Švédske škoricové uzlíky Kanelknuter podľa našej Danky (Decoration by Danao69)

  • 28.11.2023

Keď som sa pred niekoľkými rokmi prvýkrát rozhodla vyskúšať recept na švédske škoricové uzlíky Kanelknuter, myslela som si, že ak sa mi to aj podarí, asi ich už nebudem robiť. Mýlila som sa. Podarili sa mi a v našej rodine sa stali mimoriadne obľúbenými. Aj tvar týchto uzlíkov sa mi veľmi páči, hoci každý raz vyzerajú inak. Dnes ráno som ich opäť upiekla a po pár hodinách už neboli. A druhý raz mám vraj upiecť dvojnásobnú dávku. A tak som sa o môj recept rozhodla podeliť aj s vami.

Viac inšpirácií a receptov nájdete aj v mojom profile na Modrej streche @danao69.

švédske škoricové uzlíky Kanelknuter
Autor foto: Decoration by Danao69

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 250g hladkej múky
  • 250g špaldovej hladkej múky
  • 20g droždia
  • 75g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 KL soli
  • 1 KL kardamónu (ten tam musí byť na 100%)

Môj tip:

Ak sa vám zdá motanie uzlíkov zložité, urobte si škoricové slimáky a budete mať švédske Kanelbullar. A do cesta určite pridajte kardamón. Bez toho to nebude ono.
recept na škoricové uzlíky
Autor foto: Decoration by Danao69

Postup:

V hrnčeku rozpustíme maslo, prilejeme 250 ml mlieka a zohrejeme. Nalejeme k ostatným surovinám a vymiesime cesto. Kvások nerobím.

Necháme vykysnúť, potom rozvaľkáme na tenko a potrieme plnkou z 80g rozpusteného masla so 100g cukru a 2 PL škorice. Cesto preložíme na jednu tretinu a druhou tretinou prikryjeme. Preložený pás ešte jemne prejdeme valčekom a narežeme na pásiky, ktoré potom natiahneme, zatočíme do špirály a obtočíme okolo dvoch prstov dvakrát dokola a koniec zasunieme z vrchu do stredu.

recept na koláč
Autor foto: Decoration by Danao69

Ak sa vám to zdá zložité, tak cesto neprekladajte, ale zatočte do rolády a urobte si škoricové slimáky. Budete tak mať upečené švédske slimáky Kanelbullar.

Švédske škoricové uzlíky Kanelknuter potrieme vajíčkom a posypeme cukrovými hrudkami. Ja som použila mandľové. Dáme piecť na 200 stupňov, približne na 15 minút. Treba ich sledovať, keďže každá rúra pečie inak. Dobrú chuť!

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti a recepty nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor článku: členka Modrej strechy – Danka @danao69 (jej Facebook si môžete pozrieť TU)

Zdroj foto: autorka

Diskusie na tému článku