Recept na domáci vývar ako od babičky: Akým chybám sa vyhnúť

  • 10.07.2023

V domácej kuchyni je recept na poctivý vývar jedným z najcennejších pokladov. Ak ste sa domáci vývar pokúsili uvariť už niekoľkokrát, no stále nie je podľa vašich predstáv, pravdepodobne robíte niekde chybu.

domáci vývar
Zdroj: iStock

Najčastejšie chyby pri varení vývaru

Možno varíte polievku príliš krátko, nechávate na kurati priveľa kože alebo zabúdate vkladať suroviny do studenej vody. V tomto článku sa pozrieme na tie najčastejšie chyby pri varení vývaru a povieme si, ako ich napraviť.

1. Nevkladáte suroviny do studenej vody

Existuje niekoľko dôvodov, prečo naše babičky začínajú variť kurací vývar v studenej vode. V prvom rade to pomáha zabrániť zakaleniu počas varenia. Domáci vývar tak bude čírejší a krajší na pohľad. Druhým dôvodom je, že to pomáha zachovať viac chutí z kurčaťa a zeleniny. Ak sa vám teda zdá, že váš vývar je bez chuti, problém môže byť v tom, že vkladáte suroviny do horúcej vody.

2. Používate nesprávny pomer ingrediencií

Pri príprave kuracieho vývaru je dôležité dbať na to, aby ste do hrnca pridali správny pomer ingrediencií. Vopred si preto skontrolujte recept a uistite sa, že máte doma všetkého dostatok.

3. Varíte polievku krátko

Ak je vaša polievka bez chuti aj napriek tomu, že ste suroviny vkladali do studenej vody, môže byť problém v tom, že ste ju varili príliš krátko alebo pri veľmi nízkej teplote. Polievka nemá vrieť silno, no na jej povrchu by mali byť viditeľné jemné pohyby. V tomto štádiu treba kurací vývar variť aspoň dve hodiny.

4. Nepoužívate kvalitné suroviny

Pre prípravu kuracej polievky je potrebné mať kvalitné kuracie mäso spolu s kosťami. Radšej si kúpte menšie kura a celé ho použite na polievku. Ďalšou alternatívou je pripraviť kurací vývar z viacerých kuracích trupov.

5. Nechávate na kurati priveľa kože

Už dávno neplatí, že poctivý vývar musí mať na povrchu vrstvu tuku s hrúbkou pol centimetra. Tuk síce k polievke patrí a pridáva jej výnimočnú chuť, no stačí, aby ho bolo v polievke menej. Ak pripravujete polievku z celého kurčaťa, odstráňte všetku kožu alebo aspoň jej väčšiu časť.

6. Vkladáte cestoviny priamo do polievky

Cestoviny by nemali stáť v polievke celé hodiny. Nasali by všetku šťavu a z jedla by vám zostala hustá kaša. Preto ich pridávajte do taniera alebo servírovacej misky tesne pred podávaním.

7. Varíte zeleninu príliš dlho

S výnimkou cibule, ktorú je potrebné odstrániť z hrnca do jednej hodiny, by sa zelenina nemala variť v polievke od začiatku. Okrem toho, že stratí takmer všetky živiny, môže zmeniť chuť vývaru na nepríjemne kyslú. Zapamätajte si pravidlo, že zelenina sa pridáva do vývaru až po precedení a odstránení kostí, teda približne 20 minút pred dovarením. Keď budete variť vývar častejšie, sami prídete na to, kedy je najvhodnejšie pridať zeleninu.

8. Pridávate do vývaru veľa korenín

Prebytok chutí vo vývare môže mať negatívny vplyv na výsledok, a preto v tomto prípade platí menej je viac. Ochucujte vývar iba základnými koreninami ako je bobkový list, čierne korenie, nové korenie a soľ. Dajte si pritom pozor, aby ste to s koreninami neprehnali. Radšej vývar viackrát ochutnajte a pridávajte ich postupne.

9. Neodstraňujete z povrchu polievky tuk

Ak ste už niekedy varili kurací vývar, pravdepodobne viete, že sa po niekoľkých minútach varenia na vrchu hrnca objaví vrstva bielej peny. Túto penu treba čo najskôr odstrániť, pretože ak to neurobíte, váš vývar môže zostať zakalený.

Už žiadne chyby pri varení vývaru

Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu zdokonaliť váš recept na domáci vývar a najbližšie si uvaríte polievku, ktorá bude chutiť presne ako od babičky. Nezabúdajte, že na dosiahnutie správnej chuti je dôležité pripravovať poctivý vývar s láskou a trpezlivosťou.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrú střechu.

Autor: Barbora Kňazovčíková

Zastrešil: Copywriting – Patrik Putera (Profil na Modrej streche – @patrik_putera)

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku