Ako nájsť dieru v bazéne rýchlo a spoľahlivo? Vyskúšajte tieto osvedčené tipy a užite si leto

  • 02.08.2024

Kazí vám radovánky z kúpania vo vlastnom bazéne neustále klesajúca vodná hladina? Príčinou môžu byť diery v bazéne, ktoré vznikajú neopatrným zaobchádzaním alebo únavou materiálu. Neviete zistiť, kde bazén tečie? Niekedy sú diery veľmi drobné a je ich ťažké odhaliť. Poradíme vám, ako nájsť dieru v bazéne.

žena na nafukovačke v záhradnom bazéne
Zdroj: iStock

Zamerajte sa na miesta v oblasti schodíkov alebo horných líšt. Najčastejšie sa vnútorná plachta bazéna pretrhne tam, kde sa dotýka iných materiálov, a môže sa stať dokonca aj to, že dieru do bazénovej plachty vypáli slnko. Kontrolujte preto aj miesta nad hladinou vody.

Prečo a ako nájsť dieru v bazéne?

Ak máte nafukovací bazén, už pri jeho nafukovaní môžete veľmi jednoducho zistiť, že je deravý. Niekedy však môžu byť diery veľmi malé, alebo sa spravia až po tom, ako bazén napustíte vodou. Kedy by ste mali zbystriť pozornosť? Najviditeľnejším príznakom toho, že máte v bazéne dieru, je klesajúca hladina vody. Ďalej si všímajte vzduchové bubliny v bazéne a kontrolujte aj okolie bazéna. Ak sa objavujú okolo bazéna mokré škvrny, pravdepodobne z neho vyteká voda. Všímajte si ale aj prietok vody vo filtračnom systéme. Ak poklesne, niekde bude problém.

Ako nájsť dieru v bazéne rýchlo a spoľahlivo? Vyskúšajte tieto osvedčené tipy

Najjednoduchším spôsobom, ako nájsť dieru v bazéne, je potopiť sa a kontrolovať bazénovú plachtu kúsok po kúsku. Zoberte si potápačské okuliare a pri troške šťastia nájdete dieru, ktorá spôsobuje problémy. Pri hľadaní vám môžu pomôcť aj deti.

dieťa v potápačských okuliaroch ako spôsob ako nájsť dieru v bazéne
Zdroj: iStock

Ak sa vám dieru nepodarí nájsť vizuálne alebo nemáte dostatok trpezlivosti, vyskúšajte potravinárske farbivo. Zmiešajte pár kvapiek potravinárskeho farbiva s vodou. Napustite roztokom injekčnú striekačku (bez ihly) a sfarbenú vodu pomaly vypúšťajte po stranách bazéna. Pretrhnutá plachta sfarbenú vodu nasaje a vy budete vedieť, kde lepiť. 

Ak ste dieru pomocou potravinárskeho farbiva nenašli, vyskúšajte tekuté mydlo alebo prostriedok na umývanie riadu. Zmiešajte ho s vodou tak, aby bola tekutina dostatočne hustá. Je potrebné, aby robila bubliny. Nastriekajte mydlový roztok na vnútorný povrch bazéna. Prípadne ho naneste hubkou rovnomerne všade tam, kde predpokladáte, že by mohla voda unikať. Potom už len sledujte, ako sa v miestach, kde je diera, začnú vytvárať bubliny. Tvoria sa presne v mieste úniku. 

Existujú však aj špeciálne detektory, ktoré dokážu veľmi rýchlo a s vysokou presnosťou nájsť dieru v bazéne. Nemusíte bazén vypúšťať ani vodu zafarbovať. Nie je to však práve najlacnejšia záležitosť.

Ako zalepiť dieru v bazéne?

Podarilo sa vám nájsť dieru v bazéne? Výborne. Teraz je čas, aby ste bazén dali do poriadku. Ako na to? Zaobstarajte si sadu na lepenie bazénov, lepidlo na bazény alebo samolepiace záplaty na bazén. Existuje množstvo výrobkov špeciálne určených na lepenie dier v bazénoch. 

Systém záplat a lepidla odporúčame použiť pri väčších trhlinách. Postup je jednoduchý. Prečítajte si návod na obale, ale vo všeobecnosti, ak používate záplaty, najprv miesto, ktoré idete zalepiť, dôkladne odmastite a osušte. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú miesto jemne ošmirgľovať, aby záplata dobre chytila. Tento postup môžete použiť vtedy, ak ste našli dieru už pri nafukovaní bazéna. Existujú však aj lepidlá na bazén, ktoré môžete používať, aj keď je bazén mokrý. Vďaka nim môžete zalepiť dieru v bazéne dokonca aj pod vodou. Na malé dierky a trhliny v bazéne použite podvodnú opravnú sadu. 

Nechce sa vám hľadať diery v bazéne? Tu je niekoľko tipov, ako im predísť

V prvom rade je veľmi dôležité, na akom podklade máte bazén položený. Priestor pod bazénom by mal byť rovný, nemali by sa tam nachádzať žiadne ostré kamene, ani korene stromov. Toto všetko by mohlo bazén veľmi rýchlo poškodiť. Zadovážte si aj kvalitnú podložku pod bazén.

bazén položený na rovnom povrchu v záhrade
Zdroj: iStock

Pravidelne kontrolujte bazén zvnútra aj zvonka. Skôr odhalíte opotrebenie alebo malé trhlinky, ktoré viete veľmi jednoducho a rýchlo opraviť. Na bazén používajte ochranné kryty, ktoré ho ochránia pred padajúcim lístím, hmyzom, ale aj inými nečistotami. Zároveň ide aj o bezpečnostné opatrenie, ktoré oceníte, ak máte deti alebo domáce zvieratá. A po lete nezabudnite bazén správne uskladniť. Ak máte nafukovací bazén, tak ho dôkladne vyčistite, nechajte vyschnúť a uskladnite na suchom a chladnom mieste mimo dosahu hlodavcov.

Pravidelná údržba a správna starostlivosť o bazén výrazne predlží životnosť nadzemného bazéna a vy si tak budete môcť naplno užiť letnú sezónu bez jeho opravovania a hľadania dier.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku