Vyprážaný syr, ktorý nikdy nesklame: Podrobný návod na tradičnú pochúťku s modernými tipmi

  • 1 deň

Vyprážaný syr si získal obľubu gurmánov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Ide o jednoduchý, no mimoriadne lahodný pokrm, ktorý zvládne pripraviť aj začínajúci kuchár. Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ako ho pripraviť dokonale. Kľúčom k úspechu je výber správneho druhu syra. Ako však dosiahnuť, aby bol syr vo vnútri dokonale roztopený a na povrchu krásne chrumkavý? Spoločne odhalíme tieto tajomstvá, ktoré premenia váš syr na skutočnú delikatesu.

vyprážaný syr
Zdroj: iStock

Aký syr zvoliť na vyprážanie?

Ak túžite po pokrme, ktorý je vo vnútri vláčny a na povrchu chrumkavý, kľúčom k úspechu je správny výber syra. Absolútnou klasikou je eidam – jeho jemná chuť a ideálna konzistencia zaručia, že sa pri smažení krásne roztopí, no nerozteká. Ak však chcete experimentovať, siahnite po niečom netradičnom. Výraznú a slanú chuť dodá pokrmu syr s modrou plesňou, zatiaľ čo mozzarella ponúkne jemnejšiu chuť a vláčnejšiu textúru. Skvelou voľbou je aj hermelín s bielou plesňou, ktorý má krémovú a mierne pikantnú chuť, alebo údený oštiepok, typický svojou jedinečnou vôňou a intenzívnou chuťou.

Tip od Modrej strechy

Vyhnite sa syrom s nízkym obsahom tuku. Pri vyprážaní sa vysušia a stvrdnú.
syry
Zdroj: iStock

Ako na dokonalý obal?

Použite hladkú múku, vajíčko so štipkou soli a strúhanku. Pre extra chrumkavosť obaľte syr dvakrát – po prvom obalení v strúhanke ho znova ponorte do vajíčka a ešte raz do strúhanky. Ak chcete obal ozvláštniť, experimentujte s prísadami. Pridaním sezamu dosiahnete jemnú orieškovú chuť – jednoducho ho zamiešajte priamo do strúhanky. Skvelou voľbou sú aj pomleté orechy, napríklad vlašské, kešu alebo mandle, ktoré dodajú obalu zaujímavú textúru. Nezabudnite ani na bylinky, či už čerstvé alebo sušené. Odporúčame napríklad petržlen, tymian alebo bazalku, ktoré jedlo obohatia o lahodnú arómu.

Tip od Modrej strechy

Nezabudnite, že olej musí mať dostatočne vysokú teplotu. Ak je príliš studený, obal sa nasiakne tukom a nebude chrumkavý. Ak je príliš horúci, obal sa spáli a syr sa neroztopí. Odporúčame 170 až 180 °C.

Existujú dva problémy, ktoré vás môžu pri vyprážaní syra stretnúť. Obal nie je dostatočne chrumkavý a syr vytečie. Ak sa tomu chcete vyhnúť, obaľte syr dvakrát, pred vyprážaním ho už obalený dajte na niekoľko minút do mrazničky a nastavte správnu teplotu oleja.

vyprážaný hermelín
Zdroj: iStock

Recept na najlepší vyprážaný syr

Pripravte si neodolateľnú klasiku doma aj vy. Jediné, čo budete potrebovať, je syr, múka, vajíčka, strúhanka, soľ a olej na vyprážanie:

  • Syr by mal mať hrúbku približne 1 centimeter. Odporúčame eidam, mozzarellu alebo hermelín. 
  • Pripravte si 3 misky: jednu s hladkou múkou, druhú s rozšľahanými vajíčkami a tretiu so strúhankou. 
  • Každý plátok syra najskôr dôkladne obaľte v hladkej múke. Následne ho namočte do rozšľahaného vajíčka a nakoniec ho obaľte v strúhanke. Pre extra chrumkavosť zopakujte krok s vajíčkom a strúhankou ešte raz. 
  • Aby vám syr pri vyprážaní nevytiekol, obalené plátky vložte na 15 až 20 minút do chladničky alebo mrazničky. 
  • Rozohrejte si dostatočné množstvo slnečnicového alebo repkového oleja. Mal by mať teplotu asi 180 °C. Či je dostatočne horúci zistíte jednoduchým testom: vložte malý kúsok strúhanky do panvice. Ak začne ihneď prskať, olej je pripravený. 
  • Syr smažte 2 až 3 minúty z každej strany. Chcete zlatistý a chrumkavý obal. 
  • Po vyprážaní syr položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej. Podávajte okamžite.

Plnený vyprážaný syr

Vyprážaný syr je lahôdkou sám o sebe, ale vedeli ste o tom, že sa dá aj naplniť? Medzi dva tenšie syry vložte plátok šunky. Stará známa klasika. 

plnený vyprážaný syr
Zdroj: iStock

A čo tak skúsiť opečenú slaninku? Má intenzívnu chuť a krásne chrumká. Ak nie ste zástancami mäsitých pokrmov, syr naplňte grilovanou paprikou, špenátom alebo sušenými paradajkami. Svieža a ľahká alternatíva. Ako prílohu si pripravte hranolky, ryžu alebo zeleninový šalát. Podávajte s tatárskou omáčkou, kečupom alebo horčicou. 

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Najnovšie diskusie