Čo všetko vplýva na životnosť okien? Zamerajte sa na tieto faktory a predĺžte ich život

  • 08.10.2024

Okná sú dôležitou súčasťou každého domu, no ich životnosť môže byť rôzna v závislosti od mnohých faktorov. Ak chcete, aby vaše okná vydržali čo najdlhšie, mali by ste sa zamerať na niekoľko kľúčových aspektov – výber materiálu, kvalitu montáže a pravidelnú údržbu. Čo všetko vplýva na životnosť okien a aké kroky podniknúť, aby ste dosiahli dlhodobú spokojnosť?

Čo všetko vplýva na životnosť okien? Zamerajte sa na tieto faktory a predĺžte ich život
Zdroj: iStock

1. Materiál okien

Výber správneho materiálu je prvým krokom k tomu, aby vaše okná slúžili čo najdlhšie. Na trhu nájdete niekoľko hlavných druhov materiálov, z ktorých každý má svoje výhody aj nevýhody:

  • Drevené okná sú obľúbené pre ich prírodný vzhľad a ekologickosť. Drevo pôsobí luxusne a jeho štruktúra dodáva oknám unikátny charakter. Pri správnej údržbe môžu drevené okná vydržať desiatky rokov. Ošetrovanie kvalitnými nátermi a ochranou proti vlhkosti predlžuje ich životnosť a zachováva funkčnosť.
  • Plastové okná (PVC) sa vyznačujú dobrou tepelnou izoláciou, nízkou údržbou a dlhšou životnosťou. Moderné plastové okná sú dostupné v rôznych farbách a povrchových úpravách, vrátane imitácií dreva, čo umožňuje prispôsobiť ich vzhľad estetike domu bez potreby kompromisov v materiáli. Nevýhodou môže byť menšia odolnosť voči extrémnym teplotám. V extrémne horúcich alebo chladných podmienkach môžu plastové okná mierne meniť svoj tvar, čo môže spôsobiť problémy s tesnením a funkčnosťou. Pri nižších teplotách môžu byť náchylnejšie na krehkosť. Plastové okná nemajú takú vysokú pevnosť ako hliníkové alebo drevené rámy, čo môže byť nevýhodou pri väčších okenných plochách alebo v budovách s vysokými požiadavkami na stabilitu.
  • Hliníkové okná sú známe svojou pevnosťou a odolnosťou. Majú veľmi dlhú životnosť, často až niekoľko desaťročí. Sú odolné voči korózii, UV žiareniu, hrdzi a poveternostným vplyvom, vďaka čomu si zachovávajú svoju funkčnosť aj vzhľad aj po dlhodobom vystavení vonkajším podmienkam. Nevýhodou je vyššia cena a prípadná horšia tepelná izolácia, pokiaľ nie sú vybavené tepelným mostom.

Každý z týchto materiálov však môže mať dlhú životnosť, ak je oň správne postarané.

Tip od odborníka:

„Veľké sklenené plochy by nemali byť zakryté len čiastočne. Ak je jedna časť skla v tieni a druhá na slnku, dochádza k nerovnomernému ohrievaniu, čo môže spôsobiť jeho prasknutie. Vhodným riešením je použitie kaleného skla.“, radí Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ zo spoločnosti INCON.
Zdroj: INCON
Zdroj: INCON

2. Kvalita montáže

Správna montáž je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje nielen funkčnosť okien, ale aj ich životnosť. Nesprávna montáž môže viesť k vzniku tepelných mostov, netesností a problémov s otváraním či zatváraním okien. Ak chcete predísť týmto komplikáciám, vždy sa obráťte na odborníkov, ktorí majú s inštaláciou okien skúsenosti. Odborná inštalácia zabezpečuje dodržiavanie všetkých stavebných noriem a predpisov, čo prispieva k zvýšeniu bezpečnosti.

Dôležité je aj to, aby bol okenný rám osadený do správnej hĺbky v stene a bol riadne utesnený. Používanie kvalitných montážnych materiálov, ako sú tesniace pásky alebo montážne peny, zabezpečí, že okno bude správne izolované a odolné voči poveternostným podmienkam. Dôveryhodný odborník pred inštaláciou vždy preverí, či ostenie nie je nerovné, či je podklad pevný a čistý. Zároveň dbá na to, aby v konštrukcii nebola nadmerná vlhkosť.

