Projekt kúrenia k rekonštrukcii domu - Galanta

Zdravim, potreboval by som niekoho kto by mi poradil a spravil projekt kurenia k rekonstrukcii rodinneho domu v okrese Galanta. Aktualne tam mame 40 rocny gravitacny system kurenia - zelezne potrubia s vacsim priemerom, a v poslednej dobe mavame problem niektora izba vypadne (radiator nekuri) - asi necistota/hrdza v rurach. Chcel by som to zmodernizovat, vymenit zelezne potrubia, pouzit obehove cerpadlo, atd. Chcel by som aby mi to niekto prepocital, navrhol aby sa to nerobilo len odhadom z zbrucha...
Odpovedať
Profilova fotka
prepláchnuť sa to dá aj bez prerábania, ale ostatné zásahy sú zbytočné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emericus:

Zdravim, potreboval by som niekoho kto by mi pora…
@emericus Čo sú to potrubia s väčším priemerom? Aký je tam kotol? A aké ventily sú na radiátoroch? Daj foto...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

prepláchnuť sa to dá aj bez prerábania, ale ostat…
Vdaka za odpovede. @jan45 preplachnut staci vypustit vodu, znovu napustit par krat, ci treba nejakym cerpadlom? @dedo758 kotly su 2, jeden na dravo, jeden na plyn. Drevo je len ako zaloha, uz sa nepouziva. Potrubia, ktore idu k radiatorom su pri kotli 1", jedno potrubie je 1 1/4. Potom sa ich priemer zmensuje po odbockach. Cele to robil moj otec kedysi pred 40 rokmi, vtedy sme mali za domom aj velky foliovnik ktory sa vykuroval. Moj laicky odhad je, ze by sa dost vedelo osetrit keby tie potrubia neboli predimenzovane, ale s mensim priemerom a vodu by cirkuloval cerpadlo. Ventily na radiatoroch sme menili teraz na jesen. Prikladam nejake fotky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emericus:

Vdaka za odpovede. @jan45 preplachnut staci vypu…
@emericus Keď máš od kotla 1" a 5/4" rúry, to už máš jeden z tých najnovších "systémov" UK. Máme tak aj u našich a perfektne to funguje už 35 rokov. Nič netreba vymieňať! Nové rúry, či už plasto-hliníkové, medené alebo z uhlíkovej ocele, budú mať oproti jestvujúcim rozvodom len o málinko menšie priemery - aj to iba zvonku, o hrúbku steny. Vnútrajšok bude rovnaký. Keď chceš ušetriť, investuj do izolácií potrubí v kotolni, do nového kondenzačného kotla, do kvalitného filtra pred kotol a rozvodom kľudne ešte 20 rokov dôveruj. Nesklamú ťa... :-)
Odpovedať
Pri vymene noveho KK som sa bal či to bude pri starom systeme rur samotiažou a otvorenou expanzkou bude fungovať, keďže vystup z kotla je 1/2", potom cez pivnicu prechod na 5/4", a stupačky 1" a 1/2" ku 8ks radiatorom. System upraveny akurat novou expanzkou a všetko funguje 2.rok, doma fajne teplučko, spotreba klesla o 38 %.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?