Dom, stavba a deti z prvého manželstva

Ahojte, chcel by som radu. Som druhýkrát ženatý, z prvého aj druhého manželstva mám po dve deti, spolu štyri. Po rozvode som prvej manželke a deťom z prvého manželstva nechal byt v Starom Meste, bez toho aby mi museli riešiť náhradné bývanie a podobné veci. Odišiel som bývať k druhej manželke do jej bytu. Tam sa nám narodili dve ďalšie deti. Po čase druhá manželka dostala do daru stavebný pozemok a postavili sme na ňom rodinný dom z hypotéky a predaja jej bytu. Teraz máme rodinný dom napísaný na nás oboch na pozemku manželky, ten je písaný len na ňu. Ide mi o to, ako urobiť aby deti z prvého manželstva nemohli v prípade môjho odchodu do večných lovíšť žiadať moje mladšie deti o časť domu po mne. Ústne som to s nimi už dohodol, teraz nepožadujú nič, majú svoje vlastné byty a životy, ale nikdy nevieme čo prinesie budúcnosť. Deti k nám chodia, navštevujú ma aj my ich, vzťahy sú teraz OK. Preto by som chcel to dať do poriadku. Deťom z prvého manželstva som dal byt, deťom z druhého manželstva dám svoju časť domu. Lenže neviem ako to právne dať do poriadku, ako dom zaťažený ešte hypotékou prepísať na deti z druhého manželstva, alebo spísať záveť? Ale tam do záveti už nemôžem dať, že byt čo som im po rozvode pred 20 rokmi bez náhrady odstúpil je za tú časť domu. Neviete ako to spraviť aby neskôr to nemohli zneužiť deti z prvého manželstva a požadovať niečo od mladších súrodencov. Nikto nechce obrať nikoho, už vôbec nie svoje deti, ale nechcem aby došlo k nespravodlivosti a samozrejme by sa to nepáčilo ani mojej terajšej manželke ak by musela vyplácať moje staršie deti z domu, ktorý je postavený na jej pozemku z peňazí za jej byt.
Odpovedať
@rufusik Darovaná polovica prvého domu bola náhrada za výživné?
Odpovedať
Nie, súdom nariadené výživné a aj navyše nejaké + som platil každý mesiac, to som jednoducho po rozvode nechal bývalej manželke a deťom spoločne nadobudnutý byt. Odišiel som bývať k druhej manželke do jej bytu.
Odpovedať
@rufusik Dom s hypotékou sa nedá prepísať na deti? Splácať budeš aj naďalej. Nezabudni dať bremeno doživotného bývania v dome.
Odpovedať
@rufusik Refinancovat uver na manželku spolupodielat sa ako dlžnik.Dom prepisat na manželku zo založnym pravom doživotnom uživanim.
Odpovedať
@rufusik deti vydedit nemozes, iba ak by na to boli zavazne dovody, napriklad by sa k teba nepostarali v starobe. To, ze si im nechal byt na veci nic nemeni
Odpovedať
dar starším deťom je to isté ako dar mladším deťom, ak sa budú brať do úvahy, tak obe ... neobvykle veľké darovania počas života, viď občiansky zákon
Odpovedať
Inac by ma zaujimalo, preco vlastne deti chces pripravit o dedicstvo? Co tie z prveho manzelstva su deti druhej kategorie? Rozvadzal si sa s manzelkou, nie s detmi. Byt si im nechaval aby neskoncili pod mostom. Ci?
Odpovedať
Aby v tom bolo jasno, deti z prvého manželstva sú už 30+ a deti z druhého sa blížia k 18 tim. Vzťahy medzi nimi sú dobré, ale ako som písal vyššie, nik nevie k čomu príde v budúcnosti. Dozvedel som sa totiž od svojej známej z Čiech, že musela vyplatiť po náhlej smrti manžela jej dcéru z prvého manželstva, z bytu, ktorý oni spolu kúpili a splácali. Po smrti jej manžela dcéra, ktorá sa k otcovi za jeho života nehlásila, tak sa o dedičstvo prihlásila. Nakoniec musela vyplatiť jej podiel z bytu. To zita 19 : a potom ako tie deti z druhého manželstva, tým som z toho bytu čo som nadobudol s prvou ženou nič nedal a ten bol tiež z časti môj a vlastne tiež som ich svojim spôsobom pripravil o dedičstvo.
Odpovedať
@rufusik ked bude ten byt tvojim majetkom, ked umries, tak narok na dedicstvo maju. Do dedicstva spada vsetok majetok co nebohy vlastnil v momente smrti.
