Recepty z levandule: Vyskúšajte sušienky či zmrzlinu
„Jsi má, levandulová…“ si môžete pospevovať, keď budete v kuchyni pripravovať tieto recepty z levandule. Levanduľa je známa najmä pre svoje liečivé účinky, ale svoje miesto má aj v kuchyni. Má výnimočnú vôňu a chuť, ktorú ťažko nahradiť inou surovinou. Ak ste ju doteraz neskúšali, je najvyšší čas to napraviť. Vyskúšajte chutné recepty z levandule, ktoré osviežia váš letný jedálniček.
Levanduľové sušienky
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 120 g masla
- vajce
- 1 PL levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
Postup prípravy:
Zmäknuté maslo zmiešame so všetkými surovinami a vypracujeme z neho cesto. Takto pripravené cesto necháme odpočívať v chladničke približne hodinu. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme z neho sušienky. Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň sušienky a pečieme pri teplote 170 °C zhruba 15 minút.
Recepty z levandule osviežia vaše leto
Prečítajte si tiež:
Levanduľa má mnoho liečivých vlastností. Je známa svojimi protizápalovými, antiseptickými a upokojujúcimi účinkami. Je výborným prírodným repelentom proti hmyzu. Okrem toho je populárna v aromaterapii pre upokojujúce a relaxačné vlastnosti.
Levanduľový džem
Suroviny:
- 500 g čerstvých levanduľových kvetov
- 1 kg cukru
- 500 ml vody
- 1 citrón
Postup prípravy:
V hrnci zmiešame vodu, cukor a šťavu z citróna. Pomaly zohrejeme zmes, aby sa cukor rozpustil. Potom pridáme levanduľové kvety a za občasného miešania varíme 20 – 30 minút. Hrniec odstavíme, zmes necháme trochu vychladnúť a potom znova varíme približne 10 minút, aby sa levanduľový džem zahustil. Hotový džem nalejeme do pohárov a sterilizujeme.
Levanduľa pochádza z oblastí Stredomoria, najmä z regiónov Francúzska, Talianska a Španielska. Existuje viac ako 450 druhov levandule, ktoré sa pestujú po celom svete.
Prečítajte si tiež:
Levanduľový sirup
Suroviny:
- 2 hrnčeky vody
- 2 hrnčeky cukru
- ½ šálky levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
- 1 citrón
Postup prípravy:
V hrnci zmiešame vodu s cukrom a varíme na strednej intenzite, až kým sa cukor rozpustí. Pridáme levanduľové kvety a varíme ich približne 10 minút. Do vychladnutého sirupu pridáme šťavu z jedného citróna, premiešame a precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili zvyškov levanduľového kvetu. Hotový levanduľový sirup prelejeme do fliaš a skladujeme na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
Tip od Modrej strechy!
Levanduľový sirup môžeme pridať do limonád, koktailov, smoothies, dezertov alebo zmrzliny.
Levanduľová zmrzlina
Suroviny:
- 500 ml šľahačkovej smotany (2 šľahačkové smotany)
- 1 hrnček mlieka
- ¾ hrnčeka cukru
- 4 žĺtky
- 2 PL levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
Postup prípravy:
V hrnci zmiešame mlieko s levanduľou a privediem ho do varu. Odstavíme z ohňa a necháme lúhovať pol hodiny, aby sa do mlieka dostatočne preniesla levanduľová aróma. Mlieko precedíme, aby sme odstránili levanduľové kvety.
V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom. Pomaly k nim pridávame mlieko a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Dôležité je, aby sa nespálili žĺtka. Mala by sa vytvoriť krémová konzistencia.
Keď zmes zhustne, odstavíme ju z ohňa a necháme ju úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Teraz pridáme šľahačkovú smotanu a poriadne mixujeme, aby sa suroviny prepojili do rovnomernej konzistencie. Pripravenú levanduľovú zmrzlinu nalejeme do misiek alebo formičiek na zmrzlinu a necháme stuhnúť v mrazničke minimálne 4 hodiny.
Ktoré recepty z levandule si pripravíte vy?
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrú střechu.
Autor: Dana Račko
Zdroj foto: iStock
Nestíhate jesť zrelé rajčiny? Využite ich inak. Vyskúšajte náš overený a rýchly…