Zamrznuté dvere a zámky doma či na aute: Ako na ne?

  • 10.01.2024

Zima so sebou prináša nielen radosti vo forme sánkovačky či guľovačky, ale spôsobuje aj mnoho nepríjemných problémov. Jedným z nich sú napríklad zamrznuté dvere a zámky. Dnes vám preto poradíme, ako sa tomuto problému vyhnúť a v prípade, že vám dvere a zámky zamrzli, ako si s tým poradiť.

Zamrznuté dvere a zámky v zime
Zdroj: iStock

Zamrznuté vchodové dvere

Zamrznutie vchodových dverí môže byť naozaj nepríjemné. Je však dôležité pochopiť príčinu tohto javu, aby ste mohli urobiť preventívne opatrenia a v budúcnosti sa zamrznutým vchodovým dverám jednoducho vyhnúť.

Medzi najčastejšie príčiny zamrznutia vchodových dverí patrí voda v tesnení. Kombinácia nízkych teplôt a vysokej vlhkosti vedie k zamrznutiu. Ak chcete tomuto nepríjemnému javu predísť, použite špeciálne oleje a mazivá určené na mechanické časti dverí a na zámky. Pomôžu vytvoriť ochranný film na dverách a bránia ich zamrznutiu. Vykonávajte aj pravidelnú údržbu, aby ste odhalili potenciálne problémy včas a mohli tak predísť zamŕzaniu. Ak je to potrebné, vymeňte tesnenia. Tie sa časom môžu poškodiť alebo opotrebovať.

Dvere na terasu a balkón v zime

Dvere na terasu a balkón musia v zime odolať viacerým špecifickým problémom. Často zamŕzajú predovšetkým mechanické časti dverí, ako sú napríklad pánty. V tesneniach dverí sa môže hromadiť vlhkosť, ktorá následne zamrzne. Ako tomu predísť?

Aplikujte na okraje dverí izolačné pásky, aby ste vytvorili účinnú bariéru proti mrazu a minimalizovali tak únik tepla. Slabo izolované dvere totiž môžu viesť aj k vyšším nákladom na vykurovanie. Dôkladne zatesnite a zaizolujte všetky trhliny a škáry v okolí dverí, aby ste tak zabránili akémukoľvek prenikaniu vlhkosti. Na mechanické časti dverí použite špeciálne mazivá, ktoré zabezpečia ich hladký chod aj pri nízkych teplotách. O dvere sa pravidelne starajte, čistite ich, mažte a predchádzajte tak problémom s ich pohyblivosťou.

Dvere na terasu a balkón v zime
Zdroj: iStock

Zamrznuté zámky na dverách

Jedným z najčastejších problémov, ktorým počas zimy môžete čeliť, sú zamrznuté zámky. Vlhký vzduch sa zhromaždí v zámke a pri nízkych teplotách zamrzne. Preto nezanedbávajte údržbu a zaistite, aby zámky boli pred nepriaznivými vplyvmi počasia dostatočne ochránené. Môžete použiť rôzne rozmrazovacie spreje, ktoré vytvoria ochranný film a znížia pravdepodobnosť zamrznutia. Tieto rozmrazovacie prostriedky aplikujte na zámky pravidelne. Len starostlivá údržba zabezpečí, že budú vždy chránené a pripravené odolať aj mrazom.

Zamrznuté dvere na aute

Nízke teploty počas zimných mesiacov môžu poriadne potrápiť aj vaše vozidlo. Zamrznuté dvere nie sú v zime ničím výnimočným.

Najčastejšie zamŕzajú tesnenia, pretože voda a vlhkosť vstupuje do dverí práve cez ne. Keď sa tu vlhkosť nahromadí, môže zamrznúť a dvere sa nedajú otvoriť. Pre lepšiu tesnosť gumy ju najprv dôkladne vyčistite. Použite handru namočenú v teplej vode na odstránenie špiny a následne ju osušte suchou handrou. Ak sú tesnenia poškodené, alebo sa rozpadávajú, je potrebné ich vymeniť. Náchylné na zamrznutie sú aj zámky auta, pretože aj tu dochádza ku kondenzácii vlhkosti a v kombinácii s nízkou teplotou je katastrofa na svete. Preto odporúčame auto prekryť plachtou, aby ste minimalizovali kontakt s vlhkosťou. Riešením je aj použitie uteráka (ktorý by mal byť k oknu pritlačený čo možno najviac). Ten pomôže zabrániť tvorbe hrubej vrstvy ľadu na sklách. Hrubý ľad a sneh by sa tak malo dať ľahko odstrániť, pretože zostane na látke.

A keď toto nie je vo vašich možnostiach, tak používajte silikónový sprej na tesnenia dverí. Ten dokáže vytvoriť na tesnení ochranný film a zabráni vnikaniu a usádzaniu vody. Existuje veľa možností na mazanie, vrátane špeciálnych sprejov na tesnenia, spomínaných silikónových sprejov, spreja s kuchynským olejom alebo dokonca bežného krému na ruky. Je však dôležité vyvarovať sa použitiu rozpúšťadiel a chemikálií, ktoré by mohli gume ublížiť. Na zámky existujú aj špeciálne kryty, ktoré mechanizmus ochránia pred priamym vystavením vlhkosti a jej následnému zamrznutiu.

Ak sa stane, že dvere sa napriek všetkému neotvárajú, môžete použiť fén alebo aplikovať rozmrazovač. Rozmrazovač si môžete zakúpiť, alebo si ho vyrobiť doma. Domáci rozmrazovač vyžaduje zmes izopropylalkoholu a vody v pomere 3:1, s pridanými pár kvapkami saponátu na riad. Túto zmes môžete nastriekať na tesnenia dverí, aby sa uvoľnili, a môžete ju použiť aj ako bežný rozmrazovač na okná.

Zamrznuté dvere na aute
Zdroj: iStock

Zamrznuté dvere a zámky: žiadny problém

Máme pre vás niekoľko preventívnych opatrení, ako sa starať o dvere a zámky v zime.

  • Počas chladného zimného obdobia venujte dverám a zámkam primeranú starostlivosť.
  • Pravidelne dvere a zámky čistite od nečistôt a prachu.
  • Používajte vhodné mazivo na zámky a na mechanické časti dverí, aby ste zabezpečili ich plynulý chod.
  • Aplikujte špeciálne oleje alebo ochranné prostriedky určené na tesnenia a mechanizmy dverí, aby ste predišli korózii a zamrznutiu.
  • Pravidelne kontrolujte tesnenia okolo dverí a keď je to potrebné, tak ich vymeňte.

Myslite však na to, že predovšetkým správnou údržbou a preventívnymi opatreniami dosiahnete, že dvere a zámky budú spoľahlivo fungovať aj počas zimných mesiacov.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku