Vecne bremeno na prejazd a prechod - zaniknutie

Ahojte nevedeli by ste mi vysvetlit trosku polopatisticky co to znamena : ,, Vecné bremeno zriadené touto zmluvou zanikne na základe dohody účastníkov právneho úkonu alebo vtedy, ak sa povinný z vecného bremena stane vlastníkom nehnuteľnosti, v prospech ktorej má vecné bremeno slúžiť alebo naopak, ak sa oprávnený z vecného bremena stane vlastníkom nehnuteľnosti, ktorú vecné bremeno zaťažuje. A hlavne od slova ak sa povinny stane vlastnikom nehnutelnosti. A jedna sa o Vecne bremeno susedov medzi sebou a zriadenim vb na prechod a prejazd cestou. Dakujem za odpoved :)
Odpovedať
Profilova fotka
más tam vecné bremeno, ale dá sa zrusit, ak sa dohodnete na tom, a tiez ak by si ty kúpil aj ten dalsí pozemok s vecným bremenov, teda budes vlastníkom oboch pozemkov, alebo naopak, ak sused kúpi aj tvoj pozemok, vecné bremeno zanikne. Potom uz de facto logicky by nebolo potrebné. Teda vecné bremeno sa dá zrusit, len dohodou medzi vlastníkmi nehnutelností s vecným bremenom, alebo kúpou pozemku zatazeným vecným bremenou tebou, alebo tak isto sused by kúpil tvoj pozemok, potom logicky, ak je len jeden majitel vecné bremeno uz nie je treba.
Odpovedať
@jarun Potreboval by som poradit. Jedna sa o pristupovu cestu k pozemku. Sklada sa z 10 casti a sukromnych majitelov. A maju medzi sebou urobene VB a prepojene medzi sebou. Kedze mi nechcu povolit prejazd na moj pozemok , mam moznost odkupit jednu cast pozemku na ceste na ktorom je to iste VB prejazd a prechod. Ten pozemok je v spoluvlastnictve 4 majitelov a rozdelene na spoluvlastnicky podiel a tu jednu cast mam moznost odkupit. Samozrejme majitelka tej casti by oboznamila ze chce odpredat tu cast a ze ci tu cast nechcu kupit, ako to je podla zakona. ak by sa stalo ze nechcu ten pozemok , predala by ho mne. tym padom by som sa stal majitelom tej casti cesty na ktorom je zalozene VB prechod a prejazd na pozemok. A tak by som sa dostal na svoj pozemok a mal by som aj legalny pristup. Ale vo vecnom bremene maju napisane nieco taketo co nechapem celkom ,, Vecné bremeno zriadené touto zmluvou zanikne na základe dohody účastníkov právneho úkonu alebo vtedy, ak sa povinný z vecného bremena stane vlastníkom nehnuteľnosti, v prospech ktorej má vecné bremeno slúžiť alebo naopak, ak sa oprávnený z vecného bremena stane vlastníkom nehnuteľnosti, ktorú vecné bremeno zaťažuje. Ostatné spôsoby zániku vecného bremena sa riadia príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka. ,, Chapem tomu spravne ze to VB by sa zrusilo, lebo by som ho kupil ?
Odpovedať
Profilova fotka
cháp to tak, ze ak ho ty kúpis, tak to vecné bremeno sa vztahuje na tých druhých spoluvlastníkov, ktorí tam majú prechod a prejazd, ty by si mal prechod a prejazd cez nich to je to VB, to VB by ti zaniklo, len ak by si kúpil aj tie dalsie pozemky
Odpovedať
@jarun , takze ak by si majitelka ( spoluvlastnicka ) urobila podla zakona povinnost to ze chce predat svoju cast niekomu a ak by ju nechceli kupit , moze mi ju predat. Tym padom by som sa stal spolumajitelom tej casti cesty na ktorom je zriadene VB na prechod a prejazd a ulozenie IS. a kedze ta cesta sa sklada z viac casti pozemkov a vsetci to maju tak urobene VB medzi sebou, tak tym padom by som to VB ziskal aj ja. A mal by som pristup na svoj pozemok. Kedze mi ho nechceli umoznit, mam jedinu takuto moznost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?