4 rýchle recepty na obľúbené vianočné pečivo

  • 17.12.2023

Vianoce sú rozhodne aj o pečení, koláčoch a maškrtení. Poďme si spolu urobiť chute na vynikajúce vianočné pečivo. 🙂 Ak aj vy patríte k fanúšikom vianočného pečenia, veríme, že vás nasledujúcimi tipmi na rýchle pochúťky inšpirujeme.

Vanilkové rožky

  • Príprava: 20 minút
  • Pečenie: 20 minút
  • Počet: 90 ks
vanilkové rožky
Foto: iStock

Ingrediencie:

  • 250 g masla (alebo Palmarín/Hera)
  • 150 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 3 ks vanilkového cukru + 5 PL práškového cukru (na obaľovanie)

Postup:

Necháme zmäknúť maslo a suroviny zmiešame a urobíme z nich cesto. Zabalíme do fólie a necháme vychladnúť aspoň hodinu (príp. v chladničke počas noci). Vytvarujeme rožteky (mesiačikovitý tvar) a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (nie príliš blízko seba). Pri 150 stupňoch pečieme vanilkové rožky približne 20 minút, kým nebudú mať ružovkastý nádych. Po upečení ich necháme mierne vychladnúť a následne ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Šuhajdy

  • Príprava: 30 minút
  • Počet: 35 ks (menšie košíčky)

Ingrediencie:

  • 500 g min. 52% čokolády
  • 2 hrste vlašských orechov
  • cca 0,5 dl mlieka
  • med / trstinový cukor
  • mletá škorica
  • rum
  • niečo na ozdobenie

Postup:

Čokoládu roztopíme nad horúcou parou a zatiaľ si pripravíme orechovú plnku. Orechy pomelieme, vložíme do hrnca, prilejeme mlieko podľa potreby a povaríme, kým vznikne hustejšia kaša. Osladíme cukro, prípadne medom a pridáme rum alebo škoricu.

Na plech rozložíme papierové košíčky a do každého dáme za lyžičku roztopenej čokolády, následne lyžičku orechovej plnky a nakoniec zalejeme znova čokoládou. Šuhajdy ozdobíme podľa potreby a chuti – orechmi, sušeným ovocím, farebnou posýpkou, atď. Plech so šuhajdami odložíme do chladu, aby stuhli.

Zapojte sa do diskusie:

Tipy na vianočné recepty (vaječný likér, vianočné pečivo, grilážky, vianočná kapustnica…)
recepty na vianočné pečivo
Foto: iStock

Kokosové „Rafaelo“ gule

  • Príprava: 20 minút
  • Počet: 70 ks

Ingrediencie:

  • 2 ks Salka (397 g)
  • 350-400 g strúhaného kokosu
  • 70 ks lúpaných mandlí
  • kokos na obaľovanie

Postup:

Salko vylejeme do misky, pridáme kokos a zmiešame na cesto (hmota musí byť lepkavá, aby sa guľky dobre tvarovali). Vytvarujeme guličky a do každej vložíme mandľu (lúpanú alebo aj nelúpanú). Následne „Rafaelo“ guľky obalíme v kokose.

Kokosové „Rafaelo“ gule
Foto: iStock

Marlenkové guličky

  • Príprava: 20 minút (+ 2 hodiny varenia Salka)
  • Počet: 30 ks

Ingrediencie:

  • 1 balenie medových plátov (240 g)
  • 100 g vlašských orechov
  • ½ plechovky uvareného Salka
  • 60 g zmäknutého masla
  • 1 PL medu
Marlenkové guličky
Foto: iStock

Postup:

Salko uvaríme v hrnci ponorené vo vode aspoň 2 hodiny a následne necháme vychladnúť. Najemno rozmixujeme medové pláty aj orechy a následne ich zmiešame. 2 PL (kopcom) zmesi si odložíme na obaľovanie. K zmesi pridáme ½ uvareného vychladnutého Salka, zmäknuté maslo a med a všetko spolu zmiešame. Lepkavú zmes necháme postáť v chlade cca 15 minút. Zo zmesi následne vytvarujeme malé guličky a obalíme ich v odloženej sypkej zmesi.

Veríme, že sme vás našimi vianočnými receptami inšpirovali. Želáme príjemné maškrtenie! 🙂

P.S. – Vedeli ste, že Modrú strechu nájdete aj u našich susedov? Navštívte českú Modrú střechu a poraďte sa s ďalšími „strecháčmi“.

Autor článku: Michaela Debnárová @its1mishell

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku