Ako zariadit nenapadnutelnost prevodu nehnutelnosti?

Dobry den, Babka chce previest/darovat svoj byt na jedneho jej dvoch potomkov a jedno vnuca (syn druheho potomka). Dovody su myslim dobre - mimo ineho sa druhy potomok spraval hrozne, narobil dlzoby a ma na krku exekucie za nemalo penazi, podvadza a manipuluje... proste super clovek. Chce vydedit toho druheho vlastne. Problem s vydedenim co citam je, ze sa da napadnut a musia nanho byt splnene pomerne prisne podmienky, ktore dostatocne motivovany clovek bez stipky sebareflexie, sudnosti a moralky moze napadnut a sposobit nocnu moru vsetkym zucastnenym a natahovat to cele roky. Jak vsak pozeram, je omhnoho obtiaznejsie napadnut spravne spravenu kupno-predajnu zmluvu medzi svojpravnymi jednotlivcami tretou stranou. Chapem tomu spravne, ze kebyze babka "preda" byt, za povedzme aj symbolicku sumu vsetkym ktorym to chce posunut, s podmienkou dozivotneho vyuzivania, tak je to bezpecnejsie nez vydedenie? Samozrejme s dozivotnym uzivanim pre babku. Ospravedlnujem sa za pripadne zle pouzite terminy, naozaj sa v tomto nevyznam, len teraz si to musim vsetko nastudovat. Planujem sa aj poradit s pravnikom co a ako sa da. Vdaka!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ke to istotne lepsie ako dedicske ktore sa moze pretahovat donekonecna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anton112:

Dobry den, Babka chce previest/darovat svoj byt…
@anton112 Ani som nedočital do konca Tvoj príspevok a odpoviem Ti, že nijako si to nezabezpečíš. Všetko je vždy súdne napadnuteľné a najmä dedičské právo dáva pomerne silnú ochranu oprávneným osobám. Napr. niekoho vydediť nie je iba tak, že sa⁶ poručiteľ zrazu tak rozhodne, lebo sa "zle vyspal", a alebo preto že oprávnený vedie hýrivý život...ť
Odpovedať
Ak je osoba svojpravna, tak predaj/darovanie je podla mna istota. Bol teraz pripad v gelnici, kde sud zrusil predaj/prevod nehnutelnosti, avsak tam bolo podane zrejme trestne oznamenie a predavajuci bol psych pacient a liecil. Prevod bol uskutocneny pod natlakom a vyhrazkami
Odpovedať
Profilova fotka
predať za trhové ceny, vyplatiť peniaze v plnej výške. Babka tie peniaze v tichosti prepije alebo rozdá, to je už jej problém. Zatiaľ je to jej majetok, až po smrti sa budú dediči ruvať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

predať za trhové ceny, vyplatiť peniaze v plnej v…
@jan45 takto aj keby si to babka rozmyslela, ze pojde na cestu okolo sveta, nikto netrati :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anton112:

