Prečo by ste mali zaradiť paradajky do jedálnička + 3 najlepšie recepty

  • 20.06.2024

Čerstvé paradajky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov. Konzumáciou stredne veľkej paradajky pokryjete približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Z 95 % tvorí plod voda, preto má len veľmi málo kalórií, ale na druhej strane veľké množstvo zdravotných benefitov. 

cestovinový šalát, paradajky a syr mozzarella v liatinovej panvici na tmavom bridlicovom, kamennom alebo betónovom podklade
Zdroj: iStock

Paradajky tradične nazývame jablkom lásky

Viete prečo je to tak? Nesúvisí to s červenou farbou a už vôbec nie s tvarom paradajok. Dôvodom je, že od roku 1554 ich považovali za afrodiziakum. 

Hoci s veľkou pravdepodobnosťou ich pestovali už Aztékovia 500 rokov pred Kristom, ich udomácnenie v Európe nebolo vôbec ľahké. Až do konca 18. storočia ich mnohí považovali aj za jedovaté. Paradajky sú však veľmi chutné a pre naše zdravie extrémne prospešné. 

Červené farbivo v paradajkách zabraňuje vzniku niektorých druhov rakoviny. Chránia pred migrénou, infarktom, znižujú cholesterol a zostávajú plné živín aj po tepelnej úprave. Sú bohatým zdrojom draslíka a betakaroténu, užitočným zdrojom vitamínu C a majú len nepatrné množstvo kalórií.

Najlepšie recepty z paradajok

Na svete existuje približne 4000 druhov paradajok rozmanitých tvarov, veľkostí a farieb. V kuchyni ich pripravujeme na mnoho spôsobov. Výborne sa hodia k bazalke, cesnaku, majoránu, bobkovému listu a kombinujú sa aj s olivovým olejom.

Paradajková polievka

Tradičným receptom z paradajok je paradajková polievka. Môže sa konzumovať teplá aj studená (Gazpacho). Niekto má rád polievku hladkú, iní uprednostňujú kúsky paradajok alebo dokonca aj inej zeleniny v tanieri. Vedeli ste, že prvý publikovaný recept z paradajok sa objavil už v roku 1857?

Na pravú tradičnú taliansku paradajkovú polievku budete potrebovať:

  • 1 kg paradajok
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú červenú papriku
  • 1 ČL červenej údenej mletej papriky
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • čierne mleté korenie
  • bazalku
  • olivový olej

Príprava tradičnej paradajkovej polievky z čerstvých paradajok je veľmi jednoduchá:

  • Paradajky obarené horúcou vodou ošúpte, vyberte z nich semienka a nakrájajte na kúsky.
  • Na olivovom oleji si z oboch strán opečte papriku. Rovnako z nej stiahnite šupku a nakrájajte ju.
  • Na olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte cesnak a poprášte mletou paprikou. Ihneď pridajte nakrájané paradajky, červenú papriku a pretlak. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Zalejte vývarom. Zmes varte 10 minút. 
  • Na záver pridajte najemno nakrájané lístky bazalky a zmes rozmixujte dohladka ponorným mixérom. Povarte ešte 3 minúty.
  • Na tanieri môžete polievku ozdobiť lístkami bazalky alebo pokvapkať olivovým olejom.
Paradajková polievka
Zdroj: iStock

Cestoviny s pečenými paradajkami

Paradajky sa ideálne kombinujú s cestovinami. Určite poznáte klasickú paradajkovú omáčku, ktorá je základom mnohých jedál. Pečené paradajky s cestovinami však chutia ešte famóznejšie.

Na cestoviny s pečenými paradajkami budete potrebovať:

  • 250 g cherry paradajok
  • 3 PL olivového oleja
  • tymian, soľ, mleté čierne korenie
  • 100 g syra
  • 300 g cestovín

Príprava cestovín s pečenými paradajkami vám nezaberie viac ako polhodinu:

  • Cherry paradajky umyte, osušte, rozložte na plech alebo poukladajte do zapekacej misy.
  • Paradajky osoľte, okoreňte, pridajte čerstvý tymian, pokvapkajte ich olivovým olejom a dajte piecť do rozohriatej rúry na 20 minút pri teplote 220º. Budú hotové, keď začnú praskať.
  • Potom ich už len pridajte k uvareným cestovinám a doplňte vaším obľúbeným syrom, napríklad nakrájanou mozzarellou alebo parmezánom.

Plnené paradajky

Paradajky môžete naplniť naozaj rôznorodými ingredienciami, napríklad vajíčkom, syrom alebo aj hubami. 

Na paradajky plnené hubami budete potrebovať:

  • 4 ks veľkých paradajok
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 250 g čerstvých húb
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 vajcia
  • strúhanku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenovú vňať
  • 1 PL masla

Príprava paradajok plnených hubami nie je vôbec náročná:

  • Z paradajok zrežte vršky, vyberte z nich dužinu a vnútro jemne posoľte.
  • Na oleji si speňte najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte na malé kúsky nakrájané huby, osoľte, okoreňte a uduste.
  • Do vychladnutých húb zmiešajte rozšľahané vajíčka, strúhanku, pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
  • Zmesou naplňte paradajky. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misy a pokvapkajte roztopeným maslom.
  • Paradajky pečte v stredne nahriatej rúre do zlatista. Podávajte ich s pečivom.

Paradajky v kuchyni

Paradajky môžete konzumovať surové, dať si ich do šalátu, na chlieb alebo využiť ako prílohu k vajíčkam, syru či k mäsu. Pripravuje sa z nich kečup,  lečo, rôzne nátierky, omáčky a polievky. Chutia výborne na mnoho spôsobov. Dajú sa zamraziť, usušiť alebo naložiť do oleja. Obľúbené sú zavárané rajčiny, paradajková šťava, paradajkový džem alebo sladké paradajkové chutney, ktoré je ako stvorené k pečenému a grilovanému mäsu.

Ako najradšej konzumujete paradajky vy? Podeľte sa s nami o vaše rodinné recepty.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku