Špenátová roláda – rýchly veľkonočný recept
Špenátová roláda je rýchla a jednoduchá. „Což takhle dát si špenát?“ Kedy ak nie na Zelený štvrtok a Veľkú noc je čas na poriadnu dávku špenátu. Táto listová zelenina patrí medzi najobľúbenejšie jarné potraviny. Je symbolom očisty v stravovaní a nadopuje telo potrebným železom. Môžete si ju pripraviť pôstne – bez mäsa, alebo pridať šunku či údeného lososa. Poďte si s nami zarolovať rýchly veľkonočný recept na sviatočný stôl alebo pre nečakanú návštevu.
Suroviny na cesto – špenátová roláda
- 400 gramov čerstvého alebo mrazeného špenátu
- 3 vajíčka
- 120 gramov hladkej múky
- cesnak podľa chuti
- 1 ČL kypriaceho prášku
- soľ
- mleté čierne korenie
Suroviny na syrovú plnku
- 400 gramov krémového syra (Mascarpone, Lučina a pod.)
- 200 gramov ricotty
- 50 gramov masla
- 70 gramov obľúbeného syra
- soľ
- mleté čierne korenie
- zelenina (paprika, hrach, reďkovka, uhorka, listy čerstvého špenátu)
Špenátová roláda – postup prípravy
Čerstvý listový špenát sparíme na panvici a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ak používame mrazený špenát, po rozmrazení z neho odstránime prebytočnú vodu.
Žĺtka oddelíme od bielkov a pridáme ich k špenátu. Bielka vyšľaháme, použijeme ich neskôr.
K špenátu a vajciam pridáme hladkú múku, pretlačené strúčiky cesnaku, kypriaci prášok, soľ a čierne korenie. Všetky suroviny poriadne spolu vymiešame do hladkého cesta.
Teraz zľahka vmiešame vyšľahané vaječné bielka.
Plech vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne naň vylejeme špenátové cesto. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 15 minút.
Kým sa špenátová roláda upečie, pripravíme plnku. Zo surovín izbovej teploty pripravíme chutnú plnku. Zmiešame krémový syr, ricottu, maslo a nastrúhaný syr. Dochutíme soľou a čiernym korením. Ingrediencie poriadne vymiešame, môžeme si pomôcť aj metličkovým mixérom.
Vyskúšajte netradičný recept!
Prekladaný šalát s ananásom a zelerom: Túto nezvyčajnú kombináciu si zamilujete!
Tip od Modrej strechy!
Pre zdravšiu a ľahšiu verziu môžeme namiesto masla použiť jedno zrelé avokádo.
Keď bude špenátová roláda vychladnutá, natrieme ju pripravenou plnkou. Do rolády môžeme, ale aj nemusíme vložiť kúsky obľúbenej zeleniny, šunku alebo údeného lososa.
Roládu zrolujeme a na pár hodín odložíme do chladničky. Hotovú roládu nakrájame na hrubšie kolieska a podávame ako pochutinu na studenú misu.
Autor článku: Dana Račko
Zdroj foto: iStock
Pred 3 rokmi sme si uzatvorili terasu, ktorá bola vrámci zastavanej plochy, takž…