Našli sme pre vás overený recept na pečené gaštany s tipmi pre čo najlepší výsledok!
Gaštany sú súčasťou jesene asi rovnako ako farebné lístie. Deti z nich vyrábajú rôzne postavičky a dekorácie, no mnohí ich poznáme aj vo forme vynikajúcej pečenej pochúťky. Našli sme pre vás overený recept na pečené gaštany s tipmi pre čo najlepší výsledok!
Gaštany pestovali už v antických dobách Gréci aj Rimania a na Slovensku sa jedlé gaštany po prvý raz objavili v trinástom storočí vďaka grófovi Forgáčovi. Kedysi boli jednou zo základných potravín, podobne ako napríklad zemiaky.
Gaštany sa dnes početne využívajú v lekárstve (proti kašľu či hnačke, na posilnenie imunity, podporu pamäti či krvného obehu) alebo kozmetike (vďaka obsahu biotínu a karoténu pre zdravie vlasov a pleti). Neobsahujú lepok a sodík a sú bohaté na vitamíny, bielkoviny, sacharidy, železo či draslík. Dokonca v sebe obsahujú množstvo vitamínu C porovnateľné s citrónmi.
Kde gaštany kúpiť?
Dnes už vám obchodné reťazce nedokážu stopercentne zaručiť čerstvosť zeleniny a ovocia. Gaštany sú najchutnejšie, keď sú čerstvé (v chladničke dlho nevydržia). Z tohto dôvodu je ideálnou voľbou kúpiť ich na trhu, v obchode s bio potravinami alebo priamo od ich pestovateľov a čo najrýchlejšie pripraviť na konzumáciu.
Zapojte sa do diskusie:
Jedlý gaštan v záhrade
Ako pripraviť gaštany pred pečením?
Veľmi dôležitým krokom je gaštany pred pečením nakrojiť. Nenakrojené gaštany majú totiž tendenciu vybuchovať, keďže pri pečení v nich vzniká tlak. Navyše, vďaka nakrojeniu sa po upečení ľahšiu lúpu.
Čo sa týka samotného rezu, gaštany treba nakrojiť do tvaru písmena X, a to na ich oblej strane. Dajte si však pozor na to, aby bola prerezaná celá hrúbka škrupiny, inak rez nebude efektívny.
Niektorí odporúčajú gaštany deň pred pečením namočiť do vody, aby sa na zmäknutom povrchu jednoduchšie robil ich rez.
Recept na pečené gaštany v rúre
Rúru predhrejte na 200-220 stupňov. Poukladajte gaštany na plech v jednej vrstve tak, aby X-ový rez smeroval nahor. Plech môžete vystlať alobalom alebo papierom na pečenie. Nezabudnite nechať okolo každého gaštanu dostatok miesta – aby mal horúci vzduch priestor pre prúdenie. Gaštany sa tak dôkladnejšie a rýchlejšie upečú.
Môžete ich zľahka pokropiť vodou a následne aj počas pečenia zhruba každých 10 minút. Pečte ich približne 20-35 minút (v závislosti od výkonu vašej rúry a veľkosti plodov), kým sa roztvoria škrupiny.
Tip pre lepšie šúpanie
Okrem samotného narezania gaštanov je skvelým tipom hneď po vybratí z rúry ich prikryť kuchynskou utierkou, vďaka čomu sa mierne sparia a následne sa budú jednoduchšie šúpať. Šúpte ich čo najskôr po upečení, kým sú ešte mäkké a šúpanie ide ľahko. Nezabudnite na kvalitný, ostrý nôž.
Prečítaj si tiež:
Pečenie na panvici
Po umytí a narezaní gaštany pečte na panvici 10-20 minút. Striedavo ich podlievajte vodou a duste pod pokrievkou a pripekajte. Dochutiť ich môžete štipkou soli.
Dobrú chuť!
P.S. – Vedeli ste, že Modrú strechu nájdete aj u našich susedov? Navštívte českú Modrú střechu a poraďte sa s ďalšími „strecháčmi“.
Autorka článku: Michaela Debnárová @its1mishell
Zdroj foto: Canva, iStock
Nestíhate jesť zrelé rajčiny? Využite ich inak. Vyskúšajte náš overený a rýchly…