Viete, aké pravidlá platia pre odvod dažďovej vody zo strechy?

  • 10.07.2024

Zákonnou povinnosťou každého majiteľa je pri stavbe domu vyriešiť správny odvod dažďovej vody. Viete, prečo je to tak veľmi dôležité? Nesprávne odvádzanie dažďovej vody môže poškodiť váš dom a narušiť stabilitu základov. Ak pri projektovaní alebo stavbe domu na odvádzanie dažďovej vody nemyslíte, môže sa stať, že nedostanete stavebné povolenie alebo váš dom neskolaudujú. Najideálnejším spôsobom, ako dažďovú vodu zo strechy odviesť, je zachytiť a zadržať na pozemku tak, aby neodtekala naraz. Niekedy to však podmienky prostredia nedovoľujú. V takom prípade máte dve možnosti: vypustiť dažďovú vodu do oddelenej dažďovej kanalizácie alebo ju regulovať do jednotnej kanalizácie.

odvod dažďovej vody zo strechy domu
Zdroj: iStock

Odvod dažďovej vody do vsakovacej šachty

V niektorých prípadoch môžete odvádzať dažďovú vodu zo strechy do vsakovacej šachty. Tento spôsob je vhodný len pre domy na väčších pozemkoch. Umiestnenie vsakovacej šachty totiž nie je jednoduché – musí byť vzdialená minimálne 4 metre od domu a uložená dostatočne hlboko, aby voda nepresakovala do vnútra stavby. Vsakovacia nádrž musí byť navyše umiestnená aspoň 1 meter nad maximálnou hladinou spodnej vody. Problém pri jej umiestnení môžu spôsobovať aj stromy na pozemku. Pri mnohých stavbách teda tento spôsob nie je vôbec možný. Je to však škoda, pretože vsakovanie dažďovej vody naspäť do pôdy je najekologickejším spôsobom, ako efektívne odvádzať zrážkovú vodu z pozemku.

Odvod dažďovej vody do vsakovacej šachty je šetrný k životnému prostrediu, pretože nenarúša prirodzený kolobeh vody v prírode. Nedochádza k žiadnym závažným ekologickým haváriám, pretože dažďová voda vsakuje do pôdy presne v mieste zrážky. Žiadne lokálne pôdne dehydratácie alebo záplavové stavy pri vsakovaní nehrozia.

Odchytenie dažďovej vody v zbernej nádrži

Ak máte pri dome záhradku a radi si pestujete vlastnú zeleninu, ideálnym spôsobom, ako odviesť dažďovú vodu zo strechy, je použitie zbernej nádrže. Vodu odchytenú v zbernej nádrži môžete ďalej využívať na polievanie záhrady. 

odchyt dažďovej vody v zbernej nádrži
Zdroj: iStock

Existuje viacero druhov zberných nádrží. Niektoré sú umiestnené nad zemou, iné pod. Najobľúbenejšie sú plastové zberné nádrže, ktoré sú veľmi ľahké, vodotesné a majú dlhú životnosť. Niekedy je však lepšie do zbernej nádrže investovať viac finančných prostriedkov a využiť nádrž pod zemou, ktorá má mnoho výhod. Šetrí miesto na pozemku a keďže voda nie je v priamom kontakte so slnečným žiarením, eliminuje sa množenie baktérií a rias.

Vypustenie dažďovej vody do kanalizácie

Dažďovú vodu môžete odvádzať aj do verejnej dažďovej kanalizácie, ktorá však nie je vybudovaná všade. Ide síce o najmenej problémové riešenie, avšak za odvedené množstvo dažďovej vody do kanalizácie musíte platiť tzv. stočné, takže úplne zadarmo to nebude. Budovať dažďovú kanalizáciu všade tam, kde nie je možné vsakovanie, je pre obce jednou z povinností, ktoré majú voči stavebníkom.

Ako riešiť odvod dažďovej vody zo strechy pri novostavbách

Rozhodnutie, akým spôsobom budete odvádzať dažďovú vodu zo strechy vášho domu, by ste mali mať vyriešené už v stavebnom pláne.

odkvap, odvod dažďovej vody zo strechy novostavby
Zdroj: iStock

Podľa typu podložia a podľa podmienok na vašom pozemku sa môžete rozhodnúť medzi vsakovaním alebo vypúšťaním dažďovej vody. Vsakovať alebo vypúšťať vodu však nemôžte len tak. Musíte to robiť regulovaným spôsobom, hlavne pri prívalových dažďoch. A práve na to sa používajú klasické vsakovacie šachty/jamy a podzemné alebo nadzemné zberné nádrže na vodu.

Ako využívať dažďovú vodu

Dažďovú vodu môžete využívať viacerými spôsobmi. Okrem polievania záhrady vám môže poslúžiť aj na pranie, umývanie dlážok, čistenie interiérov a podobne. Keďže neobsahuje minerálne látky, nezanecháva škvrny po vodnom kameni, a preto je ako stvorená na umývanie okien alebo karosérií áut, ak ste zástancami ručného umývania na vlastnom dvore. Odporúčame ju najmä na zalievanie rastlín, zeleniny a trávnika, pretože má ideálnu teplotu a neobsahuje chlór. Nezanáša dýzy záhradných rozprašovačov a na vašej fontáne nevytvára sivý vodný kameň, pretože je mäkká.

Zachytávanie dažďovej vody zo strechy je spôsobom, ako znížiť vaše poplatky. Využívajte dažďovú vodu ako vodu úžitkovú. Môžete ňou polievať záhradu, splachovať WC alebo ju využiť iným spôsobom. 

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku