Rozvodová skriňa optiky Telekom na mojom pozemku.

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, prípadne spýtať, či nemá niekto podobnú skúsenosť. Ide o to, že sme kúpili pozemok, po vytýčení geodetom sme zistili, že na pozemku pri ceste sa nachádza rozvodová skriňa na optiku Telekom. Telekom nikdy neinformoval vlastníka pozemku, že ide osádzať skriňu ani nič podobné (vieme to, pretože predtým vlastnila pozemok rodina). Takže ju tam osadili bez súhlasu a informovania vlastníka. Tiež nie je ani žiadna ťarcha na LV. Začali sme to riešiť s telekomom, bolo nám prislúbené, že do konca marca 2020 bude skriňa z nášho pozemku odstránená, ešte sa strachovali aby sa to riešilo mimosúdne. Dnes sme volali znova, odporučili nás na spoločnosť Subtel, ktorý to tam osádzal a tu nám povedali že vedia o tom, ale túto prekládku nemá kto zaplatiť a teda ani nevedia, či bude odstránená. Čo môžme v tejto situácii robiť? Skriňa tam zostať nemože, ide sa tam stavať dom a skrinka priamo bráni vjazdu na pozemok. Ďakujem za všetky fundované rady a odpovede.
Odpovedať
1
2
@lenkanigrovicova Môžete to dať preložiť, ale na vaše náklady. Takýchto diskusií sú na MS desiatky, čítaj napr. tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/voln... Alebo posuniete vjazd na pozemok ďalej a skrinku zapracujete do plota, ak je to technicky možné.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkanigrovicova Pokiaľ to je na tvojom pomezemku a nič nieje na LV tak ju pekne odmontuj od základu a schovaj. Keď im bude chýbať budú sa pýtať.
Odpovedať
@chrobak7 pre stare vedenia platilo, ze nemuseli byt v LV ako tarcha ale neviem ci aj v dnesnej dobe si len tak moze telekom prist a drbnut mi skrinku na pozemok. Skor si myslim ze to dobabrala realizacna firma, ktora to pre telekom robila, opticka siet je nova stavba, na ktoru muselo byt vydane stavebne povolenie a teda neexistuje ze to bolo naprojektovane na nejakom pozemku bez suhlasu jeho majitela. Proste sa s tou skrinou "netrafili" na parcelu, kde mala naozaj stat. @lenkanigrovicova je ta skrinka umiestnena pri ceste? keby bola viac vpredu uz je na obecnej parcele je tak?
Odpovedať
@chrobak7 ale my sa nebavíme o kábli, ale o rozvodovej skrini. A nie je to technicky možné zapracovať do plotu, pretože keď tam dáme plot, skrina bude oplotená a oni sa k nej už vôbec nedostanú.
Odpovedať
@topfield presne takto nám to aj vysvetlila pani z Telekomu, že robotníci zo Suptelu to robili od oka podľa parciel oproti a teda si mysleli že to nie je súkromný pozemok. Ale je :D a veľmi sa bála aby sme to neriešili súdne pretože si je vedomá že pochybili tí, čo to osádzali.
Odpovedať
@logo22 S takymito radami by som bol opatrnny, ak su tam zive linky a zrusi to, jedna sa o prerusenie verejnej telekomunikacnej sluzby (ci ako sa to presne vola) a za to moze vyfasovat basu natvrdo.
Odpovedať
@lenkanigrovicova tak do toho treba biť... volat a volat kym to neprelozia...ste v prave.
Odpovedať
@topfield voláme nonstop. Len nedvíhajú alebo len povedia že nevedia kto to bude platiť.
