Ako uvariť kukuricu, aby chutila dokonale: Pripravte si s nami jedinečnú pochúťku

  • 21.08.2024

Uvariť kukuricu je veľmi jednoduché a rýchle. Nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie ani veľa času a výsledkom bude sladká, šťavnatá a chutná kukurica, ktorú môžete jesť samostatne alebo ako prílohu k jedlu. Sezóna vrcholí, vy však už nemusíte zisťovať, ako uvariť kukuricu. Máme pre vás niekoľko tipov, ako na to.

ako uvariť kukuricu
Zdroj: iStock

Najjednoduchší spôsob, ako uvariť kukuricu

Kukuricu očistite. Kukuričné listy môžete síce poukladať na dno hrnca tak, ako to robili naše mamy a babky, ale myslíte na to, že predchádzajúce generácie nekonzumovali kukuricu ošetrenú pesticídmi. Veľký hrniec naplňte vodou a priveďte ju do varu. Potom teplotu znížte a do vriacej vody opatrne vložte klasy kukurice. Kukuricu varte 15 až 20 minút. Doba varenia sa môže líšiť podľa zrelosti kukurice alebo podľa odrody. Čím je kukurica mladšia, tým sa rýchlejšie uvarí. Preto odporúčame, aby ste kukuricu počas varenia priebežne kontrolovali.

Čo sa týka dochutenia kukurice, niektorí kuchári pridávajú soľ už do vody. Iní radšej solia kukuricu priamo na tanieri až po uvarení. Je pravda, že kukurica v slanej vode sa môže variť dlhšie, čo môže byť pri starších klasoch problém. Vyskúšajte obe alternatívy, uvidíte, čo vám bude lepšie chutiť. Odporúčame však po uvarení kukuricu potrieť kvalitným maslom. Zvýrazní to jej sladkastú chuť a spolu so soľou vytvorí unikátnu kombináciu chutí, ktorej sa nebudete vedieť nabažiť.

varená kukurica s maslom
Zdroj: iStock

Tip od Modrej strechy

Experimentujte! Kukuricu si na tanieri môžete posypať napríklad korením na grilovanie. Obľúbená je aj kombinácia s čerstvou petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.

Ako uvariť kukuricu v mlieku?

Mlieko dodáva kukurici jemnejšiu chuť a takmer krémovú konzistenciu. Chuť kukurici uvarenej v mlieku sa dá len ťažko opísať, musíte to proste vyskúšať. Je to veľmi jednoduché. Postupujte ako pri varení klasickej kukurice, ale do vriacej vody pridajte 1 šálku mlieka. 

Tip od Modrej strechy

Ak chcete zvýrazniť sladkú chuť kukurice, pridajte do vody aj trochu cukru. Vodu nesoľte, pretože kukurica sa bude variť dlhšie.

Letný hit: Grilovaná kukurica

Kukuricu nemusíte len variť, ale môžete si ju napríklad aj ugrilovať. Klasy očistené od listov a vlákien potrite rozpusteným maslom a posypte korením podľa chuti. Potom ich položte priamo na rošt rozpáleného grilu a grilujte na strednej teplote zo všetkých strán, kým nebudú zrná kukurice mierne obhorené.

Ak raz prídete na chuť grilovanej kukurici, budete skúšať rôzne kombinácie chutí, aby ste dosiahli dokonalý výsledok. 

ako ugrilovať kukurica, grilovaná kukurica
Zdroj: iStock

Tip od Modrej strechy

Vyskúšajte kukuricu ešte pred grilovaním obaliť v zmesi kvalitného masla, pretlačeného cesnaku a čerstvých byliniek.

Kukuričné vlasy nevyhadzujte: Pripravte si z nich kukuričný čaj

Kukuričné vlasy chránia klások kukurice a zároveň obsahujú aj mnohé užitočné látky. Najlepšie urobíte, ak si kukuričné vlásky usušíte, pretože tak vám vydržia dlhšie. Potom si z nich môžete urobiť napríklad čaj:

  • Jednu čajovú lyžičku usušených kukuričných vlasov vložte do hrnca a zalejte šálkou studenej vody.
  • Priveďte do varu.
  • Potom tekutinu odstavte zo sporáka. Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte lúhovať 10 minút.
  • Odvar preceďte a konzumujte maximálne trikrát denne. 

Kukuričné vlasy majú diuretický účinok. Siahnite po nich, ak sa u vás objavili prvé príznaky infekcie močových ciest alebo močového mechúra.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku