Prečo by ste mali zaradiť paradajky do jedálnička + 3 najlepšie recepty
Čerstvé paradajky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov. Konzumáciou stredne veľkej paradajky pokryjete približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Z 95 % tvorí plod voda, preto má len veľmi málo kalórií, ale na druhej strane veľké množstvo zdravotných benefitov.
Paradajky tradične nazývame jablkom lásky
Viete prečo je to tak? Nesúvisí to s červenou farbou a už vôbec nie s tvarom paradajok. Dôvodom je, že od roku 1554 ich považovali za afrodiziakum.
Hoci s veľkou pravdepodobnosťou ich pestovali už Aztékovia 500 rokov pred Kristom, ich udomácnenie v Európe nebolo vôbec ľahké. Až do konca 18. storočia ich mnohí považovali aj za jedovaté. Paradajky sú však veľmi chutné a pre naše zdravie extrémne prospešné.
Červené farbivo v paradajkách zabraňuje vzniku niektorých druhov rakoviny. Chránia pred migrénou, infarktom, znižujú cholesterol a zostávajú plné živín aj po tepelnej úprave. Sú bohatým zdrojom draslíka a betakaroténu, užitočným zdrojom vitamínu C a majú len nepatrné množstvo kalórií.
Najlepšie recepty z paradajok
Na svete existuje približne 4000 druhov paradajok rozmanitých tvarov, veľkostí a farieb. V kuchyni ich pripravujeme na mnoho spôsobov. Výborne sa hodia k bazalke, cesnaku, majoránu, bobkovému listu a kombinujú sa aj s olivovým olejom.
Paradajková polievka
Tradičným receptom z paradajok je paradajková polievka. Môže sa konzumovať teplá aj studená (Gazpacho). Niekto má rád polievku hladkú, iní uprednostňujú kúsky paradajok alebo dokonca aj inej zeleniny v tanieri. Vedeli ste, že prvý publikovaný recept z paradajok sa objavil už v roku 1857?
Na pravú tradičnú taliansku paradajkovú polievku budete potrebovať:
- 1 kg paradajok
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľkú červenú papriku
- 1 ČL červenej údenej mletej papriky
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- čierne mleté korenie
- bazalku
- olivový olej
Príprava tradičnej paradajkovej polievky z čerstvých paradajok je veľmi jednoduchá:
- Paradajky obarené horúcou vodou ošúpte, vyberte z nich semienka a nakrájajte na kúsky.
- Na olivovom oleji si z oboch strán opečte papriku. Rovnako z nej stiahnite šupku a nakrájajte ju.
- Na olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte cesnak a poprášte mletou paprikou. Ihneď pridajte nakrájané paradajky, červenú papriku a pretlak. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Zalejte vývarom. Zmes varte 10 minút.
- Na záver pridajte najemno nakrájané lístky bazalky a zmes rozmixujte dohladka ponorným mixérom. Povarte ešte 3 minúty.
- Na tanieri môžete polievku ozdobiť lístkami bazalky alebo pokvapkať olivovým olejom.
Cestoviny s pečenými paradajkami
Paradajky sa ideálne kombinujú s cestovinami. Určite poznáte klasickú paradajkovú omáčku, ktorá je základom mnohých jedál. Pečené paradajky s cestovinami však chutia ešte famóznejšie.
Na cestoviny s pečenými paradajkami budete potrebovať:
- 250 g cherry paradajok
- 3 PL olivového oleja
- tymian, soľ, mleté čierne korenie
- 100 g syra
- 300 g cestovín
Príprava cestovín s pečenými paradajkami vám nezaberie viac ako polhodinu:
- Cherry paradajky umyte, osušte, rozložte na plech alebo poukladajte do zapekacej misy.
- Paradajky osoľte, okoreňte, pridajte čerstvý tymian, pokvapkajte ich olivovým olejom a dajte piecť do rozohriatej rúry na 20 minút pri teplote 220º. Budú hotové, keď začnú praskať.
- Potom ich už len pridajte k uvareným cestovinám a doplňte vaším obľúbeným syrom, napríklad nakrájanou mozzarellou alebo parmezánom.
Prečítajte si tiež:
Plnené paradajky
Paradajky môžete naplniť naozaj rôznorodými ingredienciami, napríklad vajíčkom, syrom alebo aj hubami.
Na paradajky plnené hubami budete potrebovať:
- 4 ks veľkých paradajok
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľu
- 250 g čerstvých húb
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 vajcia
- strúhanku
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenovú vňať
- 1 PL masla
Príprava paradajok plnených hubami nie je vôbec náročná:
- Z paradajok zrežte vršky, vyberte z nich dužinu a vnútro jemne posoľte.
- Na oleji si speňte najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte na malé kúsky nakrájané huby, osoľte, okoreňte a uduste.
- Do vychladnutých húb zmiešajte rozšľahané vajíčka, strúhanku, pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
- Zmesou naplňte paradajky. Poukladajte ich do vymastenej zapekacej misy a pokvapkajte roztopeným maslom.
- Paradajky pečte v stredne nahriatej rúre do zlatista. Podávajte ich s pečivom.
Paradajky v kuchyni
Paradajky môžete konzumovať surové, dať si ich do šalátu, na chlieb alebo využiť ako prílohu k vajíčkam, syru či k mäsu. Pripravuje sa z nich kečup, lečo, rôzne nátierky, omáčky a polievky. Chutia výborne na mnoho spôsobov. Dajú sa zamraziť, usušiť alebo naložiť do oleja. Obľúbené sú zavárané rajčiny, paradajková šťava, paradajkový džem alebo sladké paradajkové chutney, ktoré je ako stvorené k pečenému a grilovanému mäsu.
Ako najradšej konzumujete paradajky vy? Podeľte sa s nami o vaše rodinné recepty.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Poprosím o radu. Začali sa nám krútiť listy na paradajkách. Polievame raz denne…