Odpoveď na príspevok od tomi55555:
Dobrý deň mám otázku idem zatepľovať základy domu… @tomi55555 Vonkajsiu terasu je asi zbytocne zateplovat, v podstate vsetko co neni vykurovane netreba zateplovat...rule of thumb. Radcej bych pridal na zatepleni sokela, ale neviem ake mate zateplenie stien, ja mam sockel 20cm XPS + chodniky 1m kolo celeho domu koli premrzaniu kedze mam ZD monolit a steny 25cm.Odpoveď na príspevok od islk:
@tomi55555 Vonkajsiu terasu je asi zbytocne zat… @islk dom je zatepleny 20cm, sokel v cene som nemal iba základy tie pôjdu 10cm terasa je vo výške asi 70cm od zeme aj dom takže som si myslel ze netreba takže len lepidlo a omietka dookola pôjde potom obrubník a kamene, chodník plánujem cca koli miestu k plotu cca 0.5m od domu šírka si tiež len 0.5m >.Odpoveď na príspevok od tomi55555:
Takto zatiaľ samozrejme aj odkvap sa dokončí spolu @tomi55555 A je sokel zateplený aspoň pod terénom? Pretože ak nie, tak budete ešte zložito obkopávať. Keď ste vedeli, že nie je sokel v cene, mali ste si ho zatepliť svojpomocne ale ešte pred zahrnutím základov.Odpoveď na príspevok od tomi55555:
@islk dom je zatepleny 20cm, sokel v cene som nem… @tomi55555 Ahoj, ja by som na tvojom mieste dal 15cm XPS na sokel, podla mna staci po uroven aktualnej zeminy, avsak kolo dokola aspon 1m chodnik kolo zateplenia, aby spodom nedoslo k premrzaniu zakladov. Good luckOdpoveď na príspevok od roman_:
@tomi55555 A je sokel zateplený aspoň pod terénom… @roman_ bola corona ceny šli nahor veľmi vysoko viete sam 🙂 neostalo tým pádom teraz musím a bude sa to kopať tak čo už z firmy písali ze dávajú 10cm xps pôjde na výšku 125cm takže od zateplenia dole v zemi min bude 80cm hore klasika pôjdu obrubníky a kamienky na vrch kolo domuOdpoveď na príspevok od islk:
@tomi55555 Ahoj, ja by som na tvojom mieste dal… @islk Chodník nejak bráni premŕzaniu nezateplených základov? A to máte odkiaľ? Určite zatepliť až do nezámrznej hĺbky, 80 cm bude stačiť.Odpoveď na príspevok od roman_:
@islk Chodník nejak bráni premŕzaniu nezateplenýc… @roman_ Asi si nerozumieme, ja som pisal ze staci zateplit sokel po uroven aktualnej zeminy a pak vybudovat chodnik sirky aspon 1m kolo dokola domu na urovni aktualnej podlahy v dome. Ja myslim ze kazdy normalny dom ma chodniky kolo celeho domu .. ci ? Vid foto termokamery bez chodnika +6st :-)Odpoveď na príspevok od islk:
@roman_ Asi si nerozumieme, ja som pisal ze sta… @islk akože chodník zo zámkovej dlažby zabráni premrzaniu základov domu, keď nieje základ domu zateplený do nezamrznej hĺbky? Tak to potom si odborník na termodynamiku a daj si to patentovať. A ešte si nastav na termokamere emisivitu, lebo tam nieje vidno ani trt...Odpoveď na príspevok od islk:
@roman_ Asi si nerozumieme, ja som pisal ze sta… @islk Chodníky má, ale rozumný dom zateplí hlbšie ako len hrúbka chodníka. Nejde ani tak o to, či tam bude mrznúť alebo nie, ale o tepelné straty, je to tepelný most. Úplne neviem, čo za detail vidím na tej fotke.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@islk akože chodník zo zámkovej dlažby zabráni pr… @megdesign No ved smerujem tam ... uz to pochopis, ze chodnikom prave urobis tu nezamrznu hlbku...podla vysky sokla... Co sa tyka termokamery tak bola absolutna tma a uz je to naozaj davno...takze tvoj dotaz beriem ale nepomohol by :-)Odpoveď na príspevok od roman_:
@islk Chodníky má, ale rozumný dom zateplí hlbšie… @roman_ Suhlasim ale zateplovat viac ako 50cm pod zem je asi uz setrenie 1e za mesiac mozno 50c... a ten chodnik co som spominal je vysoky 50cm. Omnoho dolezitejsie je dat pod podlahovku 20-30cm zateplenie...a na steny tak aby v kazdom bide mal dom podobnu "dotykovu" teplotu. Na fotke je vidiet odskok do domu z exterieru ako teplota vychadza spod zatepleneho soklaOdpoveď na príspevok od islk:
@megdesign No ved smerujem tam ... uz to pochop… @islk chodníkom neurobíš žiadnu nezamrznu hĺbku. 😂 Emisivita materiálu pri termokamere nemá nič spoločné s tmou vonku. 😂 2x strela a 2x mimo. 😉Odpoveď na príspevok od islk:
@megdesign No ved smerujem tam ... uz to pochop… @islk Ale čo ak nechce mať chodník až vo výške dverí, ale zhruba vo výške aktuálneho terénu? Proti povodni je dobré mať vchod vyššie a niekto nemá fóbiu zo schodov. No je to vlastne na každom, ako si to spraví. Niekto bude mať vyššie faktúry za kúrenie, niekto nie. Autor dotazu to má v pláne urobiť správne, len by som možno dal rovno 15 cm miesto 10.Odpoveď na príspevok od islk:
@roman_ Suhlasim ale zateplovat viac ako 50cm p… @islk 30 cm polystyrénu do podlahy a potom po celom obvode slabo zateplený sokel? Už tuším, kde budú vznikať na dome problémy. A ešte dajte hliníkovú zakladaciu lištu pod zateplenie, aby to teplo nemalo taký problém tadiaľ prejsť.Odpoveď na príspevok od roman_:
@islk Ale čo ak nechce mať chodník až vo výške dv… @roman_ V tom pripade zateplit hlbsie samozrejme...ale hlbsie ako 50cm bych nesiel. Co sa tyka povodni tak ano ale tam je to skor o vyske terenu nie o vyske chodnika, ktoey splba dobru drenaznu funkciuOdpoveď na príspevok od islk:
@roman_ Suhlasim ale zateplovat viac ako 50cm p… @islk ak na fotke je 2,3/2,8°C stena/fasáda a 6°C hrana sokel/chodník, tak je krásne vidno, ako ti tade uteká teplo...Odpoveď na príspevok od roman_:
@islk 30 cm polystyrénu do podlahy a potom po cel… @roman_ Uz vytrhavas z kontextu, 15cm na sokel do 50cm hlbky a 20cm do podhlahy asi nemac co pokazit ? Mozes dat aj 30cm do podlahy ale sokel zase aspon 20 ?... treba to preratat ci sa to este oplati...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@islk ak na fotke je 2,3/2,8°C stena/fasáda a 6°C… @megdesign A zase necitas do konca ... nuz co s tebou, ...to je fotka bez chodnika :-)Odpoveď na príspevok od islk:
@megdesign A zase necitas do konca ... nuz co s… @islk "Na fotke je vidiet odskok do domu z exterieru ako teplota vychadza spod zatepleneho sokla" Ja tam nikde zmienku o tom, či tam chodník je, alebo nieje, nevidím. Ty áno? Inak v podlahe mám 24cm EPS, základy do hĺbky 0,5m 10cm XPS a sokel 12cm XPS. Fasáda 24cm EPS. Strop 60cm vlna... Len pre info...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@islk "Na fotke je vidiet odskok do domu z exteri… @megdesign Ano pozri prispevok ako som posielal tu fotku.Odpoveď na príspevok od islk:
@megdesign Ano pozri prispevok ako som posielal… @islk okej, daj foto z thermocam s vyhotoveným chodníkom....Odpoveď na príspevok od islk:
Tak podla tejto foto bolo kolo 2.6degC @islk obe fotky nemajú ale že žiadnu výpovednú hodnotu. Ak bolo vonku -6°C, prečo má chodník, ktorý teda podľa teba má brániť prechodu tepla z objektu, 14°C? Zajtra nič nefoť. Úniky tepla z objektu do exteriéru sa merajú termokamerou vtedy, ak je vonku pod bodom mrazu, čo zajtra asi ťažko bude. A nastav si tu emisivitu...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@islk obe fotky nemajú ale že žiadnu výpovednú ho… @megdesign Ja si fotky porobim, ale uz nebudem sharovat ... nemrzne :( To ako ma kto zateplene/nezateplene vidi kazdy na nakladoch ktore plati mesacne, pripadne sa cez leto vari cez leto vo vlastnom dome :) p.s pozriem tu emisivituOdpoveď na príspevok od islk:
@megdesign Ja si fotky porobim, ale uz nebudem … @islk kupil si si peknu hracku, ale nevies ako mas merat a ani netusis preco si nameral to co si nameral...Odpoveď na príspevok od rapidek:
@islk kupil si si peknu hracku, ale nevies ako ma… @rapidek Ano som rad ze si taketo hracky mozem dovolit, ako inak si po sebe skontrolovat precizne prace na dome (zateplenie / elektrika / podlahovka / rekuperacia atd...). Priorita pre kupu vsak nebola koli domu. Viem ze som neni expert na termo-kamery, a ani neplanujem a vidim ze ani ty. BTW, diky za kompliment, a pokial nechces pomoc iba zhadzovat tak si skoc na ine forum, aspon si o tebe urobia ostatny obraz :)