Tradičné a netradičné recepty na domáci vaječný likér
Sladučký a voňavý vaječný likér je ideálny na zimné dlhé večery. Ak máte chvíľku času a túžite po pravom domácom ,,vaječňáku“, prinášame vám recepty na domáci vaječný likér, ktoré vám skrátia hľadanie a dotvoria vianočnú atmosféru.
Tradičný domáci vaječný likér
Na prípravu budete potrebovať:
- 3 žĺtky
- 1 ks vanilkového cukru
- 0,25l hnedého rumu
- 1 plechovku kondenzovaného mlieka (salko)
Postup:
- Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny.
- Do zmesi prilejeme kondenzované mlieko a šľaháme ďalšie 3 minúty.
- Nakoniec prilejeme rum a jemne premiešame.
- Prelejeme do sklenej fľaše a skladujeme v chladničke.
Škoricový vaječný likér
Na 2 litre budete potrebovať:
- 10 žĺtkov
- 500 ml kondenzovaného nesladeného mlieka
- 750 ml smotany na šľahanie
- 2 vanilkové cukry
- 1 lyžicu škorice
- 500 ml rumu podľa výberu
- 300 g kryštálového cukru
Hľadáte tipy na vianočné recepty?
Zapojte sa do najväčšieho diskusného Fóra o bývaní na Slovensku v časti „Varenie a grilovanie“
Postup:
Vymiešame žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Môžete použiť mixér a miešať 5-10 minút.
Do peny postupne prilejeme kondenzované mlieko a smotanu na šľahanie. Znovu mixujeme ďalších 5 minút.
Nakoniec prisypte škoricu a len jemne premiešajte. Podľa chuti prilejte rum.
Likér prelejte do sklenej fľaše a skladujte v chladničke.
Náš tip: Ak nemáte radi surové vajíčka, zmes ešte prevarte vo vodnom kúpeli. Dajte pozor, aby likér nevrel a konštantne ho miešajte.
Pudingový likér
Budete potrebovať:
- 3-4 dl rumu
- 500 ml vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukor
- 1 plechovka Salka
- 1 smotana na šľahanie
Postup:
- Uvarte si vanilkový puding a nechajte ho vychladnúť.
- Do mixéra nalejte Salko a smotanu na šľahanie a pomaly mixujte.
- Prilejte vychladený puding a rum.
- Na záver dosypte vanilkový cukor.
Prečítajte si tiež:
Ako vybrať vianočný stromček? Veľký prehľad dostupných možností
Vaječný likér bez vajec
Budeme potrebovať:
- 2 kondenzované mlieka
- 400 ml smotany na šľahanie
- 500 ml rumu
- Trochu mletej škorice alebo vanilkového cukru
Postup:
Zatvorené konzervy od mlieka dáme variť do vody. Varíme cca 3 hodiny.
Po varení otvoríme plechovky a skaramelizované mlieko nalejeme do mixéru.
Pridáme rum a mixujeme. Vypneme mixér a pridáme šľahačkovú smotanu. Jemne premiešame. Dochutíme škoricou alebo vanilkovým cukrom.
Skladujeme v chladničke.
Pri vaječnom likéri je dôležité myslieť na jeho životnosť. Po príprave by ste ho mali skonzumovať do jedného týždňa. Udržiavajte ho v chlade na tmavom mieste.
P.S. – Vedeli ste, že Modrú strechu nájdete aj u našich susedov? Navštívte českú Modrú střechu a poraďte sa s ďalšími „strecháčmi“.
Autor: Nina Macáková
Zdroj foto: iStock
Ahojte, ako isto viete, v našom Magazíne máme aj kategóriu recepty, ktorú postup…