Odpovedať
@zita19 Čiže nemať ten dom v momente smrti. Ide mi o to aby to bolo rozdelené ešte počas môjho života. Ja som sa so staršími deťmi rozprával o tom, oni si nenárokujú nič z domu. Rozprával som sa aj s mladšími deťmi, a aj oni to považujú za spravodlivé. Lenže do budúcnosti nik nevidí, viem že ak za života človek ošetrí ako sa má rozdeliť majetok, teda vlastne už za života rozdelí a zabezpečí aby sa to nedalo zmeniť tak v budúcnosti predíde nezhodám. Ešte sa nechystám odísť, ale ako sa hovorí, že človek nepozná dňa ani hodinu svojho skonu (našťastie), tak chcem to dať do poriadku podľa môjho pohľadu spravodlivo, aby sa potom deti nerozvadili. Teraz s takýmto delením všetci súhlasia, tak by som to chcel dať právne do poriadku.
Odpovedať
@rufusik Vydetiť môžeš deti len z polovice toho na čo majú nárok. prečítaj si časť o dedení v občianskom zákone: https://www.zakonypreludi.sk/zz/1964-... .
Odpovedať
@poku123 Ale ja nechcem vydediť nikoho, chcem aby to bolo vyrovnané spravodlivo, tak aby boli všetci spokojní. Teraz sú spokojní (aspoň to tvrdia) a teraz to dať právne do stavu ako to som uviedol v prvom príspevku, aby sa neskôr nemohlo zmeniť, súdne napadnúť a podobne. O to ide, nie o vydedenie. Aby bol každý spokojný. Ale aby neskôr o rok o dva nemohol nik špekulovať a požadovať zmenu do dohody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rufusik Zákon je spravodlivý, ale berie do úvahy aj tvoje rozhodnutie = závet. Prečítaj si zákon, je napísaný jednoducho a pochopiteľne. Potom sa môžeme porozprávať na istej úrovni.
Odpovedať
@rufusik Ahoj, znami riesili presne tento problem a vykoumali nasledovne: manzel si zalozil zivnost, prvy rok sa nic neplati, nasledne poziadali o rozdelenie BSM aby dom pripadol iba jej ( a nasledne v dedeni ich spolocnej dcere) z dovodu podnikania manzela a mozneho rizika , a jemu dali dozivotne uzivanie. teda taky bol plan, dlhsie som ich nevidela ci to preslo cez sudy v pohode. Poradil im to pravnik, tak skuste aj vy
Odpovedať
@rufusik Pokým máte na danú nehnuteľnosť hypo, tak nemožno na ňu zriadiť vecné bremeno s právom Vášho dožitia. Rovnako nemožno takú nehnuteľnosť darovať neplnoletým deťom. Zatiaľ možno buď vyporiadať BSM tak, že nehnuteľnosť pripadne Vašej manželke, ale bez "poistky" pre Vás. Okrem toho je možný závet tak, aby plnoletí potomkovia dostali iba polovicu svojho zákonného podielu so započítaním daru-predchádzajuceho bytu, ak ho dostali darom.
Odpovedať
@rufusik na koho je teda napísaný prvý byt? stále i na teba , alebo je to vysporiadané s tým , že si polovicu bytu daroval deťom z prvého manželstva? na svoj majetok môžeš napísať závet a je na tebe komu čo dáš , kľudne i janovi z hornej dolnej, do závetu uved že deti z prvého manželstva nepožadujú nič , podpísať pred advokátom i oni. nikde v zákone sa nepíše že svoj majetok musí po tebe niekto dediť @zita19 akože nič na tom nemení že dal prvý byt len deťom z prvého? a druhé naň nemajú taký istý nárok ?pokiaľ ten byt z prvého nie je vysporiadaný jeho odchom, je jeho polovica stále jeho a pokiaľ nie je žiaden závet dedia po ňom všetci dedičia s prvého radu, to sú všetke jeho deti a druhá manželka
Odpovedať
@zita19 nemozes sa na to pozerat takto,ale z oboch stran. Toto su tak komplikovane veci,ktore znicia nejeden krasny vztah. Ked to otocis,deti z prveho manzelstva dostali byt a este budu mat cast domu a deti z druheho manzelstva len cast domu,to ke spravodlive? Poznam vela rodin,ktore su v takejto situacii a ver,ze idealne je to len dovtedy, pokial su deti male. Teraz maju vase mensie okolo 18. Pockaj par rokov a nastane peklo. Mladsie budes chciet zabezpecit,starsie budu ziarlit,bude sa im zdat,ze im si tolko nedal a hlavne budu chciet odskodne za cas,o ktory ich obrali mladsie deti. Nedajboze bude niektore z mladsich deti s tebou podnikat. Najdi si dobreho pravnika,ktory ti pomoze vyriesit
Odpovedať
@duzu ak je prvg byt este v jeho majetku, tak podile na jeho podiele ma jeho terajsia manzelka aj vsetky deti. Ak nebude jeho majetkom v momente smrti, tak uz nespada do dedicstva. Co bolo a ako bolo nikoho v ramci dedicskeho konania nezaujima. Do dedicskeho konania vstupuje len majetok, ktory vlastnil v momente umrtia.
