Hokkaido polievka: Vyskúšajte ju s touto ingredienciou
Jesenné dni sú ideálnym obdobím na varenie a pečenie zo sezónnej zeleniny a ovocia. Favoritom jesene sú jednoznačne tekvice. Medzi najobľúbenejší druh patrí tekvica hokkaido. A medzi najobľúbenejší recept z nej patrí krémová hokkaido polievka. Existuje viacero variácií tohto chutného jedla. My vám prinášame tú našu, obohatenú o ingredienciu, vďaka ktorej bude mať hokkaido polievka fantastickú chuť.
Suroviny:
• maslo
• cibuľa
• hokkaido tekvica
• mrkva
• zemiaky
• zázvor (ak nemáte radi, vynechajte)
• soľ
• mleté čierne korenie
• čerstvá bazalka (ak nemáte, použite sušenú)
• kyslá smotana alebo kokosové mlieko
• citrónová šťava
Vedeli ste, že…
Hokkaido je nielen druh tekvice, ale aj ostrov v Japonsku? Svoje pomenovanie získala táto všestranná zelenina práve po ostrove, ktorý sa nachádza v krajine, odkiaľ hokkaido tekvica pochádza.
Postup prípravy:
Na masle osmahnite nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáte umytú a nakrájanú hokkaido tekvicu. Starosti so šúpaním si nerobte, hokkaido tekvicu totiž nie je potrebné šúpať. Ďalej do hrnca pridáte pár kusov nakrájanej mrkvy a zemiaky. Teraz pridáte ingredienciu, vďaka ktorej získa hokkaido polievka jemne pikantnú, ale zároveň sviežu chuť – zázvor.
Kúsok zázvoru očistite, nakrájajte a pridajte k ostatným surovinám. Ak ste ešte neochutnali túto kombináciu, určite si ju zamilujete. Pokiaľ zvolíte menšie množstvo zázvoru, určite ulahodíte aj tým, ktorí nemajú radi zázvor. Lepšie chutí hokkaido polievka s čerstvým, ale ak ho nemáte, môžete ju dochutiť aj sušeným zázvorom.
Hokkaido tekvica je vitamínová bomba
Tekvica posilňuje imunitu, pomáha udržiavať dobrý zrak a zlepšuje kondíciu srdca. Vďaka nízkemu množstvu sacharidov je výbornou zeleninou pri chudnutí. Okrem toho je dobré ju konzumovať najmä v čase tehotenstva, pretože obsahuje vitamíny, ktoré podporujú zdravý vývoj plodu.
Suroviny poriadne premiešajte, osoľte, okoreňte a pridajte zopár listov bazalky. V prípade, že nemáte čerstvú, použite sušenú. Do hrnca nalejte toľko vody, aby zakryla zeleninu a nechajte ju variť, kým nebude mäkká. Ak chcete menej hustú polievku, použite vody viac. Po uvarení zeleninu rozmixujte ponorným mixérom a dochuťte citrónovou šťavou.
Hokkaido polievku servírujte s kyslou smotanou alebo kokosovým mliekom. Ozdobiť a dochutiť ju môžete krutónmi, tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
P.S. – Vedeli ste, že Modrú strechu nájdete aj u našich susedov? Navštívte českú Modrú střechu a poraďte sa s ďalšími „strecháčmi“.
Autor článku: Dana Račko
Zdroj foto: iStock
Zvazujem podlahove kurenie na chalupu, t.j. nie sme tam stale. Tak by ma zaujima…