Chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradit čo všetko potrebujem k prejazdu na svoj pozemok cez iný.
Akú žiadosť a ako mám postupovať pri zmluve.
Prejazd a zapísanie bremena súhlasia nakoľko je to naša rodina ale chceme to mat na papiery. Je tu nejaká dobrá duša ktorá mi vie poradit aká zmluva by mala byt a čo všetko treba vybaviť ?
@patulicek zmluva na zriedenie vec. bremena a nasledne vklad na kataster. zmluvu vam vypracuje pravnik, myslim ze podpisy majitelov pozemku by mali byt overne
@patulicek prípade to napis sama a usteris prachy za právnika ... Ja som darovacie a kúpne zmluvy písal vždy sam a zaplatil som len kolok a overenie podpisu na najbližšej matrike za 2€ ... Ale tak samozrejme právnik je právnik len si priprav aspoň 300€ naviac ...
@dexter89 suhlas, až tak drahé to zas nemusí byť, záleží od rozsahu a počtu strán zmluvy / vkladu VB. Kto je šikovný, ako ty - dá to bez problémov aj doma vo Worde z kópie nejakej jednoduchej žiadosti. Ak sa ale jedná o "trocha sofistikovanejší" pozemok a členitosť, môže to byť vhodnejšie riešiť cez právnika.
@patulicek ešte nezabúdaj že ku zmluve o zriadenie vecneho bremena práva prejazdu a prechodu ti bude treba aj geometrický plán overený katastrom a vypracovaný geodetom, v akom rozsahu má byť na danej parcele obmedzené vlastnícke právo na právo prechodu ...
@dominik_galaba pravda
Ono ako isto by som investoval do pravnika, nech uz to je proste tak ako to ma byt a nie je tam ziadna skulinka, ktorej by sa mohol niekto v buducnosti chytit a znehodnotit cely tvoj zamer
@patulicek uzatvoriť zmluvu o zriadení vecného bremena na právo cesty spočívajúce v prejazde a prechode, ktorej prílohou môže byť GP na oddelenie parciel, resp. kópia z katastr. mapy s vyznačením miesta na pozemku, na ktorom bude právo cesty..
Zriadenie VB môže byť odplatne (jednorázovo) alebo bezodplatne. Podpisy zmluvných strán musia byť overené.. Zmluvu doložiť k návrhu na zápis VB v KN..
Vecné bremeno zapísané v KN prechádza aj na právnych nástupcov (vlastníkov k nehnuteľnostiam).