V modernom rodinnom bývaní s výmenníkom sa pri ping-pongu stretávajú tri generácie

  • 13.09.2024

Investor chcel byť rodičom na starobu nablízku, a pretože sa mu nechcelo za nimi dochádzať, rozhodol sa postaviť si nový dom a nasťahoval si ich k sebe. Životné udalosti a starostlivosť o rodinu priviedli investora k zmene bývania. Uvedomil si, že mu stačí dvojizbový byt a že sa blíži čas, keď budú jeho rodičia potrebovať pomoc. „Som lenivý, tak som si to zariadil, aby som ich mal po ruke,“ s úsmevom komentuje rozhodnutie opustiť veľkorysé vily a presťahovať sa s rodičmi do praktickej novostavby.

Zdroj: HELUZ

Investor podniká v stavebníctve, a preto zveril úlohu navrhnúť viacgeneračné bývanie svojmu známemu architektovi Milanovi Macuľovi. „Videl som mnoho jeho realizácií. Ale môj dom som si nakreslil skoro celý sám. On ho doladil a situoval, až také architektonické znalosti nemám,“ vysvetľuje.

Zdroj: HELUZ
Zdroj: HELUZ

Výsledok tvoria dva paralelne umiestnené tradične tvarované domy so sedlovými strechami a spojovacou časťou uprostred. Väčší z nich obýva investor s dvoma synmi, menší je pre rodičov. Hlavné krídlo má dve poschodia, dole je investorov dvojizbový byt s obývačkou, spálňou, kuchyňou a kúpeľňou. O poschodie vyššie sú izby synov. „Na druhej strane človek potrebuje priestor, preto mám vo vnútri takú výšku. Hore tak vznikol balkón. Najprv som uvažoval, že si tam zariadim kanceláriu, ale nakoniec z toho vzniklo kino. Dole sme ešte vytvorili jednu miestnosť na relax, kde máme ping-pong.“ Rodičia majú v prízemnom krídle k dispozícii tri izby s príslušenstvom.

Zdroj: HELUZ
Zdroj: HELUZ
Zdroj: HELUZ

Po nasťahovaní sa ukázalo, že v prístrešku pre auto, ktorý bol pôvodne medzi oboma domami, vzniká nepríjemný prievan, a tak pôvodný návrh upravili. Prístrešok sa uzavrel a vznikla tam viacgeneračná obývačka úzko prepojená so záhradou.

Zdroj: HELUZ

Dom je postavený z kompletného tehlového systému HELUZ, konkrétne z rady HELUZ Family 2in1. Konštrukcia je jednovrstvová, čo zaručuje domu vysokú kvalitu a dlhodobú udržateľnosť, a poskytuje mu harmonickú súhru funkčných vlastností ako tepelnej izolácie, tepelnej akumulácie, zotrvačnosti a difúznej otvorenosti. Aj napriek atypickým detailom tu jednovrstvová konštrukcia našla svoje uplatnenie a opäť sa potvrdilo, že z nej možno realizovať aj neštandardné návrhy.

Zdroj: HELUZ
Zdroj: HELUZ

„Riešil som to s architektom, a ten mi to odporučil. Tehly HELUZ majú dobré tepelné hodnoty a som s nimi naozaj spokojný. Stavba trvala rok a mesiac. Všetko dopadlo podľa mojich predstáv a dom má požadované tepelno-izolačné vlastnosti. Kúrime tepelným čerpadlom a máme fotovoltiku. Pokrýva to naše potreby, v zime sme mali teplo aj elektrinu,“ uzatvára investor.

PR článok + foto: HELUZ

Diskusie na tému článku