Lunárny kalendár na august 2024: Objavte dni najvhodnejšie na starostlivosť o záhradu, domácnosť, zdravie a krásu

  • 31.07.2024

Vedeli ste, že postavenie Mesiaca a jeho jednotlivé fázy môžu výrazne ovplyvniť úspech vašich záhradkárskych snáh aj efektívnosť domácich prác? Náš lunárny kalendár na august 2024 sme pripravili s cieľom ponúknuť zaujímavé a užitočné informácie pre každého, či už ste vášnivý záhradkár, domáci majster alebo hľadáte tipy na udržanie krásy a zdravia. Kalendár vám pomôže vyťažiť z každého dňa maximum. Zistíte, kedy je najlepšie siať a sadiť, ktoré dni sú ideálne na vytrhávanie buriny, zavlažovanie, zber úrody či na efektívne upratovanie a pranie. A ak vás zaujíma starostlivosť o krásu a zdravie, ani na to sme nezabudli.

Lunárny kalendár na august 2024
Zdroj: Canva

Lunárny kalendár na august 2024 pre záhradkárov, pestovateľov a farmárov

Hoci august patrí predovšetkým zberu úrody, ak chcete profitovať z vašej záhrady celoročne, v auguste by ste mali myslieť na siatie niektorých špecifických druhov zeleniny. Môžete sadiť napríklad celoročnú reďkvičku, listový šalát, rukolu, špenát, čínsku kapustu, zimný pór, lahôdkovú cibuľu, kaleráby, predpestovaný karfiol i petržlen na jarný zber. Odporúčame siať a sadiť 1. až 13. augusta. Potom ešte máte šancu 27. až 31. augusta. Niektoré rastliny majú špecifický deň siatia a sadenia:

  • Siatie a sadenie plodovej zeleniny: 5. august, 13. – 15. august
  • Siate a sadenie kvetín a kvetných bylín: 8. – 10. august, 18. august
  • Siatie a sadenie listovej zeleniny: 11. a 12. august, 

Aby ste mali dobrú úrodu, je dôležité sa o záhradku aj príkladne starať. Napríklad 5. augusta si môžete vyhradiť čas na trhanie buriny. Vráťte sa k odstraňovaniu buriny ešte 18. augusta, 22. a 23. augusta. Zavlažujte a polievajte prvé augustové dni. Potom sa k zavlažovaniu vráťte znovu 11. a 12. augusta. Dobrým dňom je aj 20 a 21. august a posledné augustové dni. V tieto dni však myslite nielen na starostlivosť o vašu záhradku, ale aj na izbové rastliny, ktoré v augustové dni tiež potrebujú dostatok vody. Ak bude dostatok dažďa, porastie aj tráva v záhrade či na dvore. Trávnik koste prvé a posledné augustové dni.

kosenie trávy
Zdroj: iStock

Priaznivý čas na zber a zmrazovanie ovocia je 3 až 5. august, 13. až 15. august, 22. a 23. august a napokon ešte posledná augustová sobota. Obzvlášť výhodný čas na zber a skladovanie ovocia je 13. až 18. august. Koreňovú zeleninu zbierajte, spracovávajte a konzervujte 16. a 17. augusta a 24. a 25. augusta.

Lunárny kalendár na august 2024 pre domácich majstrov a gazdinky

Ak sa v auguste chystáte na veľké upratovanie, je niekoľko dní, ktoré vám budú v tejto činnosti obzvlášť priať. Ak idete prať a odstraňovať škvrny, tak odporúčame prvé dva augustové dni. Potom sa môžete opakovane o to pokúsiť 20. a 21. augusta. Aj posledné augustové dni budú priať tomu, aby ste odstránili problémové škvrny a pri praní použili menej čistiaceho prostriedku. Čistenie bielizne v týchto dňoch bude efektívnejšie. Menej čistiacich prostriedkov pri akýchkoľvek čistiacich prácach v domácnosti spotrebujete okrem prvých augustových dní aj ku koncu mesiaca.

