Upečte si chutný cheesecake so slaným karamelom
Cheesecake so slaným karamelom od Klaudi Rimka bude ten najlepší, aký ste kedy mali! To vám sľubujeme. 🙂 Ľahučký krém s úžasnou vrstvou karamelu na vrchu vás prenesie do sladkého neba. Jemný, krémový a chutný! Recept na karamelový cheesecake si určite uložte medzi obľúbené.
Ingrediencie na cheesecake so slaným karamelom:
Sušienkový základ
- 150 g maslových sušienok (napríklad Bebe)
- 50 g masla
Krém na cheesecake
- 500 g jemného nehrudkatého tvarohu (Philadephia, cream cheese…)
- 250 g mascarpone alebo tvaroh (podľa toho, čo dáte v prvej možnosti – môžete dať napríklad len 750 g z jedného druhu krému, podľa vašej chute)
- 200 g kyslej smotany
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1-2 lyžice múky (nie je nevyhnutná)
- vanilkový extrakt
Slaný karamel
- 110 g cukru
- 35 g masla
- 80 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 1-2 lyžičky soli
Prečítajte si tiež:
Diskusie v našom Fóre na tému „Varenie a grilovanie“
Postup prípravy:
- V mixéri si rozdrvíme sušienky spoločne s maslom, ktoré nemusí byť izbovej teploty.
- Suroviny sa nám krásne spoja. Sušienky už nebudú také sypké, ale viac polepené vďaka maslu.
- Ak chceme keksíky dať na boky a aj na spodok formy, tak dáme polovicu
sušienkovej zmesy do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie (papier dávame iba na spodok, kraje formy nech sú bez papiera). Keksíky pomocou lyžičky priliepame na steny formy. Následne nasypeme druhú polovicu sušienok a uťapkáme ich na spodok formy. - Ak chceme keksíky iba na spodok, formu po bokoch vytrieme sprejom na pečenie alebo olejom a celú zmes vysypeme do formy a len uťapkáme
rovnomerne na spodok formy.
- Dáme zapiecť pri teplote 180°C asi na 8 minút a necháme úplne vychladnúť.
- Krém pripravíme tak, že všetky suroviny okrem vajíčok na cheesecake dáme do 1 misky a zmiešame ručným mixérom na slabých otáčkach, aby sme krém veľmi neprešľahali.
- Pridáme po jednom vajíčka a zamiešame do krému – ručne alebo mixérom.
- Krém nalejeme do formy a párkrát jemne pobúchame, aby nám zmizli vzduchové bublinky.
- Rúru si predhrejeme na 150° – 160°C a pečieme cca 45-50 minút (presnú teplotu a dĺžku pečenia si prispôsobte podľa typu vašej rúry).
- Odporúčame sledovať okraje a ak budú pevnejšie a budú sa nadvihovať, cheesecake je hotový.
- Vnútri sa môže trochu „želatinovo“ triasť (pozor, nie však úplne vodnato). To je v poriadku, cheesecake stuhne po vychladnutí.
- Po dopečení otvoríme rúru a necháme koláč ešte aspoň 30 minút vo vnútri.
- Potom ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu a odložíme do chladničky.
Domáci karamel
- Odporúčame si všetky suroviny pripraviť vopred, aby ste ich mali po ruke.
- Roztopíme si cukor v strednom hrnci na hnedú riedku hmotu. Cukor počas topenia neustále miešame – ak sa nám spája do väčších hrudiek, tak ich rozbíjame vareškou.
- Cukor sa nám musí úplne roztopiť. Následne hneď pridáme maslo izbovej teploty, ktoré stále poriadne zamiešavame s cukrom (pozor na tvár a ruky, maslo po pridaní do hrnca prská!)
- Pomaly prilejeme smotanu za stáleho miešania (tiež prská a bublá) a varíme ešte minútu.
- Zásadná rada – pri každom jednom kroku stále, stále miešame, až pokým nevypneme sporák.
- Nakoniec pridáme soľ. Záleží podľa vašej chuti. Na toto množstvo odporúčame tak cca 1-2 lyžičky.
- Ak by ste ho náhodou presolili, dosypte tam trochu cukru.
Cheesecake so slaným karamelom odporúčame zdobiť či krájať až po vychladnutí a stuhnutí v chladničke.
Dobrú chuť!
Autorka receptu: Klaudia Rimarčíková, ktorú môžete stretnúť na Instagrame ako @klaudi_rimka 🙂 Nenechajte si ujsť aj jej aplikáciu s receptami „Rimka recepty“ v App Store alebo Google Play.
Ahojte, uvažujeme dať si postaviť kúpacie jazierko cca 10x4m + plytká zóna po je…