Dobrý deň, rada by som sa opýtala na jednu vec. Keďže riešime kúpu nehnuteľnosti a sme mimo mesta, v ktorom kupujeme nehnuteľnosť, dohodli sme sa s realiťákom, že mi zmluvy pošle. Ešte pred podpisom zmluvy sme si volali a on mi vysvetlil, že mám dať pozor na podpis lebo sa to otláča...a ja polepletko čo popletie skoro všetko som podpísala na originál a samozrejme, že sa to otlačilo na ostatné kópie. Volala som s realiťákom, vysvetlil mi, že to nevadí, lebo má originál, ale otázka, nechcem urobiť nejakú hlúposť, preto sa radšej opýtam, ako to napraviť? Dá sa k podpisu dať nejaká hviezdička a podpísať sa ešte raz? Predsa len ide o istú sumu peňazí a rada by som bola keby to bolo všetko 100% urobené, aj keď viem, že teraz to už tak nebude :-S
o akú zmluvu sa jedná? kúpna? o budúcej zmluve? kam sa to pretlačilo? to máte zmluvu jednostrannú alebo ako sa to mohlo pretlačiť na ostatné? (a na ako papieri to preboha máte?) originál čoho realiťák má? a kópie sú vám načo? lebo kúpna zmluva nemá "kópie" tá má X originálov... vy musíte mať originál, kataster musí mať originál (2x), druhá strana by mala mať originál.... z tvojho príspevku neviem ani "ň" :-p
ale odpoveď na otázku - áno, dajú sa v zmluve riešiť opravy "hviezdičkou" ak sa k nej pripoja podpisy všetkých ostatných (resp. ich splnomocnencov). nevyzerá to síce dobre, ale právne je to účinné.
Je to len rezervacna zmluva, kde je originál a k tomu 3 kópie z toho jedna pre nás. V podstate realitka si necháva originál, takže by sa nemalo jednať o nič zásadného. Ale radšej sa opýtam ako to môžem ešte opraviť :-|
@vitaz osobne si myslim, ze ked ide len o rezervacnu zmluvu tak z toho netreba robit vedu. fakt je najdolezitejsii ten original a ked je ten dobre podpisany tak to je najhlavnejsie.
Nerozumiem naco tam mate milion kopii ale pokial on ma este original tak naco z toho robit taku vedu a ved si podpisana to je podstatne tak kde je problem?
myslím, že by stačilo podpísať na tie kópie ešte raz originál podpisom, nie cez to pretlačené, ale vedľa...
a samozrejme, každú kópiu samostatne... :-D
@frantik22 ..v takomto pripade bude zbytocne platit notarovi za overenie podpisu.. ked original je dobre podpisany, tak by som kopie len znovu podpisala a malo by to byt ok.. a este ked jej tak aj realitak povedal..
Ďakujem vám všetkým za radu :-) pre istotu sme to podpísali ešte raz vedľa toho tak, aby sa podpis nepretlačil. Snáď to bude v poriadku, to len aby videli, že je to plátne :-)