Určite si aj v auguste chcete vychutnávať krásu slnečných lúčov, čo sa dá však len vtedy, ak máte krásne a čisté okná. Okná odporúčame umývať 3. augusta, prípadne ešte 22. a 23. augusta či 26. a 27. augusta. Ak to v tieto dni nestihnete, tak sa ničoho neobávajte. Aj sobota 31. augusta je vhodným dňom na čistenie okien. Budú bez šmúh.

Ak neustále bojujete s prachom vo vašej domácnosti, skúste utierať prach v tieto dni: 3. – 5. august, 8. – 10. august, 13. – 15. august, 18. – 19. august, 22. august, 27. august a 31. august. A máme pre vás aj niekoľko tipov, ako sa zbaviť prachu v domácnosti: 

  • Utierajte vlhkou handričkou. Zabránite tak víreniu prachu. 
  • Prach utierajte aspoň raz do týždňa. Raz mesačne na ťažko dostupných miestach. 
  • Prach utierajte vždy zhora nadol. 
  • Pravidelne vysávajte, znížite celkovú prašnosť. 
  • Nezabúdajte aj na ťažko dostupné miesta, žalúzie a úžitkové predmety.
najvhodnejší čas na upratovanie
Zdroj: iStock

Lunárny kalendár na august 2024 pre krásu a zdravie

Leto je obdobie, keď určite potrebujete mať dokonale hladkú pokožku bez akýchkoľvek chĺpkov. Niektoré dni sú na starostlivosť o pleť a depiláciu vhodnejšie ako iné. Vyskúšajte, či sa nezbavíte chĺpkov ľahšie v tieto dni: 1. – 3. august alebo 20 – 31. august.

Ak sa udržiavate vo forme, pravidelne sa detoxikujete a snažíte sa zdravo stravovať, či už za účelom zlepšenia vášho zdravia, alebo chudnutia, prvé augustové dni sú na redukčné stravovacie plány ako stvorené. Ak sa vám nepodarilo dosiahnuť výsledky, znovu sa k snaženiu vráťte 20. augusta a vydržte až do konca mesiaca. Výsledky sa určite dostavia. 

Korunou krásy každej ženy sú vlasy. Ako sa však o ne starať, aby boli aj v horúce augustové dni lesklé, zdravé a plné života? Vyskúšajte tieto lunárne tipy:

  • Umývanie vlasov: 3. – 5. august. 8. – 10. august, 13. – 15. august, 18. a 19. august, 22. a 23. august, 26. a 27. august, 31. august
  • Strihanie vlasov: 3. – 7. august, 31. august
  • Farbenie vlasov: 8. – 10. august, 18. august, 31. august

Ak sú pre vás viac ako vlasy dôležité nechty, máme pre vás dobrú správu. V auguste sú dva špeciálne dni, kedy by ste si mali naplánovať manikúru alebo pedikúru. Skúste to 16. a 17. augusta a uvidíte, že s vašimi nechtami sa udejú zázraky. 

pedikúra
Zdroj: iStock

Ak sa v tieto dni nedokážete dostať k vašej manikérke či pedikérke, doprajte si starostlivosť aspoň v domácom prostredí. Používajte krém na ruky, ale rovnako aj olej na nechty. Vitamín E ich vyživí a posilní. 

Tipy pre vaše zdravie

Hoci môžete s pokojným svedomím odložiť návštevu kozmetičky, určite by ste tak nemali urobiť, ak vás čaká operácia alebo nejaká liečebná procedúra. Na tieto dni sú vhodné len prvé 3 augustové dni. Potom sa na svoje zdravie zamerajte od 20. augusta. K zubárovi sa však objednajte až 26. alebo 27. augusta.

A napokon, nezabudnite ani na starostlivosť o vašu pokožku. V období od 5. do 18. augusta si doprajte kozmetické masky, pretože toto je obdobie najvhodnejšie na asimiláciu živín. 

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock, Canva

Diskusie na tému článku