SPF

Dobrý deň, chcela by som požiadať o pomoc, ak by mi vedel niekto pomôcť. Chceme stavať dom na záhrade kde záhrada má 3 parcely. 1 parcela je moja 2 parcela je SPF (slovenský pozemkový fond) a 3 parcela je moja. Písali sme žiadosti o odkúpenie samozrejme do 5 týždňov bolo odpisane, že sa to nedá odkúpiť. Písali sme ďalšiu žiadosť pretože cez ich parcelu potrebujeme ťahať inžinierske siete, a bez ich súhlasu nemôžeme podať stavebné povolenie. Trvá to už pol roka čo sa nám nikto neozval aj som volala ale samozrejme hluchý telefón. Nakoniec mi zdvihla pani, že to môže trvať aj niekoľko rokov... Bol niekto v podobnej situácii? Dá sa s tým niečo robiť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika56:

Dobrý deň, chcela by som požiadať o pomoc, ak by …
@nika56 nedá sa s tým nic robiť len zistiť, kto konkrétne ma vašu žiadosť na starosti a otravovať ho mesiac čo mesiac... Tento urad nemá žiadne lehoty ktoré by musel dodržať takže ano moze to byt aj niekolko rokov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika56:

Dobrý deň, chcela by som požiadať o pomoc, ak by …
@nika56 O SPF je tu už toľko tém a v každej to isté... Príde mi to, akoby nik tomu nechcel veriť a tak radšej založí zas 1005 tému o SPF, či on náhodou není niekto iný, že by SPF konalo rázne, rýchlo a v jeho prospech ...
Odpovedať
Profilova fotka
Nedavno som riesil s investorom nieco podobne. Po 2r sa podarilo odkupit parcelu..... Zial taka je realita. Trpezlivost !!!!
Odpovedať
Keď to trvá tak dlho, tak bude na dobrej ceste. S predajom mávajú problém, s bremenami nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika56:

Dobrý deň, chcela by som požiadať o pomoc, ak by …
@nika56 Pokiaľ chcete stavať na ich parcele tak musíte ju buď odkúpiť alebo musia dať minimálne súhlas. Čiže to nestači iba súhlas so sieťami. Pokiaľ viem, tak do 500m2 nemajú problém predať majú to aj na stránke. Ale ak má ich parcela viacuž to je problém. Bohužial chránia si majetok. Ale na Vašom mieste ich bombardujem telefonátmi a žiadosťami. Lebo očividne tá inštitúcia má na háaku a lehoty jej nevravia nič.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika56:

Dobrý deň, chcela by som požiadať o pomoc, ak by …
@nika56 Nemáš inej pomoci. Skús ich aspoň osloviť, či nezamenia/neposunú svoju parcelu na kraj, aby si svoje dve spojil dokopy. Nechcú ani toto, no občas sa stáva, že i motyka vystrelí. @plamen V minulosti sa dalo predať/kúpiť, aj ja som už asi 2 - 3 razy kupoval od SPF. Roky vybavovačiek, ale nakoniec to vždy skončilo s predajom. Naposledy však po 2,5 roku riešenia parcelky 98 m2, vybavovania a oficiálneho prísľubu od nich, že predajú, mi cca 2 týždne pred podpisom finálnej zmluvy iba oznámili, že predaj zastavujú, lebo sa zmenil zákon.... No, mal som smolu. Cca rok bol stav, že nepredávali nikomu nič a teraz mi spf-teta povedala do telefónu, že už sa dá predávať zas, avšak musím žiadosť podať nanovo a celý proces začať od nuly. Poslal som teda minulého týždňa, tak viem, že čaká má pár rokov psychiatrie...🙃🥵 @fero1821 A Ty, príp. niekto iný z Vás si naozaj myslíte, že nejaké "bombardovanie telefonátmi" môže niečo u takejto inštitúcie pomôcť? Sa spamätajte, to nie je obecný úrad v Hornej-Dolnej so starostom a jednou úradníčkou,... alebo vyvolávanie susedovi, že mu hlasne hraje rádio. Na fonde Ťa majú aj s Tvojím telefónom hlboko,... vieš kde. Oni sú krytí zákonom (a žiadnymi lehotami)...
Odpovedať
Uz som tu niekde pisal moj konkretny pripad, STANOVISKO k vecnemu bremenu trvalo u mna nejaky 1 rok. Avsak treba si uvedomit, ze toto stanovisko je len prvy krok, po ktorom zacina dalsia tortura: 1. vydanie povolenia na vecne bremeno je len prvy krok 2. toto im travalo aktualne 1 rok - pol roka zakladali spis, pol roka spis riesili, urgoval som 2x 3. silno odporucam posielat dokumenty podla ich navodu: https://pozfond.sk/stanovisko-a-vecne... - casto sa zabuda na ROEP stanovisko 4. nasleduje plan vytycenia "kadial presne" chcete prechadzat, resp. tahat IS - potrebujete od geodeta vytycenie vecneho bremena 5. nasleduje posudok od znalca, ktory stanovi cenu vecneho bremena podla podkladov od geodeta 6. nasleduje navrh zlmuv od nejakeho pravnika, ktory vam pripravi podklady na zaklade podkladov od znalca 7. nasleduje druha cakacia doba, kedy znovu posielate dokumenty do SPF, kde sa vyjadri k vasim navrhom zmluv a ak suhlasi, rovno ich podpise a zasle vam ich spat - toto moze opat trvat nejaky ten rok 8. ak suhlasia, zmluvy podpise aj vy, idete zavkladovat aj na kataster 9. hotovo Cely proces odhadujem tak na 3-4 roky v idealnom pripade. Dobrou spravou je, ze ak vam bod 1. (suhlasne stanovisko) napisu tak, ze vecne bremeno chcu najneskor ku dnu kolaudacie, tak mozete cakat kym sa SPF vyjadri ku zmluvam na vklad vecneho bremena, no zaroven staviate. Treba si tiez uvedomit aj naklady, geodet, znalec, pravnik, cena bremena - ta pohybuje sa medzi 2-3 eurami za M2, vklad na kataster - vsetko si hradite vy. Co je dolezite si uvedomit dalej pri SPF: 1. ak mate viacero poziadaviek ohladom stanovisk (prechod a prejadz, ulozenie IS, budovanie vjazdu), piste vsetko do jednej ziadosti, totiz, co ziadost - to nove cislo spisu, moze sa potom stat, ze vam vybavia jednu ziadost a druha je niekde v cakacke 2. posielajte vzdy komplet projektovu dokumentaciu, idealne cele vypracovane pare - ak totiz nemate kompletny spis, tak sa vam kludne po 2 rokoch ozvu, ze potrebuju dolozit dokumenty a opat cakate 3. neda sa nic urychlit, zial, kazda ziadost sa podpisuje riaditelom, nie referentom, referent len pripravuje podklady, ak su hotove, no nie podpisane, je to v tom stadiu k nicomu, potrebujete to mat aj podpisane Vychadzam len z mojich skusenosti a komunikacii s nimi, obcas som natrafil na komunikanikativneho referetna, ktory mi co to poradil, tak zdielam dalej. Treba pevne nervy a trpezlivost, drzim palce.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Uz som tu niekde pisal moj konkretny pripad, STAN…
@somecheck So všetkým súhlasím, no zareagujem iba na jedno: Dodnes som nepochopil, načo SPF požaduje od svojich klientov znalecké posudky na stanovenie ceny, keď napr. pri predaji si fond tak, či tak sám určí vlastnú cenu. Tá je častokrát aj niekoľkonásobne vyššia, než ju určil znalec v posudku. Fond klientovi cenu iba ultimatívne oznámi, aj s poučením, že buď súhlasí a akceptuje ju, alebo predaj zastavia a prípad uzavrú. V mojom prípade so sa nedozvedel ani na to, že na základe čoho a ako vypočítali cenu (násobne vyššiu) oproti môjmu znaleckému posudku (?). Iba odpovedali, že na základe ich interných predpisov, ktoré sú, citujem "tajné" - neverejné. Takže klient sa nesmie dozvedieť to, ako vypočítala cenu verejná inštitúcia, ktorá mu ide niečo predať.... Slovensko !
Odpovedať
Hehe dalsia tema o SPF za poslednych par tyzdnov... super :) Svoje som uz napisal do tej temy poslednej, pekne to sumarizuje pripad @somecheck Moja priatelska rada znie - ziadne pozemky s tarchou "pristup je po pozemku SPF", "v strede je pozemok SPF" nebrat!
