Lunárny kalendár na september 2024: Naplánujte si rekonštrukciu i prácu v záhrade a odmeňte sa návštevou kaderníka

  • 10.09.2024

Plánujete rekonštrukciu? Chcete, aby všetko prebiehalo hladko a výsledky boli čo najlepšie? Využite silu Mesiaca a začnite s prácami v ten správny deň. Náš lunárny kalendár na september 2024 vám pomôže naplánovať si nielen stierkovanie, tapetovanie a maľovanie, ale aj upratovanie po rekonštrukcii. Máme však oznam aj pre záhradkárov! September je ideálnym obdobím na prípravu záhonov na zimu. Vedeli ste, že Mesiac môže ovplyvniť úspešnosť vašich prác? V našom lunárnom kalendári nájdete všetky potrebné informácie, aby ste si mohli záhradkárske práce naplánovať čo najefektívnejšie. A keďže september je mesiacom zmien, využite tento čas nielen na úpravy v domácnosti a záhrade, ale napríklad aj na návštevu kaderníka.

wallpaper, mesiac nad morom, lunárny kalendár na september 2024
Zdroj: Canva

Lunárny kalendár na september 2024 pre domácich majstrov a gazdinky

Chystáte sa maľovať? Ideálny čas na práce spojené s maľovaním, lakovaním alebo na drobné úpravy v domácnosti je od 19. do 24. septembra. Nedokončenú prácu môžete doladiť ešte posledné dva septembrové dni. Určite sa vám bude dariť, pretože je to ideálna doba na rekonštrukčné práce alebo na zmenu dizajnu vášho domu či bytu.

otec s dcérou maľujú stenu
Zdroj: iStock

S takýmito prácami ide ruka v ruke aj čistenie. Luna vám bude priať aj po 19. septembri. Po maľovaní si určite budete chcieť vyčistiť aj okná. Ideálnym dňom na takéto práce bude 22. až 24. september a šancu dostanete aj 27. a 28. septembra.

matka s dce´érou umýva okná
Zdroj: iStock

Lunárny kalendár na september 2024 pre záhradkárov, pestovateľov a farmárov

Môže to znieť zvláštne, ale september začnite siatím a sadením. Zasejte listovú zeleninu, napríklad šalát, kôpor a špenát. Poteší vás skorá jarná úroda. Zasadiť by ste mali aj cesnak. Vhodné dni na sadenie sú vo všeobecnosti 1. – 9. september. Čo nestihnete, dokončite po 23. septembri.

Koreňovú zeleninu, napríklad reďkovku s krátkym vegetačným obdobím, môžete zasadiť napríklad 20. a 21. septembra alebo posledné septembrové dni. Ak to načasujete správne a vyberiete si správny druh reďkovky, môžete si na nej pochutnať aj počas jesene. Na listovú zeleninu sa zamerajte 16. a 17. septembra. V okrasnej záhrade je čas na cibule narcisov a ľalií alebo iných kvetín a kvetných bylín. Vyčleňte si na to 14. a 15. september.

sadenie plodín do zeme, podľa lunárneho kalendára na september 2024
Zdroj: iStock

September je predovšetkým časom zberu. Obzvlášť výhodný čas pre zber a skladovanie ovocia je od 10. do 15. septembra. Aby ste však mohli zužitkovať plody vašej záhrady, musíte do nej investovať aj mnoho času. Prácu si môžete uľahčiť, ak sa jej budete venovať v dňoch, ktoré sú obzvlášť prajné na záhradkárske práce.

žena zbiera na záhrade suché listy
Zdroj: iStock

V septembri však nezabudnite ani na seba! Zdravie je na prvom mieste

Ak máte naplánované nejaké operácie alebo ste si dohodli liečebné procedúry, nemusíte sa ničoho obávať. Všetko pôjde ako po masle. Ak takúto návštevu lekára ešte len plánujete, skúste sa objednať v čase od 19. do. 30. septembra. Rekonvalescencia po operačnom úkone vykonanom v týchto dňoch by mala byť celkom bezproblémová.

Ak ste sa rozhodli robiť niečo so svojou kondičkou, chceli by ste sa po lete udržať vo forme alebo schudnúť kilogramy, ktoré ste nabrali počas dovoleniek a letných grilovačiek, september je na to ako stvorený. Hneď prvé tri septembrové dni sa zamerajte na detoxikáciu. Priaznivé dni na chudnutie začnú od 19. septembra. Kilogramy budete strácať s obrovskou ľahkosťou.

žena beží, jeseň
Zdroj: iStock

Doprajte si samozrejme aj skrášľovacie procedúry. Čo tak venovať zvýšenú pozornosť vlasom, ktoré slnko počas leta veľmi oslabilo? Obzvlášť priaznivý deň na umývanie vlasov je hneď ten prvý septembrový, ale nezúfajte, prajú vám ešte ďalšie dátumy, napríklad 5. a 6 september, 10. – 11. september, 18. a 19. september, 22. – 24. september a napokon 27. a 28. september.

Ak ste sa rozhodli ostrihať, urobte tak napríklad 1. septembra alebo sa objednajte ku kaderníčke 27. a 28. septembra. Tieto dni sú obzvlášť priaznivé na strihanie vlasov a zastrihávanie končekov, ale skúsiť to môžete aj v posledné septembrové dni. Ak ste sa rozhodli zmeniť farbu, tak stavte na tieto dátumy: 5. a 6. september alebo 14. a 15. september.

farbenie vlasov
Zdroj: iStock

Využite aj vy silu mesiaca a nechajte sa viesť jeho energiou. Či už plánujete rekonštrukciu, chcete mať krásnu záhradu alebo zmeniť účes, lunárny kalendár na september 2024 vám bude skvelým pomocníkom.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock, Canva

Diskusie na tému článku