Dobry den, Babka chce previest/darovat svoj byt…
@anton112 Babka nech kľudne napíše darovaciu zmluvu, kde darcom bude ona a obdarovanými budú ten jeden potomom a to vúča. Ak je svojprávna a byt daruje, je len malá šanca, že by to niekto dokázal zrušiť. Za života môže človek nakladať so svojim majetkom ako len chce, je to jeho vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 @anton112 darovacia zmluva aj predaj za "symbolicku" sumu je napadnutelny na sude, predaj za beznu cenu je viac-menej neprestrelny. Treba len dodrzat zopar zasad (predajna zmluva idealne cez pravnika alebo notara, prevod cez ucet alebo not. uschovu). Pravo dozitia znizi cenu max o 20% ako tarchu, vsetko riesit zmluvne, kedze je vysoka pravdepodobnost napadnutia, preto to musi byt ciste. Ako si peniaze "vratia" uz necham na nich, staci ze babka po 10k povybera a donesie v sacku v alobale :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@chrobak7 @anton112 darovacia zmluva aj predaj za…
@mgx aloboal bude drahší ako suma, ale súhlas, tak sa dajú na Slovensku vrátiť aj milióny.
Odpovedať
Možno sa hodí informácia, že aktuálne neplatí hotovostný limit 15 000€ pre vyhlásenú mimoriadnu situáciu kvôli vojne na Ukrajine. Takže pokojne sa dá do zmluvy uviesť forma úhrady v hotovosti. Či to je alebo nie je vhodné z pohľadu napadnutia úkonu nechám na každého zvážení.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@chrobak7 @anton112 darovacia zmluva aj predaj za…
@mgx Čo podľa teba znamená "napadnuteľný na súde"? Lebo čokoľvek môžeš napadnúť na súde. Voči čomukoľvek môžeš podať žalobu, súdiť sa za čokoľvek. Otázne je, či máš šancu uspieť. Darovacia zmluva je štandardný právny úkon. Pokiaľ nie sú dôvody, tak súd nemá prečo zrušiť darovaciu zmluvu. A ak tie dôvody sú, napr. nesvojprávnosť darcu, tak nech urobí nesvojprávny darca akýkoľvek úkon, každý by súd zamietol. Ani predaj za 1 € nie je neštandardný právny úkon. Kde sa zakazuje niečo predávať za 1 €? My sme predali mestu ulicu aj s cestou a pozemkom za 1 €. Čo je podľa teba na tom nezvyčajné, podozrivé alebo nelegálne? To, že predmet predaja má inú hodnotu? Cena je len vecou medzi predávajúcim a kupujúcim. Prestaňme už kŕmiť ten mýtus, že "darovacia zmluva je napadnuteľná na súde a kúpno predajná nie".
Odpovedať
https://www.akduska.sk/da-sa-darovaci... odporucam precitat...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 suhlasim s tebou, ze vsetko je napadnutelne na sude. ALe porovnavas tu predaj tvojej ulice za 1 euro mestu (kde je uplne jasne, ze ak by si predaval sa realnu cenu mesto by nekupilo a cistit sneh a v lete zametat by si musel z vlastneho vrecka namiesto toho, ze to prebralo mesto) s tym, ze niekto "preda" svoj majetok za podhodnotenu cenu jednemu z dedicov, aby druheho nemusel uspokojit v ramci dedickeho konania. Bohuzial, cenova mapa nehnutelnosti existuje a predavat nieco za 1euro ak to stoji 100.000e je zjavne podvod. Moja svokra sa ako JUDr. zivi dedickym/stavebnym/reklamacnym pravom a toto je presne parketa, kde 90% sudov zrusi takuto zmluvu alebo v ramci DK zapocita dar ako plnenie, ak je este majetok, ktory je mozne prededit.. A ak nie okresny sud, tak krajsky taketo spekulacie rusi ako na beziacom pase. Jedine co treba je nenechat to tak, a mat (dobreho) pravnika. A 3 roky na sud/odvolanie/sud.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Velmi Vam vsetkym dakujem za informacie a nazory. Samozrejme to budeme este konzultovat s advokatom. K tym predajom za trhovu cenu, bohuzial nikto zo zucastnenych nema take peniaze, takze aj keby sme chceli, nemame ako.
Odpovedať
Profilova fotka
@anton112 to sa da zmluvne osetrit splatkami. Ze peniaze chodia dookola je podozrive, ale nie zakazane. Ak budete mat pravnika, nech daco vymysli, za to platite.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anton112:

Velmi Vam vsetkym dakujem za informacie a nazory.…
@anton112 da sa to legalne na splatky a vola sa to hypoteka ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Možno sa hodí informácia, že aktuálne neplatí hot…
@ralf364 ... a v ktorom usmernení (zákone,...) je to ukotvené, že ak je vyhlasená mim. situácia, že neplatia finančné hotovostné limity ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@ralf364 ... a v ktorom usmernení (zákone,...) je…
@petersd 394/2012 Z. z. § 8 písm. h)
Odpovedať
darovacia zmluva vypracovana pravnikom, ktory presne vie, co musi obsahovat je absolutne pravoplatna, ak nie je podpisana "pod natlakom, zmluve porozumeli, svoju volu prejavili slobodne, nie v tiesni... a podobne " a nie je dovod ju spochybnovat. V pripade dedicskeho konania moze "vydedeny" potomok namietat, ze ostatni pozostali dostali cast dedicstva za zivota porucitela a v takom pripade sa to moze akoby zaratat do jednotlivych ciastok. Ale v tomto pripade, predpokladam, ze babka toho mimo nehnutelnosti vela nema, takze uz nebude velmi co dedit. Podla mna je toto cesta, ako vysporiadat majetok za zivota a ochranit ho pred potomkami, ktori si ho nezasluzia
Odpovedať
nie som pravnik ale z mojho laickeho pohladu ak mam 3 moznosti 1. darovacia zmluva 2. kupna zmluva za 1E (alebo akakolvek podhodnotena suma) 3. kupna zmluva za trhovu cenu Akoze su tam aj dalsie moznosti (napr. predat to firme ktoru si zaregistrujem na Cypre, ale bavme sa o moznostiach ktore davaju zmysel pri jednej nehnutelnosti pre bezneho smrtelnika. Ako uz naznacil @mgx logicky mi vychadza ze najmensia sanca na uspech v pripade podania odporu je pri predaji za trhovu cenu. To akym sposobom sa zaplati a ako babka minie svoje peniaze vie dobry advokat urcite poriesit (hypoteka, babka vrati peniaze v alobale a hypoteka sa vyplati, alebo mesacne splatky v hotovosti alebo platba v hotovosti alebo....)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anton112:

Dobry den, Babka chce previest/darovat svoj byt…
@anton112 pokiaľ by som bol babkou ja neriešim za svojho života nič pokiaľ tam chce prežiť, to je najlepšia ochrana pre ňu , darovacia zmluva pred právnikom platí no nemôže tým vydediť nikoho, lebo zo zákona majú nárok na dedenie- dospelý na jednu polovicu , do 18 rok na celý , každý sa ale môže vzdať dedičstva,tak isto predaj na akúkoľvek sumu a môže to predať hocikomu za svojho života na kúpno predajnú zmluvu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@anton112 pokiaľ by som bol babkou ja neriešim za…
@duzu Čo myslíš týmto "...darovacia zmluva pred právnikom platí no nemôže tým vydediť nikoho..."? To akože nemôže za života darovať len jednému potomkovi?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@duzu Čo myslíš týmto "...darovacia zmluva pred p…
@chrobak7 precitaj si prispevok od @mgx par hodin dozadu. Darovat mozes, ale sudna prax na slovensku je bohuzial taka ze taketo "spekulativne" darovania par rokov pred smrtou sudy zvyknu riesit v prospech poskodeneho. Realne vydedit niekoho na slovensku je extremne problematicke a su presne vymenovane dovody kedy to je mozne (§469 OZ). Predaj za trhovu cenu je jedina schodna cesta.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@duzu Čo myslíš týmto "...darovacia zmluva pred p…
@chrobak7 žiaľ len jednému všetko u nás darovaním veľa nezískaš hlavne ak je ešte viac dedičov, obdarovaný musí vyplatiť podľa zákona všetkých dedičov, ak si len jediný dedič potom získaš všetko tak či tak akurát pri darovaní neplatíš poplatok znalcovi ani advokátovi @zacik predaj za trhovú cenu? ako kde niekde to nepredáš ani za odhadnutú cenu, predať môžeš ešte za života i za Eur komukoľvek,vysťahuješ sa a ideš napr do ústavu alebo kdekoľvek, potrebná je overená kúpno predajná zmluva, takže ak ťa nas. všetke deti uvidia tak figu ešte k dedeniu môžeš napísať závet komu čo a dedia až po smrti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@chrobak7 žiaľ len jednému všetko u nás darovaním…
@duzu Isto je každý prípad jedinečný nedá sa zovšeobecniť. Ale platí, že za života môžeš nakladať so svojím majetkom podľa vlastného uváženia, pokiaľ si spôsobilý na právne úkony. Nevidím dôvod, prečo by mal súd zrušiť darovanie jednému potomkovi, ak sa tak majiteľ (zámerne ho nenazývam poručiteľ, lebo ešte žije) tak rozhodne. Ak sa rozhodne darovať nehnuteľnosť úplne cudzej osobe, tak by podľa teba mal tento úkon darovania na podnet urazených dedičov súd zrušiť a priznať majetok budúcim dedičom? Nezdá sa mi to spravodlivé. Ak je za tým dokázateľný podvod, tak uznávam, že potomkovia majú právo napadnúť takú darovaciu zmluvu, ale ak tak vlastník urobil z vlastnej vôle a dobrovoľne, tak by legislatíva mala akceptovať jeho vôľu a rozhodnutie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anton112:

