Spotreba infrapanelov

Dobry den, prosim vas chcem sa opytat ako je to zo spotrebou infrapanelov ked mate napr. 6ks a kazdy ma 1000w to mate 6000w,cize za hodinu vam to spotrebuje cca 0.78e? Potom to nie je take usporne, ci ako to funguje? Dakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
Presne tak úsporné to nie je moc....to len predajcovia navymýšľajú rôzne omáčky , bájky.
Odpovedať
@94veronika94 to myslíš že to pôjde nonstop? V modernom dobre izolovanom dome toto kúrenie nie je problém, a ani náklady nebudú rádovo väčšie ako sa zvykne prezentovať v porovnaní s plynovým kúrením. V starom dome to však bude naopak niekoľko násobne drahšie z dôvodu veľkých strát.
Odpovedať
@slavoslav a ked je starsi dom prerobeny a komplet zatepleny?
Odpovedať
@94veronika94 Keď je už komplet prerobený tak by tam malo byť už aj dávno poriešené kúrenie. Ale starší dom vždy tažšie dosiahne parametre nového domu. Prerobený a zateplený je veľmi široký pojem. Popravde ináč aj ja uvažujem do svojho bungalovu kde mám podlhahové kúrenie , kondenzačný kotol, krb ....si pridať dva infrapanely nie klasické ale hybridné ktoré aj klasicky ohrievajú vzduch aj vyžarujú. Len ako doplnok ak potrebujem rýchlo trošku zvýšiť teplotu na určitý čas.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 po Xty krat, A0 s tym (takmer) nic nema....
Odpovedať
Profilova fotka
@94veronika94 treba si dať niekomu serióznemu spočítať koľko je teplená strata domu a z toho sa dá orientačne vypočítať koľko by sa za zimu spotrebovalo el. energie a teda koľko by boli náklady. Samozrejme že žiariče nejdú na plný výkon stále ale pokiaľ sú navrhnuté správne ich výkon musí byť taký aby aj v extrémnej zime (-15°až -20°C) dokázali bez problému pokryť tepelné straty domu. Otázka je či to počítanie má vôbec zmysel ak inú možnosť ako nainštalovať elektrické žiariče už ani nemáte....čo sa týka "úspornosti" infra- panelu tak je v porovnaní s najlacnejším elektrickým konvektorom prakticky nijaká.
Odpovedať
@majkoj Nemá to hej ,ale myslel to tak asi že dom z nízkou potrebou tepla v izbe mu stačí 400W infrapanel a dom s veľkou potrebou tepla 1200 wat panel ....a pri tomto je rozdiel sily čo ti " pečie na hlavu " :-D A je rozdiel dvojmetrový chlap a 45 cm nad hlavu na strope infrapanel ....a 155cm žienka no ale to už moc rozpitvávam :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 NEMA, ak ma v tom baraku vykurovanie s biomasou, ma pravdepodobne A0 a cez to vsetko moze mat potrebu tepla daleko cez hranicu co povoluje norma a tym padom absolutne nevohodnu na vykurovanie infrapanelom.
Odpovedať
@virnik27 určite nie trojnásobne viac, možno tak o 30% oproti plynu a asi raz toľko ako TČ ktorého náklady môžu byť 20-30€. Kdežto investičné náklady sa môžu pohybovať okolo 2-4tis.€ El kúrenie, 7-11 tis. plyn vrátane prípojky, a 9-13 tis. TČ. @94veronika94
Odpovedať
@slavoslav 1kWh z plynu je 3x lacnejsia ako 1kWh z elektriny. Ak chcem nejaky dom vykurit na nejaku teplotu, tak musim do neho dodat rovnake mnozstvo tepla bez ohladu na to z coho to teplo vyrobim. A plynom ho vyrobim 3x lacnejsie. Chapes? Tie ceny kurenia tiez neviem ide si zobral. Mna stal kotol 1300€. Plynova pripojka 1000€, podlahove kurenie do 1000€. Tzn. za 3300€ mam komplet kurenie aj s ohrevom TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 A0 je kategoria primarnej energie, nie potreby tepla.
