Ako čistiť dosky na krájanie z rôznych materiálov: 5 účinných riešení pre drevo a plast
Dosky na krájanie sú nenahraditeľným pomocníkom v každej kuchyni. Ak sa ich naučíte správne používať, môžete si byť na sto percent istí bezpečnosťou a hygienou vášho kuchynského prostredia.
Či už máte doma dosky drevené alebo plastové, oba tieto materiály majú svoje výhody a špecifické vlastnosti. Berte ich pri používaní do úvahy. Na krájanie surového mäsa vždy používajte samostatnú dosku na krájanie. Znížite tak riziko prenosu baktérií na ďalšie potraviny. Vyhraďte si dosku aj na krájanie ovocia a zeleniny. Aj syry, pečivo alebo surové ryby by mali mať u vás doma vyhradenú špeciálnu dosku. Minimalizujete tak riziko krížovej kontaminácie a udržíte jednotlivé chute oddelené.
Drevené dosky na krájanie
Tradičnou a obľúbenou voľbou mnohých kuchárov, ale aj gazdiniek a žien v domácnosti či rôznych kulinárskych nadšencov ostáva klasická drevená doska na krájanie. Má totiž množstvo výhod.
Drevené dosky sú šetrnejšie k nožom v porovnaní s plastovými doskami. Majú estetický vzhľad a ich netradičné vzory a farby môžu byť dokonca aj určitým dekoračným prvkom v priestore. Výhodou dreva sú aj jeho prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
Ako správne čistiť drevené dosky na krájanie
Ak chcete, aby vám drevená doska slúžila čo najdlhšie, aby ste boli v bezpečí a nemuseli sa báť žiadnych baktérií alebo znečistenia v kuchyni, použite citrónovú šťavu alebo drevo ošetrite olejom.
Citrónová šťava na dezinfekciu
Čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu jemným štetcom natrite na povrch drevenej dosky. Nechajte pôsobiť niekoľko minút. Eliminujete tak nielen baktérie, ale aj nepríjemný zápach. Potom dosku opláchnite pod vodou a nechajte voľne vyschnúť na vzduchu. Citrónová šťava je prirodzeným dezinfekčným prostriedkom a má aj osviežujúcu vôňu.
Olej na ošetrenie dreva
Na drevo môžete použiť klasický potravinový olej. Naneste tenkú vrstvu oleja na celý povrch drevenej dosky. Nechajte ho vsiaknuť do dreva. Nadbytočný olej môžete utrieť suchou handričkou. Takéto ošetrenie robte pravidelne. Drevené dosky na krájanie potrebujú pravidelnú hydratáciu, aby nepraskali a nedeformovali sa.
Opatrne s horúcou vodou
Drevené dosky sú stále jednou z najpopulárnejších alternatív. Mali by ste sa však o tento materiál príkladne starať, aby vám zostali dlho ako nové. Pri umývaní drevenej dosky by ste napríklad nemali používať horúcu vodu, pretože tá by mohla drevu otvoriť póry a zvýšiť jeho nasiakavosť.
Vždy, keď umývate drevenú dosku pod tečúcou vodou, čo najskôr ju osušte. Drevo môže absorbovať vodu a ak necháte dosku príliš dlho mokrú, môže sa nielen deformovať, ale aj napučať, či dokonca začať plesnivieť. Predísť tomu môžete pravidelnou údržbou olejovaním. Zachránite tak vašu drevenú dosku nielen pred tvorbou škvŕn, ale aj pred absorbovaním prebytočnej vody.
Plastové dosky na krájanie
Aj plastové dosky na krájanie majú svoje výhody, preto ich nájdete nielen v domácnostiach, ale aj v mnohých profesionálnych kuchyniach. Sú totiž odolné proti absorpcii baktérií, štiav a látok z potravín. Jednoducho sa čistia a nie sú náchylné na deformácie alebo rozpínanie v dôsledku vlhkosti. Sú ideálne na krájanie zeleniny a iných vodnatých potravín. Majú hladký povrch, ktorý sa čistí veľmi jednoducho a môžete ich dať aj do umývačky riadu.
Ako správne čistiť plastové dosky na krájanie
Čistiť plastovú dosku musíte rovnako často ako dosku drevenú. Je to dôležité, ak chcete zabezpečiť pri príprave vášho jedla absolútnu hygienu.
Antibakteriálne mydlo a teplá voda
Dosku môžete namočiť do teplej mydlovej vody a mäkkou kefou odstrániť zvyšky potravín. Antibakteriálne mydlo pomôže eliminovať baktérie a mikroorganizmy a zároveň zaistí čistý a hygienický povrch. Potom dosku opláchnite teplou vodou a nechajte uschnúť na vzduchu, prípadne utrite suchou handričkou.
Dezinfekcia octom
Na hĺbkové čistenie a dezinfekciu použite roztok octu a vody. Naneste ho na povrch dosky a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Octová kyselina odstráni všetky baktérie a nečistoty. Potom dosku opláchnite teplou vodou a nechajte voľne vyschnúť.
Prečítajte si tiež:
Ako zabrániť krížovej kontaminácii v kuchyni
Farebné plastové dosky na krájanie sú ideálnym spôsobom, ako zamedziť krížovej kontaminácii v kuchyni. Jednoducho prideľte konkrétnemu druhu potravín konkrétnu farbu a minimalizujte tak riziko prenosu baktérií.
Modrú dosku môžete napríklad vyhradiť pre krájanie rýb, červenú pre mäso, zelenú pre zeleninu a podobne. Na dosku môžete pridať aj jasné označenie alebo farebnú nálepku.
P.S. – Vedeli ste, že originálne interiérové inšpirácie, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrú střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Ahojte, aky mate nazor na myslienku namiesto OSB dosky dat alternativu CETRIS d…