Výška/šírka krokvy pre sedlovú strechu názor strechárov alebo statika.

Ahojte, idem stavať záhradný domček o rozmere 6x8m z toho 6x4 je domček ( vymurovaná časť) a 6x4 je terasa pod spoločnou strechou. Zo stavby domu mi zostalo veľa foršní ktoré sa v dome používali ako klieštiny o rozmere 7,5x16x500. Dĺžka 500cm by mi postačila na použite foršní ako krokvy. Strecha bude sedlová, uhol 22°, betónová škridla. Zostali mi aj hrubé hranoly o rozmere 11.5x18.5x800. Tie by som použil ako väznice o ktoré opriem krokvy. Každá krokva bude mať finálnu dĺžku 3,9m. Sú podľa vás 7x16cm krokvy dostatočne hrubé? S tým samozrejme že ich môžem dať na rozostupy cca 70cm ak treba a budú tam aj tie 2 väznica. Poprípade môžem ešte krokvy spojiť klieštinami rovnakej hrúbky ako krokva. Takže každá krokva by bola opretá na pomúrnici a väznici a ešte by boli spojené klieštivou. Je to drevený materiál ktorý mám na pozemku, je to suché namorené drevo tak by som ho chcel použiť ak môžem. Ak by to malo byť zbytočne predimenzované tak to mi nevadí. Ďakujem za rozumné a vecné názory.
Odpovedať
Profilova fotka
pokojne, bude to ešte aj predimenzované
Odpovedať
Profilova fotka
@rado26 Neviem akú betónovú škridlu ideš použiť,ale toto by ti mohlo pomôcť vo vhodnom výbere. https://www.bramac.sk/hlavna-navigaci... Nezabudni rátať aj s nejakou stolicou v strede strechy.
Odpovedať
Môžete. Prierez krokiev aj väznice bude stačiť. Krokvy dajte bližšie k sebe na cca 80 cm a klieštinu čo najnižšie (keďže škridla je dosť ťažká krytina ) A hlavne nezabudnite vo voľnej časti (mimo múrov ) zavetrať stavbu pásikmi.(šibenice).
Odpovedať
@tesarjozef Ďakujem veľmi pekne za radu. Krokvy plánujem dať s rozostupmi 70cm. Klieštiny plánujem umiestniť priamo pod väznice takže budú v podstate v spodnej polovici krokvy. Čo sa týka zavetrania, tak tým myslíte podopretie väzníc? Lebo obe väznice plánujem oprieť na štyroch bodoch. ( dlžka väzníc bude 9m) 1. bod: vybetonovaná plocha v ,,Ačku" ( sedlová strecha) 2. bod: vybetonovaná plocha v ,,Ačku" rozostup medzi Ačkami je 3.5m 3. bod: stlpík položený na tráme podopierajúci väznicu s pásikmi vzdialený od ,,Ačka" 2m 4. bod: trám podopierajúci obe vedľa seba idúce väznice postavený na dvoch stĺpikoch s pásikmi. Môže to byť pod Vás takto? ak treba priložím aj obrázky. mám to nakreslené v AutoCADde. Ďakujem
Odpovedať
@rado26 priložte prosím nákres
Odpovedať
@tesarjozef neviem či Vám to bude z fotiek jasné. Dúfam že áno
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?