Odpovedať
@virnik27 Aby sme nezavádzali hlavne laikov, lebo odborníci si dokážu spočítať čísla ktoré tu uvádzaš a preto by si mal uvádzať relevantné údaje. To že ťa TČ stálo 5000 je síce pekné ale asi z neho nepúšťaš ohriatu vodu do vedier a nenosíš do miestností aby ohriali vzduch. Ja som uviedol približné ceny vykurovacích systémov tj. TČ, podlahovka, regulácia, montáž, záruka, tak ako to väčšina bežných ľudí kupuje. Pozrel som aj cenu kW elektriny, lebo plyn si približne trafil a u všetkých poskytovateľov sa NT pohybuje okolo 0,046-0,055 v tarifách D3-D5. Účinnosť vykurovacích zariadení dúfam nechceš otvárať. Jediné čo uvádzaš správne je tepelná strata. @danculd k porovnaní cien jednotlivých médií energie viď vyššie, preto nedokážem odhadnúť ako si došiel k tomu trojnásobku, tipujem staré data, ako vidieť aj na ostatných cenách ktoré uvádzaš. Pred týždňom som riešil dom kde mi zákazník oznámil, že za pripojenie domu na plyn chce SPP 2700€, ano kedysi to robili za 1200, asi si staval dávno a zrejme aj svojpomocne. Dnes ti nikto podlahovku za 1000ku nespraví a keď tak možno bez regulácie a načierno. V tvojom výpočte nemáš ani komín, asi máš turbokotol (alebo pre lepší výsledok si ho zamlčal), čiže predpokladám že tvoje ceny budú tak 5 rokov staré. Celú tú plynovú srandu sa ti dnes možno podarí spraviť svojpomocne bez záruky za 5-6 tis. ale určite nie za 3,5 ako uvádzaš. @94veronika94
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@virnik27 ako malo zavazi krb ? to myslis vazne ? Prave krb dotane dom s primarnou energiou hoci aj B do A0. A to je dovod preco neustale opakujem A0 nehovori takmer nic o tom aku potrebu tepla ma dom ! A ty tu napises, ze ak ma A0 moze dat infrapanely. To proste nie je pravda.
Odpovedať
@94veronika94 Výpočet spotreby je cca správny. Podstatné je, akú časť roka by boli zapnuté s týmto výkonom. Teória je taká, že by pre rovnakú tepelnú pohodu ako pri iných typoch kúrenia malo postačovať vykurovať na teplotu o cca 2°C nižšiu. Tam je priestor pre úsporu 10-12% oproti napr. elektrokotlu s radiátormi. Ak je to možné vzhľadom na susedov, investičné náklady, vlastné preferencie atď., je vhodné premyslieť aj iný primárny zdroj tepla. Do svojho domu som dával tepelné čerpadlo vzduch-vzduch za pár € a s predpokladanými cca 1/3 prevádzkovými nákladmi oproti infrapanelom. Pri tomto type vychádzajú prevádzkové náklady porovnateľné s plynom, ale pri významne nižších investičných nákladoch. V dome mám inštalované aj infrapanely (10 ks po 300 W) ako zálohu TČ, ale zatiaľ netuším ako kúria.
Odpovedať
Profilova fotka
@romciiik:"Teória je taká, že by pre rovnakú tepelnú pohodu ako pri iných typoch kúrenia malo postačovať vykurovať na teplotu o cca 2°C nižšiu."....tak je dobré že si nezabudol dodať že teória....ja by som doplnil zbožné prianie výrobcov infrapanelov - či úplne presne ...zavádzajúce marketingové zdôvodnenie nákupu drahšieho telesa .... teóriu v praxi nikto nedokáže nijako reálne zabezpečiť...to by tie panely museli chodiť za tebou po byte a žiariť na teba z oboch strán a to neustále....to znamená že by aj stále museli plynulo regulovať svoj výkon :-) ....v praxi je výsledok spotreby celkom rovnaký ako každý el. konvektor....prípadne uverím ak niekto, kto mal celý život v byte á 21°C a po rekonštrukcii s infrapanelmi má 19°C ale cíti sa rovnako....
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 co konkretne sa da na " ak nebude te mat A0 tak na to zabudnite" zle pochopit ? :)
Odpovedať
@eagleowl Plánoval som túto teóriu testovať malými 300 W infrapanelmi rozmiestnenými po dome, ale keďže som siahol po TČ (vzduch-vzduch), dúfam sa k nejakému väčšiemu testu nedostanem :)
Odpovedať
@slavoslav Tak si tie ceny energii pozri este raz a dobre. Uz to @virnik27 pisal. 1kWh plynu stoji 0,04€ a 1kWh elektriny 0,13€. To podla teba nieje trojnasobok? Ano, na "komin" som zabudol, kedze mam kondenzacny kotol, tak "komin" je obycajna plastova koncentricka rura ukoncena hlavicou, vsetko spolu za 200€. Co sa tyka pripojky plynu, ano niekto ju moze mat drahsiu, niekto lacnejsiu, ale neda sa pausalne povedat, ze je vzdy draha. Napriklad oproti mne idu stavat, v auguste robili pripojku a stala ich 1100€. Co sa tyka podlahovky, pexalpex rura je dokonca lacnejsia ako v roku 2015 ked som staval ja. Ja som ju kupoval za 0,8€/m a mam jej celkovo 600m. Takze rura do 500€ aj s uchytkami a rozdelovac poskladas do 500€ bez problemov aj dnes. Schvalne, kolko by ma stali infra panely do 8 miestnosti? Samozrejme este treba ku panelom priratat aj nejaky ohrev TUV aby to bolo fer.
Odpovedať
Velmi jednoducho. Kurenie s kondenzacnym kotlom vyjde mesacne rovnako ako tepelnym cerpadlom vzduch voda. Hoci aky blby priamotop ,elektrokotol,infrapanel,odporovy drat bude cca 3 x drahsie oproti kolegom hore. V rovnakom dome!
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Súhlasím, je nimi vykurujem len v spálňach a cenovo v pohode. Faktom je, že na spánok mi stačí 17-18°C.
Odpovedať
@gkrivanek asi hej cize ak mam priamoohrev a vysla mi elektrika komplet 65 eur mesacne,tak z TC alebo plynom by to bolo 30-35 eur ak dobre ratam podla teorie.
Odpovedať
@vader100 ano + - Pri tak malej spotrebe teda aj dome je to zanedbatelny rozdiel a preto v takom domceku absolutne staci priamoohrev. Pri velkych domoch kde by ste platili priamoohrevom 300Eur mesacne je to uz sakra rozdiel. Preto vzdy tvrdim nie do kazdeho domu sa hodi TC a zakaznikom by kazdy solventny mal predat to co je pre neho potrebne.
Odpovedať
@virnik27 certifikat vela znesie najme ked je len naoko, presnejsia je rocna spotreba. Takze si rozbil pol domu a natahal vsade trubky s radiatormi? alebo si mal predpripravu kdyby neco?
Odpovedať
Uz ked sa tu rozobera ze 1kWh plynu stoji 0,04€ a 1kWh elektriny 0,13€. Nezabudlo sa na nieco pri tepelnom cerpadle ze z 1kW elektriny vyrobi 3-5 kW tepla ? (Samozrejme v zavislosti na druhu cerpadla vzduch-voda, voda-voda ...)
Odpovedať
@tomasndca Ale tu sa neprebera TC. Tu sa bavime o tom, ze z 1kWh elektriny vyrobia infra panely maximalne 1kWh tepla. Takze je kurenie nimi cca. 3x drahsie ako kurenie plynom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?