Odpovedať
@petersd Nemam skusenost s kupou pozemku od SPF, na to som sa rovno vykaslal, ked som sa dozvedel aku prehnanu cenu mi zrejme ponuknu a ze vobec nie je iste ci ponuknu, a zaroven ked som si predstavil, ze mam roky cakat na informaciu - ze nepredaju. Vzhladom na to, co som potreboval dosiahnut, stacilo mi bremeno. Pripad, co spominas odzrkadluje fungovanie tej institucie - bordel. Ja chapem tych pracovnikov, oni za to nemozu, ale zial, su komunikacnym bodom pre nas, castokrat si to musia zliznut za nepochopitelne nastavene procesy a chaos, ktory im zapricinuje aktualne nastaveny system. Co potom vyustuje do velkej fluktuacie zamestnancov. Ten zamestnanec zacne robit tvoj spis, odide... potom pride novy, ktory si ten spis musi zase cely nastudovat atd... chaos. Pritom by na zaciatok stacila jednoducha elektronicka evidencia tvojho spisu s kratkym popisom, v akom stave to je a co sa s tym deje. @marekjahoda Vsetko zavisi od toho, ze co na parcele SPF potrebujes robit. Ak stavat - nesiel by som do takej kupy pozemku. Ak potrebujes "iba" bremeno z dovodu, ze sa chces dostat na svoj pozemok alebo potrebujes ulozit IS (moj pripad) a je to fakt dobra kupa, lokalita atd... alebo to mozes zdetit, tak by som dal tomu sancu a minimalne sa informujem na postup, ktory si zvazim ci chcem alebo nechcem absolvovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@petersd Nemam skusenost s kupou pozemku od SPF, …
@somecheck To, že či Ti predajú - nepredajú sa dozvieš i relatívne dosť skoro, možno i za pár mesiacov. Potom Ťa ale budú vyzývať na doplňovanie Tvojho spisu o rôzne dokumenty, stanoviska, potvrdenia, atď. ... a toto je nekonečný príbeh - na roky. Pritom konečnú predajnú cenu Ti oznámia úplne nakoniec
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@nika56 Pokiaľ chcete stavať na ich parcele tak m…
@fero1821 práveže my stávame na svojej parcele ale keďže je potom ich parcela čo je považovaná ako sused musia nám dať súhlas ....
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

Hehe dalsia tema o SPF za poslednych par tyzdnov.…
@marekjahoda som tu nová neviem ako to tu funguje naša som posledny príspevok z roku 2024 neviem ako nájsť tie staršie 🙂 ale ak mi dáte návod budem rada.
Odpovedať
@nika56 Co potrebujete teda docielit od SPF? Co ste od nich presne pozadovali a co vsetko ste k tomu dolozili?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika56:

@marekjahoda som tu nová neviem ako to tu funguje…
@nika56
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nika56:

@fero1821 práveže my stávame na svojej parcele al…
@nika56 Ahá už rozumiem, čiže pozemok je na Vás a vy cez ich potrebujete urobiť siete. No ja si myslím ,že tu bolo povedané všetko. Musíte byť trpezlivý a čakať s podanou žiadosťou. Mne len príde dosť do hlavu, že človek ide stavať na svojom pozemku a za jedným debilným súhlasom čaká 4 roky, veď za tie 4 roky sa môže stať všetko možné a ja osobne by som kašlal na stavbu ak mám len za súhlasom čakať 4 roky, pritom ide ,,len" o súhlas so sieťami, ktoré majú ísť cez ich pozemok a kde je ešte stavba a dokončenie domu atď. V podstate môžte stavať a súhlas vybavovať medzitým, len nikde nie je garancia, že to odsúhlasia. Ja by som zvažil ešte jednu možnosť. Aj keď je to dosť neštandardný postup a dosť scifi, ale teoreticky tam šanca môže byť. V Amerike žaluju všetko možné a možno by sme mali lahší život, ak by sme to robili aj tu. Ak by ste podali civilnú žalobu na súd s tým, že chcete rozhodnúť, aby bolo zriadené vecné bremeno na ich pozemku a bola im uložená povinnosť, tak sa kľudne môže stať, že súd by rozhodol skôr, ako sa oni rozhýbu a pošlu Vám zmluvu. Je to síce risk, ale pri najhoršom Vám súd žalobu odmietne. Pokúšať sa treba všetkými možnými spôsobmi. Právnik by mohol argumentovať napr. tým, že lehoty na vybavenie súhlasu sú neprimerane dlhé a rozhodnutím súdu by sa dosiahol cieľ rýchlejšie, pričom by rozsudkom bola uložená povinnosť aj s konkrétnym dátumom dokedy by Vám tento súhlas museli dať. Avšak tam by ste potrebovali dobrého právnika, ktorý by argumentoval za Vás a pustil by sa do tohto experimentu. Experimentu preto lebo toto by bol asi prvý prípad, kedy by sa niekto domáhal zaviazania SPF, aby niečo urobil v určitej lehote.
Odpovedať
Nemozes sudne niekomu (vlastnikovi) nariadit nieco urobit s jeho vlastnym majetkom... Stale plati nedotknutelnost vlastnictva... Da sa to iba v zakonom stanovenych pripadoch (napr. vyvlastnenie, usporiadanie vlastnictva). Nemyslim si ze umysel postavit si niekde dom sa k tomu vztahuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@nika56 Ahá už rozumiem, čiže pozemok je na Vás a…
@fero1821 ... a preto americká spoločnosť ide - padá vieš kam... Otázka času. Je to tak ako píše @marekjahoda
Odpovedať
Laicky pohlad, nie pravny: Niekde som cital, ze ak viem preukazat obhospodarovanie pozemku pocas uplynulych 10 rokov, tak si mozem podat na sud navrh na "vyvlastnenie". Cize ak mam napriklad pred mojim pozemkom parcelu, ktora nie je moja, (patri SPF, pripadne je v sprave SPF), a ja ju kosim, staram sa o nu, a viem toto nejako preukazat, sud moze mojej ziadosti vyhoviet. Ale toto je otazka skor na pravnika a konkretny pripad. Osobne by som toto riesil jedine v pripade, ak sa neviem dohodnut standardnou cestou a viem preukazat vyssie spomenute, a zaroven mi pravnik tento postup poradi ako vhodny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Laicky pohlad, nie pravny: Niekde som cital, ze a…
@somecheck Máš pravdu, že je to laický pohľad, ba až drist !... Mal si si prečítať celý článok, teda aj "B", nielen iba "A". Pri FO sa bavíme o tzv. vydržaní a nie vyvlastnení !... Ale dobre, je to iba termín, viem na čo poukazuješ.... Nuž podľa zákona, vyvlastniť (rozumej: vydržať a osvedčiť si) nemôžeš majetok štátu, štátnej organizácie, zákonom určených osôb a pod... !
Odpovedať
Súhlas, neviem tieto právne detaily, a je dobre, že to dopĺňaš o tieto fakty. Možno sa presne tento dôležitý detail niekomu zíde.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@fero1821 ... a preto americká spoločnosť ide - p…
@petersd Ja viem, že by to bol experiment, ale ak by si chcel využiť všetky možnosti, tak by sa to dalo skúsiť. Ako vravím v amerike vysúdia aj to, že sa niekomu nepáči červený plot, ktorý si postaví sused vedľa nich. Čiže skôr som to myslel ako úplne poslednú vec a experimentálny pokus, ktorý by pri najhoršom skončil tak, že by žalobu zamietli. Je pravdou, že máme nedotknuteľnosť vlastníckeho práva SPF. Ale opoti tomu stojí vlastnícke právo vlastníka pozemku, kde chce vlastník stavať a bráni mu v tom jedno povolenie štátneho úradu na zriadenie vecného bremena. Otočme to inak ak máš dvoch súkromníkov a potrebuješ zriadiť vecné bremeno a jeden nesúhlasí alebo má na háku. Je bežnou vecou, že súd nariadi zriadenie vecného bremena, aby mohol žalobca využívať svoj pozemok a podobne, teda svoe vlastníctvo. To isté sa dá uplatniť aj tu a v podstate prinútite SPF v skoršej lehote konať. Nie je táto možnosť až tak pritiahnutá za vlasy. Takéto žaloby sú bežné napr. na prechod cez cudzí pozemok, kde jeden tomu bráni a súd rozhodne, že musí prechod strpieť. Nezahadzuoval by som teda ani túto možnosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@petersd Ja viem, že by to bol experiment, ale ak…
@fero1821 "Je bežnou vecou, že súd nariadi zriadenie vecného bremena, aby mohol žalobca využívať svoj pozemok a podobne, teda svoe vlastníctvo." To máš odkiaľ? Nože daj sem nejaké súdne rozhodnutie, kde tomu tak bolo.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca rozhodne tento blaf nie je beznou vecou. Ak to aj podplateny sudca niekde aj rozhodne, krajsky/odvolaci sud toto rozhodnutie na 99% zrusi, pretoze to ze fero na pozemku A chce stavat a tahat siete cez pozemok B vo vlastnictve jana neznamena, ze nema moznost ho tahat inde alebo nestavat. Sukromne vlastnictvo moze byt obmedzene len v nevyhnutnej miere a v rozsahu, ktory je primerany. Sukromna pripojka NIE JE verejny zaujem a ak sused povie/napise, ze suhlasi s vecnym bremenom za jednorazovu odplatu 10000euro, tak nie je dovod mu ho "nariadovat" ci inak stanovovat. Ak by som bol na pozicii vlady (co nie som), recept na aktualnu situaciu s SPF by bol jednoduchy. Suhlas s bremenom do tyzdna za pausalnu ciastku 5000euro a predaj do mesiaca za znalecky odhad *10 alebo pausal co ja viem 200 euro/m2. Ale to by tu potom nariekali, ze nemam 5K alebo drahe....Ale bol by klud :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@frantisekca rozhodne tento blaf nie je beznou ve…
@mgx Ak už budeš v tej vláde, prosím Ťa, úplne stačí ak príjmeš zákon o tom, aby aj SPF malo záväzné lehoty na svoje konania (a sankcie za ich nedodržiavanie, včítane trestno-právnej zodpovednosti zamestnancov)... Sľúb mi to - prijmeš to tak? 😁
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd nemozem ti slubit, nie som a nebudem politik :). Ono, cela ustanovizen SPF je scestna, stat za 50 rokov doslova "nakradol" pozemky ludi a teraz sa "tvari" ze ich vlastni a spravuje. Keby do aspon robil ako dobry gazda, ale nie, lebo stat sa o nic poriadne starat nevie. Jasne to predvadza skoro vsade, coho sa dotkne = posta, zeleznica, SSC atd, atd, atd. Ono to cele je nestastne dedictvo uhorskeho dedickeho prava, len my v tom este dalsich 100 rokov bez akejkolvek zmeny pokracujeme. Ale zaciatok by bol napr. lahky, vyjadrenie SPF v zmysle obcianskeho zakonnika, ziadny NOVY majetok do spravy SSC = povinnost do 30 dni drazbou predat (malopozemky len susedia, inak vsetci), akceleracne priplatky ucelovo viazane na platy zamestnancov, dlhodoby plan odpredaja VSETKEHO majetku v sprave SSC (alebo povedzme 80%), ROEP, zakaz ZAMEN majetku...atd.atd.atd. Peniaze z predaja ucelovo viazat na udrzbu a zveladovanie kulturnych pamiatok, o ktore sa stat nestara alebo minimalne.
Odpovedať
Zvrhava sa tu debata ale prispejem svojou troskou do mlyna... Kupujem nieco aj od ZSR. Tiez to trva okolo 7 rokov, jedna zaujimavost ale je, ze aj napriek tomu, ze im NKU asi pred 2-3 rokmi po kontrole hospodarenia vycital ze maju vela neupotrebitelneho majetku a maju ho urychlene predavat, tak s nimi to ani nehlo :) V zasade sa nic nezmenilo - predavaju to dalej liknavo a hlavne extremne draho. Ja sam, som im ponukol o 50% nizsiu cenu ako bola vyvolavacia na zaciatku (samozrejme o rok neskor kedze to museli znizovat po 10%) na co v zasade aj priznali ze to je znalecka cena - cize keby dali rozumnnu (odhadnu) cenu hned na zaciatku, mohli sme si odpustit 12 mesiacov natahovania sa + zasadani komisii, porad a blbosti. Ale nevadi, it is what it is - moje odporucanie je stale, nekupovat nic, kde musite prist do kontaktu s nejakou statnou organizaciou... A samozrejme oddrbat sa z tohto zaostaleho statu cim skor :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@petersd nemozem ti slubit, nie som a nebudem pol…
@mgx Nie som ani politik, ani obhájca súčasného systému,... Nie raz ma slovenská "realita" odrbala a neznášam ani naše byrokratické ustanovizne. Odrbal ma aj Fond, no na druhej strane musím objektívne dať veci na pravú mieru: SPF nič "nenakradlo", nič si neprivlastnili! Iba spravujú pôdu neznámych vlastníkov a pôdu štátu! (ale neospravedlňujem ich, že fungujú, ako fungujú) @marekjahoda pri všetkej úcte k Tebe, nikto Ťa tu nedrží, choď!... Takých svalnatých rečí tu bolo nedávno po voľbách kopec, že "už odchádzajú zo Slovenska, neznášajú to tu...." a všetci tu aj naďalej smrdia (a rozoštvávajú národ)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?