Odpovedať
@duzu Nie, ten prvý byt som jednoducho im nechal, akurát na rozvodovom súde som dal zapísať že odstupujem im ten byt bez povinnosti manželky mi zaobstarať náhradné bývanie. Nič som od nich nepožadoval, jednoducho som jej odstúpil kvôli deťom moju časť BSM. Prehlásil som trvalý pobyt k druhej manželke a bolo to.
Odpovedať
Aby sa "nestratil" závet, treba ho dať k notárovi. Vlastnoručne napísaný a podpísaný pred notárom.
Odpovedať
@rufusik Občiansky zákonník umožňuje každému dedičovi odmietnuť dedičstvo za splnenia zákonných podmienok. Odmietnutie dedičstva sa môže urobiť dvoma spôsobmi a to ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva však môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva možno urobiť osobne alebo prostredníctvom splnomocneného zástupcu.
Odpovedať
Profilova fotka
Najistejsie bude podla mna poriesit si zavet. Samozrejme su aj moznosti, musis si to sam zvazit, co bude pre teba najvhodnejsie. S tym zavetom je tam riziko jedine to, ze by sa nahodou stratil alebo nieco take, ale ked si to das oficialne vsetko urobit, uschovat aj, tak sa ani toho bat nemusis. A hadam tvoje deti budu mat chrbtovu kost aj do buducna, ze by si na nieco taketo nenarokovali :-)
Odpovedať
@zita19 ved práve záleží na aktuálnom stave jeho všetkého majetku, ak byt daroval prvým deťom, druhé a jeho druhá manželka už naň nemajú nárok, no jeho prvé deti môžu jeho majetok odmietnúť
Odpovedať
@hoblinka13 mne je to jasne, ze toto moze nastat. Aj keby neboli deti roznych kategorii v mkmente ako sa jedna o dedicstvo dobre vztahy su ta tam, a kazdy bude mat pocit krivdy.
Odpovedať
@duzu ale vsak pisem ine? Ak uz nie je na liste vlastnicstva k tomu bytu, byt do dedicskeho konania nevstupuje. Ak ano, tak jeho podiel do dedidcskeho konania zahrnu. A jeho dedicmi budu aktualna manzelka, polovica podielu na vsetkom majetku, druha polovica majetku pripadne rovnakym podielom pre vsetky deti. Ak vlastni dom, tak polovicka domu patri aktualnej manzelke. A druha polovica je predmetom dedenia a z nej polovicku zdedi aktualna manzelka, druhu polovicu (teda uz len stvrtinu) vsetky deti rovnakym podielom.
Odpovedať
@duzu Radíte zle. Ak má poručiteľ potomkov, nemôže závetom bez ich vydedenia určiť dedičov ľubovoľne. Dedičstvo možno odmietnuť, ale logicky až po smrti poručiteľa, čo akosi nerieši situáciu zadávateľa. @zita19 Pravidlá dedenia sú trošku iné. Ak ide o majetok v BSM, tak najskôr sa vyporiada BSM, teda polovica pripadne preživšiemu manželovi a druhú polovicu pri dedení zo zákona dedia preživší manžel a deti rovným dielom.
Odpovedať
@draik ,@rufusik aby sme sa zbytočne nenaťahovali platí čo je uvedené tu. https://www.profesia.sk/kariera-v-koc...
Odpovedať
@duzu Tak si tie paragrafy skúste prečítať, najmä 479. Laik sa v tom nemusí vyznať, ide o súvislosti.
Odpovedať
@draik i napriak paragrofovanému zneniu sa mnohý súdia až presúdia viac ako je hodnota majetku, a vyjadrenia našich sudcov? je dnes úplne na smiech po prevalení mnohých kauz
Odpovedať
@draik Čiže po mojom odchode za dúhu je polovica domu manželkina, polovica sa rozdelí na päť rovnakých dielov, z tých môžem záveťou znížiť podiel prvých dvoch detí na jednu desatinu pre každého. A ako je to s hypotékou, aj tej splácanie sa rozdelí pomerovo alebo to už bude musieť vyplatiť súčasná manželka? Asi najlepším riešením je vyplatiť hypotéku čím skôr a darovať to za života mladším deťom s bremenom doživotného užívania. Dúfam že aspoň kým žijem môžem si robiť so svojim majetkom čo chcem, keď už nemôžem určiť čo s ním po živote. :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?