Prečo je kombinácia tepelného čerpadla a fotovoltiky ideálnym riešením pre úsporné a ekologické bývanie

  • 01.07.2010

Ekologické povedomie je neustále na vzostupe. Aj preto sa mnohí majitelia domov obracajú k udržateľným a úsporným riešeniam. Jedným z takýchto riešení je kombinácia tepelného čerpadla a fotovoltických panelov, ktorá prináša rad výhod. Tento inovatívny systém dokáže efektívne znížiť náklady na vykurovanie, chladenie a prípravu teplej vody, a zároveň ponúka ekologický spôsob využívania energie.

Výhody kombinácie tepelného čerpadla a fotovoltiky pre váš domov
Zdroj: iStock

Znížte prevádzkové náklady a uhlíkovú stopu domácnosti

Kľúčovou výhodou tejto kombinácie je možnosť výrazne znížiť prevádzkové náklady domácnosti. Tepelné čerpadlo potrebuje elektrickú energiu na svoj chod, konkrétne na pohon kompresora a ďalších komponentov. Fotovoltická elektráreň generuje vlastnú elektrickú energiu, čo znamená, že môžete využiť slnečnú energiu na pohon tepelného čerpadla. Toto prepojenie nielenže znižuje závislosť na drahej energii z distribučnej siete, ale tiež prispieva k zníženiu uhlíkovej stopy vašej domácnosti.

Všestranné využitie a budúce rozšírenia

Kombinácia tepelného čerpadla a fotovoltických panelov je mimoriadne flexibilná. Tepelné čerpadlo dokáže v lete chladiť a v zime ohrievať, čo robí tento systém univerzálnym riešením pre každú sezónu. Navyše, systém môžete rozšíriť o ďalšie kompatibilné zariadenia, ako sú napríklad nabíjačky pre elektrické vozidlá (wallboxy). To znamená, že vaša domácnosť môže byť pripravená na budúcnosť s ešte vyššou úrovňou energetickej samostatnosti a úspory.

Zdroj: Buderus

Aké sú výhody kombinácie tepelného čerpadla a fotovoltiky?

Zníženie nákladov na energie

Využitím vlastnej vyrobenej elektrickej energie z fotovoltických panelov na pohon tepelného čerpadla môžete výrazne znížiť náklady na vykurovanie, chladenie a prípravu teplej vody.

Energetická nezávislosť

Kombinácia týchto technológií umožňuje domácnosti znížiť závislosť od dodávateľov elektriny, čo je výhodné najmä v prípade zvyšujúcich sa cien energií alebo výpadkov dodávok.

Integrácia s inteligentným domácim systémom

Jednou z často prehliadaných výhod je schopnosť prepojiť tepelné čerpadlo a fotovoltiku s inteligentným domácim systémom. Takto získate plnú kontrolu nad energetickou spotrebou vo vašom dome, čo vám umožňuje efektívne riadiť využitie vyprodukovanej elektriny v reálnom čase. Inteligentné termostaty a senzory môžu automaticky upravovať vykurovanie a chladenie podľa vašich denných rutín, čo vedie k vyššej energetickej úspornosti a ďalšiemu znižovaniu prevádzkových nákladov.

Ekologické riešenie

Využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ako je slnečná energia, prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov a podporuje udržateľný spôsob života.

Flexibilita systému

Tepelné čerpadlo poskytuje univerzálnosť pri vykurovaní v zime a chladení v lete, pričom efektívne využíva elektrickú energiu z fotovoltických panelov počas celého roka.

Zdroj: Buderus

Energetický manažér

Investícia do energetického manažéra umožňuje optimalizovať využitie vyrobenej elektrickej energie. Tento systém dokáže inteligentne riadiť spotrebu a výrobu energie, čo vedie k ešte vyšším úsporám.

Možnosť rozšírenia systému

Systém je kompatibilný s ďalšími zariadeniami, ako sú nabíjačky pre elektrické vozidlá (wallboxy), čo umožňuje domácnosti rozšíriť svoje ekologické a úsporné technológie aj na iné oblasti spotreby energie.

Dlhodobá návratnosť investície

Aj keď počiatočné náklady na inštaláciu tepelného čerpadla a fotovoltických panelov môžu byť vyššie, úspory na prevádzkových nákladoch a potenciálne dotácie alebo daňové úľavy prispievajú k rýchlejšej návratnosti investície.

V súčasnosti existujú viaceré programy na podporu inštalácie tepelných čerpadiel a fotovoltiky, ktoré môžu významne znížiť počiatočné náklady na tieto technológie. Využitím dostupných dotácií môžu majitelia domov získať časť investície späť, čo robí tento systém dostupnejším pre širšie spektrum obyvateľov.

Zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti

Inštalácia moderných a ekologických technológií, ako sú tepelné čerpadlá a fotovoltika, môže zvýšiť atraktivitu a trhovú hodnotu vašej nehnuteľnosti.

Energetický manažér: Maximálne využitie vyrobenej energie

Aby ste mohli čo najviac využiť vlastnú vyrobenú energiu, odporúča sa investícia do energetického manažéra. Vzhľadom na rastúce ceny energií, neustále sa rozvíjajúce udržateľné spôsoby výroby energie a zhoršujúce sa klimatické zmeny zohráva významnú úlohu efektívnosť a optimalizácia vykurovacích systémov. Aplikácia Buderus MyEnergyMaster rieši všetky výzvy.

Tento prídavný kontrolný systém monitoruje aktuálnu výrobu elektriny a spotrebu v domácnosti. „Ak napríklad slnko svieti a fotovoltické panely produkujú viac energie, než je aktuálna potreba, energetický manažér môže rozhodnúť o využití tejto energie na iné účely. Môže napríklad dočasne zvýšiť teplotu teplej vody v zásobníku, čím efektívne „skladujete“ energiu na neskoršie využitie.“ radí Filip Hloušek zo spoločnosti Buderus. Týmto spôsobom sa môžete vyhnúť odberu drahej elektriny zo siete, keď nie je dostatok slnečného svetla.

Viac sa o aplikácii Buderus MyEnergyMaster dozviete TU: https://www.buderus.com/cz/cs/informace/produkty-a-sluzby/energy-management/

Autor článku: redakcia Modrej strechy

Zdroj foto: iStock, Buderus

Diskusie na tému článku