Tip od odborníka:

„Aby tesniace materiály správne priľnuli k rámu okna, ako aj ostenia, je potrebné dôkladne odstrániť prach a mastnotu z povrchu rámu, čo sa dá dosiahnuť bežnými čistiacimi prostriedkami. Až po tomto kroku sa môžu na rám aplikovať tesniace materiály. Na rámy sa precízne nalepujú tesniace pásky a fólie, ktoré sú špecificky určené pre vnútorné alebo vonkajšie použitie.“, radí Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ zo spoločnosti INCON.
Zdroj: INCON

3. Pravidelná údržba

Aj tie najlepšie okná vyžadujú starostlivosť, aby si zachovali svoje vlastnosti. Pravidelná údržba predĺži životnosť okien a zaistí ich správne fungovanie. Čo by mala zahŕňať údržba?

  • Čistenie okien by sa malo vykonávať pravidelne, nielen z estetických dôvodov, ale aj pre prevenciu usadzovania nečistôt, ktoré môžu spôsobiť poškodenie povrchu.
  • Kontrola tesnení je dôležitá, pretože poškodené tesnenia môžu viesť k prenikaniu vody a vzniku plesní.
  • Ošetrovanie kovania by malo zahŕňať mazanie pohyblivých častí, aby sa predišlo opotrebeniu a poškodeniu mechanizmu.
  • Ošetrenie povrchov je nevyhnutné najmä pri drevených oknách. Pravidelné nanášanie ochranných náterov chráni drevo pred vlhkosťou a poveternostnými vplyvmi.
7 dôvodov na výmenu okien

Prečítajte si tiež:

7 dôvodov na výmenu okien

4. Vonkajšie podmienky

Poveternostné podmienky môžu mať významný vplyv na životnosť vašich okien. V oblastiach s extrémnymi teplotami, vysokou vlhkosťou alebo častými búrkami je potrebné venovať oknám väčšiu pozornosť a prípadne zvoliť odolnejší materiál.

5. Správne používanie

Okná by sa mali používať podľa pokynov výrobcu. Napríklad nevhodné zaobchádzanie s kľučkami a mechanizmami môže viesť k predčasnému opotrebovaniu. Akonáhle si všimnete problém s mechanizmom alebo s tesnením, je dôležité ho čo najskôr opraviť, aby sa predišlo väčšiemu poškodeniu.

  1. Pravidelné vetranie a správne otváranie a zatváranie okien: Zabezpečte, aby ste okná správne otvárali a zatvárali bez nadmernej sily. Pri vetraní používajte funkciu vyklápania alebo mikroventilácie, aby ste zabránili nadmernému opotrebeniu pántov a tesnení.
  2. Kontrola a údržba tesnení: Pravidelne kontrolujte stav tesnení, ktoré sú zodpovedné za udržanie tepla a tesnosti okna. Ak spozorujete poškodené alebo opotrebované tesnenia, včas ich vymeňte, aby ste predišli vnikaniu vlhkosti a tepla.
  3. Pravidelné čistenie rámov a skiel: Udržujte okná čisté, aby sa zabránilo usadzovaniu prachu a nečistôt, ktoré môžu časom poškodiť povrch materiálu alebo sklo. Používajte neabrazívne čistiace prostriedky a mäkké handričky, aby nedošlo k poškrabaniu rámov a skiel.
  4. Mazanie pohyblivých častí: Aspoň raz ročne premažte pánty, zámky a iné pohyblivé časti okien. Používanie špeciálnych mazív na okná pomáha predchádzať zadrhávaniu a predlžuje životnosť mechanizmov.
  5. Zabránenie nárazom a otrasom: Pri používaní okien sa vyhnite prudkým nárazom alebo zavretiu. Silné nárazy môžu poškodiť rámy, sklá alebo mechanizmy. Okná sa vždy snažte zatvárať jemne, aby ste zabránili zbytočnému poškodeniu.

Životnosť okien závisí od mnohých faktorov, no so správnym výberom materiálu, profesionálnou montážou a pravidelnou údržbou môžu vaše okná slúžiť desiatky rokov. Zamerajte sa na prevenciu a starostlivosť, a vaše okná si udržia svoje vlastnosti a estetiku po dlhú dobu.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor článku: redakcia Modrej strechy

Zdroj foto: iStock, INCON

Diskusie na tému článku