Trápi vás zápach v chladničke? Takto ju vyčistíte do 30 minút!

  • 10.11.2024

Prichádzajúce sviatky sa u mnohých z nás nesú v znamení vytvárania zásob. Plné chladničky však v sebe častokrát už po pár dňoch ukrývajú zvyšky jedál, ktoré nie sú v dobrej kondícii. Vedeli ste, že v niektorých krajinách existuje Národný deň čistenia chladničky? Tento deň je údajne zakorenený v období vďakyvzdania v Amerike. My však čistiť chladničku nebudeme len raz ročne. Prezradíme si pár tipov, ako odstrániť zápach v chladničke a ako ju čistiť pravidelne, ideálne bez použitia zbytočných chemikálií.

zápach v chladničke
Zdroj: iStock

Ako odstrániť zápach v chladničke?

Čistenie chladničky a odstránenie pachov si nevyžaduje množstvo špeciálnych produktov. Mali by ste však mať po ruke tie, ktoré vám to pomôžu zvládnuť čo najrýchlejšie a najefektívnejšie.

Zoznam vecí, ktoré by ste mohli potrebovať:

  • tašky na odpadky
  • gumené alebo jednorazové rukavice
  • v nutných prípadoch dezinfekčný prostriedok
  • špongie, handry a papierové utierky
  • utierky z mikrovlákna
  • pevná zubná kefka
ako vyčistiť chladničku
Zdroj: iStock

Začnite tým, že všetko z chladničky vyberiete von. Áno, naozaj všetko. Vieme, že budete v pokušení nechať niektoré veci v chladničke najmä kvôli času a strachu, že sa v teple pokazia. Odolajte tomuto pokušeniu! Odstránenie všetkých potravín aj z mraziaceho boxu naraz bude oveľa menej náročné na čas, ako sa snažiť vyčistiť všetko okolo.

Ak si vyložíte potraviny na stôl alebo linku, bude dokonca aj ľahšie zhodnotiť, čo v nej zostane a čo vyhodíte. Priznajte sa, koľkokrát ste z chladničky vyberali jogurty či iné potraviny po záruke? 🙂

Malý tip: Nezabudnite vybrať aj všetky odnímateľné police, zásuvky či stojany na vajíčka a podobne.

pleseň v chladničke
Zdroj: iStock

Aký je prvý krok pri inventarizácii potravín?

Ako prvé vyberte veľmi rýchlo kaziace sa potraviny, ako je mlieko, šunka, surové kurča alebo bravčové mäso. Skontrolujte, či tieto výrobky nie sú pokazené. Môžete pre ne prípadne pripraviť ľadový kúpeľ, ak ste sa rozhodli umývať chladničku počas horúčav. Potom vyberte všetky fľaše a poháre a tie, ktoré sú už otvorené skontrolujte. Častokrát sa práve na džemoch či nátierkach vytvorí pleseň skôr, ako by ste čakali.

Ak stále cítite zápach v chladničke, skontrolujte zvyšky uvareného jedla. Ak tušíte, že sa tam nachádza niečo skysnuté, použite rukavice, zhlboka sa nadýchnite a utekajte s plesnivým jedlom do koša. Minimalizujete tým obracanie svojho žalúdka. 😛

Nezabudnite na police či zásuvky

Začnite s vybratými policami, zásuvkami a dverovými vložkami. Môžete ich umyť rovnako ako umývate riad, čiže pomocou špongie a saponátu. Ak sa vám nezmestia do umývadla, použite priestor v sprche alebo vani. Zažraté nečistoty prípadne nechajte odmočiť na pár minút.

Keď sú odnímateľné časti umyté, osušte ich a odložte nabok. Naplňte umývadlo asi do polovice vodou a malým množstvom čistiaceho prostriedku a vložte do neho prázdne skladovacie nádoby, aby ste ich odmočili, zatiaľ čo obrátite svoju pozornosť na vnútro chladničky. Namáčanie urýchli proces umývania.

ako vyčistiť kuchyňu
Zdroj: iStock

Niektorí ľudia si potrpia na použitie silného dezinfekčného prostriedku, zatiaľ čo iní sa pri myšlienkach na Savo otriasajú. My v redakcii používame dezinfekciu na finálne „doťuknutie“ po tom, ako použijeme iné obľúbené prostriedky. V prípade, ak ste boli na dovolenke, chladnička bola vypnutá a po návrate z nej ide zápach, určite sa vám v tomto prípade osvedčí ocot spolu s citrónom. Rozkrojený citrón nechávame niekedy pár dní v chladničke len tak položený na poličke. Vytiahne vám nepríjemné pachy. 🙂

Zápach v chladničke odstránite aj vďaka káve

Čerstvo pomletú kávu dáte do misky a položíte do chladničky. Rovnako by mali pôsobiť v miske aj ovsené vločky či čajové vrecúška. Tento trik otestovaný nemáme ale ak ste ho skúsili vy, radi si prečítame vaše skúsenosti.

Pri drhnutí dávajte pozor na výber pomocníka. Zabudnite na drôtenky a iné ostré pomôcky. Zvoľte radšej špongiu a silný čistiaci prostriedok. Predídete tak poškriabaniu povrchov.

