že sa platia dane na základe daňového priznania, kde sú uvedené výmery a druh, čo sa väčšinou vypĺňa na základe listu vlastníctva. Takže neviem či sa za to reálne platí a ako to nahlásili. Ale teda na všetky otázky odpovedia na stavebnom úrade - čo nie je zakreslené a má byť treba dodatočne vyriešiť a možno by dali odporúčanie spraviť to hneď všetko naraz aj s tým domčekom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chyngy:

Dobrý večer, Na pozemku ktorý som zdedil celý sto…
@chyngy Kataster zakreslí do mapy len to, čo mu dá vlastník zakresliť. Kataster nekoná z vlastného podnetu. Takže niekto musel dať ten altánok zakresliť a garáž nie. Nepíšeš nič o rozmeroch. altánok predpokladám, že bude drobná stavba. Ja tiež nemám záhradný domček (riadne murovaný s pivnicou - 6 m2) zakreslený v katastri. Ak aj garáž je len drobná stavba, do 25 m2, tak je možné, že je legálne postavená, nemusí to byť čierna stavba. Najmä ak bola postavená dávnejšie. Ak chceš dať zakresliť garáž do mapy, treba kontaktovať geodeta, ktorý pripraví geometrický plán. Neviem, čo ešte bude kataster vyžadovať na zakreslenie okrem GP, to si zistíš na katastri. Keď nie je garáž zakreslená, nechápem, podľa čoho platíte daň z nehnuteľnosti, keď nevieš oficiálne, koľko má m2. Nemyslím, že by to bolo omylom zakreslené, že altánok miesto garáže. Keď chceš altánok zbúrať, zisti si na miestnom stav. úrade, čo vyžadujú na odstránenie stavby. Možno bude stačiť len oznámenie. Po odstránení to potom môžeš naraz poriešiť s tým geodetom obe veci v jednom GP. Čo som našiel zdroje, tak k GP budeš potrebovať na zápis do katastra ešte potvrdenie obce o veku stavby (približnej dobe postavenia): https://www.ppn.sk/33/zapis-stavby-po... Tu je tlačivo: https://www.minv.sk/?okresne-urady-kl... Nemusíš zúfať, podľa mňa to nie je problém dať do poriadku. Len potrebuješ kontaktovať miestny stavebný úrad, príslušný kataster a zaplatiť si geodeta.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?