Ďakujem za pomoc. Dá sa to bez poplatku ?
Uzavrela som ju 15.02.2013 na dobu neurčitú. Neprečítala som si zmluvné podmienky - maklérka mi povedala, že tam nie je nič dôležité, ale - píše sa tam o pokute 1500eur. Prosím, neodsudzujte ma, viem, že som urobila chybu, muž ma ide za to zabiť, ak to do zajtra neporiešim ...
Exkluzívna zmluva sa pri sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti nedá podpísať na neurčito podľa zákona. Aspoň tak do nás hustili na školení. Takže máte zrejme podpísanú zmluvu, ktorá je nevýhodná a nespĺňa zákonné normy. Dôležité je, akým právom sa zmluva spravuje. Predpokladám, že obchodným zákonníkom, dobré keby občianskym. No aj tak by v prípade súdu sudca zrejme prihliadal na občiansky... No to si treba overiť u právnika. Ak Vám to potvrdí... súd nebude... lebo realitka vie, že prehrá a jej bububu nevyjde.
Dobrý deň, s realitnou kanceláriou som podpísal zmluvu o sprostredkovaní predaja bytu na dobu 3 mesiace. (nie exkluzívnu). Po návšteve banky som sa dozvedel, že mi vedia poskytnúť úver na nový byt v plnej výške, to znamená, že byt ktorý som chcel predať, už nemusím. Oznámil som to realitnej kancelárii, že som sa rozhodol nepredať a že chcem od zmluvy odstúpiť bez udania dôvodu. Realitná kancelária medzičasom našla kupujúceho a odo mňa požaduje zaplatiť províziu. Chcem sa poradiť ako mám postupovať. Za odpoveď vopred ďakujem.
Ako prve si precitaj co si podpisal.
Podla mna je realitka v prave.Podpisal si zmluvu,realitka vynalozila nejake zdroje/usilie na predaj a chcu za to odmenu.
@dusanke
je tam aj klauzula, že majú nárok na províziu až po spísaní Zmluvy o predaji bytu, keďže máš len Zmluvu o spostredkovaní bytu. Lebo si nepredal a tým by sa nenaplnila tvoja zmluva s RK. Je to z r. 2017, ako to skončilo?
@milotaa
Zmluva o sprostredkovaní, že sprostredkovateľ bude vyvíjať činnosť smerujúcu k tomu, aby mal vlastník príležitosť uzavrieť Kúpnu zmluvu na nehnuteľnosť sa riadi Občianskym zákonníkom, nie Obchodným, lebo nie je vlastník nehnuteľnosti právnická osoba. Ak bola podľa Obchodného, je neplatná.