Odpovedať
@lenkanigrovicova pohrozit markizou, obcan za dverami ci ako sa to vola a podobne blbosti.. z toho maju celkom strach aj velki
Odpovedať
@kejsix Ďakujem, toto už napadlo aj mňa.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkanigrovicova Niečo podobné som mal aj ja pred mesiacom. Keď u nás zakopali chranicky na optiku tak veselo cez môj pozemok....firma ktorá to realizovala sa ani neprišla opýtať..... Tak som veselo zahrnul časť výkopu a mieste kde im vychádzali chranicky som zaparkoval auto. Keď prišli akože pokračovať tak som ich vyhodil zo súkromného pozemku a pohrozil že podám na nych podnet za neoprávnený vstup na pozemok a poškodzovanie cudzej veci...... Už po obede bol u mňa majiteľ realizačnej firmy a sa mi ospravedlňoval. Tak som im určil kadiaľ môžu kopať a bolo po mojom. Len sa ich netreba báť.....si na svojom pozemku a právo je na tvojej strane. @kejsix nestraž ju. Je to čierna stavba na jej pozemku a písal som len o strinke. Keď to bude realizačná firma odovzdávať dielo T-comu tak to budú kontrolovať a realizačná firma nedostane zaplatené
Odpovedať
@logo22 Nepostrehol som, ze by sa niekde spominalo, ze v skrinke nic nieje. Resp. ze este nebola odovzdana a ze uz nieje technologicky vyuzivana. Pokial je prazdna tak mas pravdu Ty, pokial je v nej ale uz nejaka technologia a zivy prepoj, ver tomu, ze mam pravdu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
a čo by sa stalo, keby som kopal niečo na vlastnom pozemku a preťal tie ich káble? Však som si bol vedomý, že nie je nič zaznačené na mojom pozemku, žiadna ťarcha. Myslím optické káble, to už je nová stavba. Samozrejme, ako bolo písané vyššie, staré vedenia sa nemuseli značiť do LV.
Odpovedať
@insed 351/2011 Z.z. paragraf 66 odsek 8 a 9
Odpovedať
@lenkanigrovicova kazdopadne to ma riesit telekom, Vas nema co zaujimat firma ktora to realizovala a uz vobec nie kto im to zaplati. Zajdite na mesto alebo obec ked im vydali stavebne povolenie nech to riesia. Najlepsie pytat sa na telekome kde podat oficialnu staznost pisomne, k tomu sa musia vyjadrit. Pockat co napisu,urcite to budu prekladat, nikto to tak nenecha,nedovolia si to. Na meste sa pytajte ako stavbu skolaudovali ked je na inom pozemku,vyziadajte si geodeticke zameranie skutocnej realizacie. To napadnite. Na optike sa zameriavaju spojovacie body a skrine, trasa velmi nie, nie je to metalika. Cize Skrina na Vasom pozemku tam bude figurovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkanigrovicova poslat pisomnu ziadost na telekom o prelozenie telekomunikacneho zariadenia umiestneho na sukromnom pozemku bez suhlasu majitela .... blabla takto kamarat prekladal stlp asi o 3m a bezplatne ho prelozili trvalo to asi polroka ale vyvolaval kazdy tyzden aby ich dotlacil
Odpovedať
@jozefsv 90 @sappa ďakujem za informácie, žiadosť určite pošleme aj písomne. Od Telekomu mame info, vraj skriňa ešte nie je skolaudovaná.
Odpovedať
@kejsix v tých bodoch sa píše v súvislosti zo začatím stavby, resp. stav. povolenia/konania. 1. je to súkromná a.s. a jej siete nespadajú pod verejný záujem 2. ak by aj patrili pod verejný záujem, máme tu odsek č.1 písm. a) sú vecnými bremenami - Návrh na vykonanie záznamu do katastra nehnuteľností podá podnik - čo sa v tomto prípade nestalo, tzn. de iure - neexistujú písm.3. O začatí výkonu práva je povinný upovedomiť vlastníka alebo užívateľa dotknutej nehnuteľnosti najmenej 15 dní vopred
Odpovedať
@insed Priznam sa, ze v paragrafoch doma niesom. Pracoval som v sukromnom TELCO sektore 12 rokov a VZDY ked doslo k preruseniu sluzby tretou osobou (strihnutie/prekopnutie kabla), riesila to policia a pokial bol znamy pachatel, vyfasoval minimalne podmienku. Cize verejnu telekomunikacnu sluzbu moze prevadzkovat aj sukromnik.
Odpovedať
@insed Tu sa zase zbehlo vykladačov práva. Aspoň si prečítajte dané paragrafy, ktoré to boli uvedené. Len tak z fleku hodiť, že pri súkromnej telekom. firme nejde o verejný záujem, je dosť odvaha. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu vzniká v tomto prípade zo zákona, zápis do katastra má len evidenčnú funkciu. Dôležité je, čo bolo povolené stavebným úradom.
Odpovedať
@draik neviem, či konkrétny príklad je verejný záujem, na to treba zdôvodnenie, projekt, súhlasy, vyjadrenia atď. Aj keď právo vecného bremena vznikne zo zákona, spoločnosť je POVINNÁ toto oznámiť vlastníkovi nehnuteľnosti, dohodnúť aj určité podmienky, kompenzáciu, spôsob realizácie..... V tomto prípade však vlastník ani realizačná firma nič neurobili, takže o nejakých sieťach vlastník pozemku vedieť nemusí.