Môžete použiť bežné špongie, utierky alebo handry, veľkou pomocníčkou je aj kvalitná stará zubná kefka, ktorá sa vám nezlomí pri prvom zatlačení. Je skvelá na nedostupné zákutia, gumové tesnenia okolo dverí a drobné škáry, v ktorých sa môžu ukrývať omrvinky a všetky ďalšie „hrôzy“.

Na vonkajšiu stranu vašej chladničky odporúčam použiť handričku z mikrovlákna, pretože je vynikajúca pri odstraňovaní šmúh a odtlačkov prstov, ktoré tak často „zdobia“ povrch nerezových spotrebičov. Vonkajšie časti plastových chladničiek sa dajú čistiť rovnakým spôsobom ako interiér a nezabudnite vyčistiť aj vrch, kde sa pravdepodobne zhromaždilo množstvo špiny či prachu.

Sústreďte sa najmä na odolné škvrny

Tu prichádza na rad ľahký trik, ktorý vám pomôže pri odstraňovaní prilepených nečistôt a zaschnutého jedla. Namočte špongiu alebo handru do horúcej vody (pozor, aby ste sa neobarili). Mierne ju vyžmýkajte a nechajte ju položenú na nečistote, ktorú chcete rozpustiť. Teplo vám pomôže pri ľahšom utieraní. V prípade, ak sa škvrne nechce zmiznúť, použite silnejší čistiaci prostriedok, kefku a drhnite, drhnite, drhnite.

Odporúčame:

Zapoj sa do diskusie v najväčšom Fóre o bývaní na Slovensku na tému „Upratovanie“

Je čas vrátiť všetko späť

Najskôr vráťte police, zásuvky, prípadne si police reorganizujte tak, aby ste mali priestor aj pre vyššie potraviny či nádoby. Ešte raz skontrolujte všetko, čo máte v pláne vrátiť naspäť do chladničky, aby vášmu oku nič neuniklo. Opäť otvorte viečka, sledujte a voňajte. Poutierajte všetky nádoby a obaly, utiahnite viečka a ukladajte. Ak ste našli potraviny, ktorým už končí záruka, vyložte si ich na oči a vymyslite s nimi rýchly a šikovný recept.

Do prednej časti vyložte všetko, čo sa rýchlejšie kazí, t.j. mliečne výrobky, mäso, nápoje a zvyšky jedál.

ako uchovávať potraviny v chladničke
Zdroj: iStock

Tipy pre skladovanie potravín

  • Zabalené surové mäso a ryby: Umiestnite ich na tanier alebo do nádoby, aby ste zabránili odkvapkávaniu. Nechajte ich na najnižšej poličke, kde zabránite znečisteniu či stečeniu na iné potraviny.
  • Mlieko a iné mliečne výrobky: Takéto potraviny patria hlbšie do chladničky, aby ste zabránili kolísaniu teploty pri otváraní dverí. Zabalené syry môžete skladovať v zásuvkách.
  • Olivy, konzervovaná zelenina či dressingy sú potraviny, ktoré dlhšie vydržia: Tie umiestnite aj do dverí, kde zmeny teplôt nebudú mať taký účinok.
  • Šaláty a čerstvé bylinky: uchovávajte v zásuvkách.
  • Paradajky: Pri paradajkách sa často vedú diskusie. Niekto ich necháva vonku, iný zas v chladničke. Ak ste skôr chladničkové tipy, naučte sa ich skladovať na malej drevenej doske, mimo ovocia a zeleniny, ktoré rýchlejšie podliehajú hnilobe. Sú totiž citlivé na etylén, ktorý pri tomto procese vzniká a tak môžu rýchlejšie podľahnúť a pokaziť sa.
  • Hrozno a jemu podobné ovocie: toto obľúbené ovocie by sme mali skladovať neotvorené v zásuvkách. Po vytiahnutí by sme ho mali umyť a okamžite skonzumovať.
  • Vajcia: Môžete mať na ne špeciálnu krabičku, v ktorej ich uchováte mimo iných potravín, prípadne existujú vložky do poličky, do ktorých ich pekne umiestnite. Nezabudnite ju však pravidelne a dôkladne umývať.

Posledný tip na záver:

Predtým, ako pôjdete vyhodiť smeti tak, ako to pravidelne robíte, skontrolujte chladničku. Hoďte do sáčku všetko jedlo, ktoré už nebudete jesť alebo sa vám nezdá, prípadne mu skončila záruka. Tento zvyk si ľahko osvojíte a predídete tak zápachom či iným nepríjemným prekvapeniam.

Máte aj vy svoje tipy, ktoré ste v článku nenašli ale sú podľa vás účinné? Podeľte sa o ne, sme zvedaví.

Autorka článku: Michaela z Modrej strechy

Zdroj foto: iStock

P.S. – Vedeli ste, že Modrú strechu nájdete aj u našich susedov? Navštívte českú Modrú střechu a poraďte sa s ďalšími „strecháčmi“. 🙂

Diskusie na tému článku