Praktický sprievodca: Výber panvice podľa materiálu, typu dna i veľkosti
Jednoducho povedané, ak chcete, aby vaše jedlo chutilo výborne, musíte ho pripravovať na kvalitnej panvici. Ako však vybrať tú správnu? Poradíme vám, na čo si dať pozor a ako postupovať pri jej výbere. Je totiž dôležité zohľadniť rôzne faktory, ako sú materiál, veľkosť a spôsob údržby. S našimi radami však výber panvice nemusí byť vôbec zložitý.
Výber panvice podľa materiálu
V dnešnej dobe existuje množstvo materiálov, ktoré sa používajú na výrobu panvíc. Každý materiál má, samozrejme, výhody i nevýhody.
- Hliníkové panvice sa rýchlo zohrejú a sú ľahké. Môžu však reagovať s niektorými potravinami.
- Oceľové panvice sú odolné. V porovnaní s ostatnými nevedú teplo tak dobre.
- Dlhšiu životnosť majú panvice z liateho železa. Vyžadujú si dôkladnú údržbu.
Obľúbené sú rôzne antiadhezívne materiály. Ľahko sa čistia a zabraňujú, aby sa na panvicu prichytávali potraviny. Ochranný povlak však z panvice môže postupne začať opadávať:
- Príkladom sú napríklad teflónové panvice, ktoré sú síce ľahké a výborne sa čistia, ale môžu ich poškodiť kovové nástroje.
- Odolné proti poškrabaniu sú keramické panvice. Ľahko sa čistia a dobre vodia teplo. Pri hrubom zaobchádzaní však môžete aj keramickú panvicu poškodiť.
- Pevné a dobre vodivé sú kameninové panvice. Sú pomerne ťažké a horšie regulujú teplotu.
Výber panvice závisí od osobných preferencií, štýlu varenia, požiadaviek na údržbu a od toho, čo na nej plánujete pripravovať. Na mäso odporúčame oceľové panvice. Pre palacinky, omelety a iné jedlá, ktoré nevyžadujú vysoké teploty, je ideálna keramická panvica. Profesionálni kuchári najčastejšie používajú oceľové a železné panvice a veľmi dobre vedia prečo.
Výber panvice podľa veľkosti
Ak často varíte pre väčšiu skupinu ľudí, určite potrebujete panvicu s väčším objemom. Naopak, ak žijete sami, alebo varíte len pre svojho partnera či partnerku, oceníte skôr menšiu panvicu.
Panvice rôznych veľkostí slúžia na rozličné účely. Väčšia panvica je ideálna na prípravu cestovín, ázijských jedál alebo omáčok. Menšia panvica je vhodnejšia na prípravu omeliet, zemiakových placiek alebo smažených vajec. Vyberajte teda podľa toho, čo sa častejšie objavuje na vašom jedálnom lístku.
Zvážte však aj veľkosť svojej kuchyne. Kde budete panvicu skladovať? Niektoré panvice dnes majú napríklad odnímateľné rúčky, a to veľmi uľahčuje ich skladovanie. Určite sa po takej poobzerajte.
Výber panvice podľa typu dna
Pri rovnomernom vedení tepla po celej ploche panvice zohráva kľúčovú úlohu typ jej dna. Rôzne materiály vedú teplo rôznymi spôsobmi. Napríklad hliníkové dno zabezpečuje rovnomerné šírenie tepla. Panvice s dvojitým alebo trojitým dnom sú tiež účinné pri rovnomernom vedení tepla, pričom jednotlivé vrstvy môžu obsahovať rôzne materiály. Vďaka tejto kombinácii dokážu zabezpečiť konzistentnú teplotu po celej panvici. Na vedenie tepla však vplýva aj tvar dna panvice. Panvice s plochým a širokým dnom lepšie distribuujú teplo.
Zamerajte sa na materiál rúčok
Odporúčame siahnuť po panvici s ergonomickými a bezpečnými rúčkami. Čo to znamená? Rúčky panvice by mali byť tvarované tak, aby ste panvicu mohli držať v ruke pohodlne. Ak budete panvicu používať dlhšie, vďaka ergonomickému dizajnu rúčky nebudete cítiť únavu tak skoro.
Rúčka by mala byť vyrobená z tepelne odolného materiálu, aby ste sa vyhli popáleninám pri manipulácii s horúcou panvicou.
Typ povlaku na dne panvice môže rozhodnúť
V súčasnosti sú veľmi obľúbené rôzne antiadhezívne povlaky. Je to ochranná vrstva na povrchu panvice, ktorá zabraňuje prichytávaniu potravín k povrchu. Pri používaní antiadhezívnych panvíc môžete používať menej tuku alebo oleja pri príprave jedál. Sú však citlivé na používanie kovových nástrojov, ktoré by mohli poškodiť antiadhezívny povlak. Preto odporúčame používať nástroje z plastu, dreva alebo silikónu.
Ochrániť povrch panvice môže aj smaltovaný povlak. Je odolný proti kyslým potravinám. Chráni panvicu pred koróziou a oxidáciou a predlžuje jej životnosť. Panvice so smaltovaným povlakom sú obvykle veľmi jednoduché na údržbu a odolávajú aj nepriazni času. Aj keď je smaltovaný povlak pomerne odolný, odporúčame s panvicou zaobchádzať opatrne, aby sa nepopraskal alebo sa nezačal odlupovať.
Overte si teplotnú odolnosť panvice
Ak plánujete používať panvicu nielen na štandardné varenie na sporáku, ale aj v rúre, určite si všímajte označenie odolnosti proti teplu. Nie všetky panvice sa totiž v rúre môžu používať. Zistite si, akú maximálnu teplotu znesú. Uistite sa, že panvica je vhodná pre typ rúry, ktorú máte k dispozícii, a hlavne, či sú aj rúčky panvice odolné proti teplu.
Viete, ako sa o panvicu správne starať?
Rôzne typy panvíc vyžadujú rôznu údržbu. Ak chcete zachovať ich vlastnosti a predĺžiť ich životnosť, určite postupujte podľa návodu, ktorý si spolu s panvicou domov prinesiete. Správna údržba panvice však zabezpečí jej dlhú životnosť a zachová kvalitu varenia. Všetky panvice znesú napríklad ručné umývanie teplou vodou a mäkkou hubkou.
Na umývanie panvice použite hubku a čistiaci prostriedok. Na odstránenie škvŕn a zákalu odporúčame zmes citrusového octu a vody. Používajte iba mäkké nástroje, aby ste nepoškodili antiadhezívny povlak.
Na záver niekoľko tipov na výber panvice
Premyslite si, aký typ jedál budete najčastejšie na panvici pripravovať a pre koľkých ľudí. Štýlu vášho varenia prispôsobte materiál panvice. Zvážte aj to, akú údržbu ste ochotní vykonávať, pretože niektoré panvice si vyžadujú špeciálny typ starostlivosti.
Napokon, ešte raz pripomíname, že ak plánujete používať panvicu aj v rúre, uistite sa, že je dostatočne odolná proti teplu a skontrolujte maximálnu teplotu, ktorú zvládne. Dôležité je, aby to zvládli hlavne jej rúčky.
Pri manipulácii s horúcimi panvicami buďte vždy veľmi opatrní.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Dobrý deň Idem za vami s otázkou. Mám si vybrať panvicu z Tescomy. Zatiaľ som…