Odpovedať
@insed Znovu chyba. O primeranú kompenzáciu sa spravidla musí prihlásiť dotknutý vlastník. Ako som uviedol. podstatné je to, čo bolo povolené - v tomto konkrétnom prípade možno aj nastala chyba (zrejme pri realizácii), ale z fleku bez poznania podrobností by som závery nerobil.
Odpovedať
@draik hovno chyba. Už pri podávaní oznámenia, že projekt bude zasahovať do súkromného vlastníctva, tak v tomto momente musí nastať dohoda o primeranej kompenzácii. Pokiaľ sa nedohodnú, rieši toto súd. Vlastník sa prihlasuje o kompenzáciu práve v dôvodoch, ak pochybí zriaďovateľ a neoznámi mu zaťaženie vecným bremenom. Vtedy má vlastník nárok žiadať do 3 rokov kompenzáciu.
Odpovedať
@insed Skutočne bude lepšie, keď si veci naštudujete. Upriamujem pozornosť na znenie §66 ods. 5 (hlavne druhá veta), ktorý pre istotu pripájam: "Ak je vlastník alebo užívateľ nehnuteľnosti v dôsledku výkonu práv podniku podľa odseku 1 obmedzený v obvyklom užívaní nehnuteľnosti, má právo na jednorazovú primeranú náhradu za nútené obmedzenie užívania nehnuteľnosti. Nárok na jednorazovú náhradu si musí vlastník nehnuteľnosti uplatniť v príslušnom podniku do jedného roka odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnosti, že došlo k vzniku núteného obmedzenia užívania nehnuteľnosti, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď k vzniku núteného obmedzenia užívania nehnuteľnosti došlo. Ak sa podnik a vlastník nehnuteľnosti na výške primeranej náhrady nedohodnú, je každý z nich oprávnený podať súdu návrh na rozhodnutie do šiestich mesiacov odo dňa uplatnenia si nároku v príslušnom podniku."
Odpovedať
@draik to si skôr ty lepšie naštuduj! §66 ods.5 už len píše, aké právo ma vlastník, pokiaľ sú jeho vlastnícke práva obmedzené, keď mu podnik zasiahol na jeho vlastníctvo bez predchádzajúcej dohody, resp. súhlasu. Aj podnik pri výstavbe diela pre verejný záujem musí mať odsúhlasené stavebné povolenie, projekt by mal byť navrhnutý tak, aby čo najmenej zasahoval do súkromných práv vlastníkov. Pokiaľ je to nevyhnutné a musí sa zasiahnuť do práv súkromného sektora, vtedy sa uplatňuje tzv. verejný záujem. No neodpadá povinnosť investora informovať vlastníkov o obmedzení ich vlastníctva. Realita je však taká, že schválne neinformujú a budujú si stále hlava nehlava. Až keď sa na to príde, vtedy vlastník uplatňuje príslušný paragraf a domáha sa odškodnenia. No vo viacerých prípadoch je už dávno premlčaná doba /3 roky/ Poznám X takýchto prípadov.
Odpovedať
Takže môžme žiadať aj náhradu škody? Alebo to len v prípade, že by sme suhlasili s ponechaní skrine na pozemku?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkanigrovicova Môžeš odfotiť tu strinku a keď sa dá tak aj čo je v nej
Odpovedať
@lenkanigrovicova je to na dohode.. možno bude vôľa to posunúť, možno nie. Iba kompenzácia. Aby sa to dalo vyriešiť lepšie v tvoj prospech, treba tam mať svojho človeka
Odpovedať
@insed Vy ste teda skutočne dosť mimo. Ja len dúfam, že nebudete verejne šíriť svoje "rady" ďalej a ak už, tak budete protistranou ;-)
Odpovedať
@draik nemaj strach, verejne nebudem nikomu dávať rady. Už takmer 20 rokov žijem s právničkou, dosť úspešnou a za ten čas som už čo-to pochytil od nej, tak presne viem, ako to v reále chodí..... Ty si však ži vo svojej demagógii, že veľké korporátne firmy alebo nadnárodné spoločnosti ti môžu len tak rozkopať pozemok, osadiť káble, rúry, resp. postaviť celú fabriku a ty sa budeš len nečinne pozerať a zmôžeš sa len na búchanie päsťou v miestnej krčme pri pančovanom rume a s nadávkami opisovať, aká neprávosť je v tejto republike.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?