Dobry den, Babka chce previest/darovat svoj byt…
@anton112 Vyriešte to u notára darovacou zmluvou s doživotným právou užívania, s tým že notár túto zmluvu (notársku zápisnicu) rovno po podpise pošle na príslušný katastrálny úrad. Napadnúť zmluvu je možné v prípade, že ste niektorou zo zmluvných strán (pokiaľ by ste sa k babke správali zle, tak môže žiadať vrátenie daru). Súd žalobu tretej strany zvyčajne zamietne, nakoľko nie sú účastníkmi zmluvy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ladislav_rigo:

@anton112 Vyriešte to u notára darovacou zmluvou …
@ladislav_rigo sotva to bude môcť niekto doživotne užívať ak sa dostane ako nevládny na vozík, bez pomoci to nikto nezvládne a pomoc môžeš dostať i opatrovateľku , známi mali že sa majú postarať a postarali sa tak že ho dali do ústavu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@duzu Isto je každý prípad jedinečný nedá sa zovš…
@chrobak7 tu je správna odpoved https://www.ulpianus.sk/blog/darovani... takže darovanie je výhodnejšie ako závet pre obdarovaných tam sa uplatňujú dedičské práva
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@ladislav_rigo sotva to bude môcť niekto doživotn…
@duzu Doživotné právo užívania nehnuteľností je ťarcha na liste vlastníctva a darcovi zaručuje, že môže naďalej užívať darovaný majetok, bez ohľadu či je zdravý, chorý, alebo sa zdržuje niekde inde. Táto ťarcha sa maže z katastra na základe úmrtného listu. Príklad: Ak sa zázrakom niekomu polepší v zariadení sociálnyc služieb, stále sa môže vrátiť a užívať nehnuteľnosť, ktorú daroval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ladislav_rigo:

@anton112 Vyriešte to u notára darovacou zmluvou …
@ladislav_rigo Ale ani darca to nemá až také jednoduché žiadať svoj dar späť. Totiž on musí preukázať na súde, že obdarovaný sa k nemu nespráva napr. v súlade s tzv. "dobrými mravmi". Teda aktívnym žalobcom musí byť darca a musí disponovať relevantnými dôkazmi. Kadejaká babka/dedko na to (bohužiaľ) nemajú spôsobilosti. Zo svojho okolia vidím, že starkí už chcú mať vo svojom veku pokoj a nie chodiť po súdoch a niečo dokazovať, či bojovať so svojím (nevďačným) synom, dcérou, vnukom,... A radšej trpia...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@ladislav_rigo Ale ani darca to nemá až také jedn…
@petersd Samozrejme, ale tu je prípad pokiaľ som dobre pochopil, že obdarovaný je z "dobrého chovu" (a teda sa postará o babku) a čierna ovca je tretia strana, ktorá darovaciu zmluvu nebude môcť napadnúť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?