Zateplenie

Ahojte, poprosím Vás o názor s akou hrúbkou polystyrénu zatepliť 20cm alebo 15cm? V čom je výhoda ísť do hrubšieho prípadne nevýhoda. Jedná sa o novostavbu, postavená s portfixu 30cm. (lokalita západne Slovensko)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od boraa:

Ahojte, poprosím Vás o názor s akou hrúbkou poly…
@boraa Prepáč, ale pýtať sa v čom je výhoda hrubsieho zateplenia? Tak potom otázka, že prečo vlastne chces zatepľovať? A rozdiel medzi 15 vs 20 CM ti urobí nákladový rozdiel niekoľko sto €, ale už to tam bude navždy a aj benefit z toho plynúci. Pri stavbe je to zanedbateľná položka My máme v projekte 25 Ytong a 25 CM EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
priklanam sa radsej k tej moznosti 20cm. normalne davaju ludia aj viacej, takze isto tym nic nepokazis a casom tych 5cm navyse podla mna ocenis.
Odpovedať
Rozdiel medzi 15 a 20cm izoláciou je navýšenie tepelnej straty o cca 1W/m2 za hodinu pri -15° vonku a 20° vo vnútri. Ak máš barák s exteriérovou stenou povedzme 200m2 tak je to pri 15cm izolácii 200W tepelná strata navyše oproti 20cm izolácii. Pozor, to je pri -15° - čo je málokedy. Cez zimu je priemerná teplota možno okolo 3° vonku - to je potom rozdiel cca 0,5W za hodinu. Čiže tepelná strata cez 200m2 stenu s 15cm izoláciou o 100W viac ako cez 200m2 stenu s izoláciou 20cm. Teoreticky ak je vykurovacie obdobie 220 dní - čo je 5280hodín. 5280x0,1kW=528kWh. Cena elektriny je u mňa napríklad 0,17eur/kWh - to je ročne spálená elektrina za 90eur v prípade, že by som mal elektrické konvektory alebo elektrický kotol. Pri tepelnom čerpadle ktoré má COP povedzme 3 by to bol rozdiel v cene za spálenú elektrinu medzi 15 a 20cm izolovanou stenou cca 30eur. ROČNE. Pri plynovom kotli je to cena za kWh cca 0,05eur čiže nejakých 26,4eur rozdiel v cene za spálený plyn ROČNE. To sú tvrdé dáta, nie pocity. Ak mám niekde chybu tak ma opravte. Teraz pocity. Možno budú stáť energie neskôr 10x viac a návratnosť navýšenia hrúbky izolácie sa skráti. Za mňa - ak máš peniaze na viac izolácie - tak ju daj. Ak sa kvôi tomuto navýšeniu hrúbky izolácie máš zadĺžiť diablovi lebo peniaze na to nemáš - tak stojí za úvahu či sa na to nevykašlať. Nemáš za čo :-)
Odpovedať
Treba brať v úvahu, že ceny energie na vykurovanie dole nepôjdu (pokiaľ viem, tak je aj avízo o zrušení dotovaných cien) a samozrejme, že je aj každoročná inflácia, no a napokon sa to netýka iba vykurovania, ale napríklad aj chladenia. Takže tých niekoľko 100€ v rozdiele ceny sa vráti akosi rýchlejšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Rozdiel medzi 15 a 20cm izoláciou je navýšenie te…
@toky1 teraz som to riesil, cenovy rozdiel v 15 a 20 je vo vysledku prd vo vetre, vlastne viacmenej samotny eps je minimalna polozka pri celkovej cene komplet fasady ... tak som to nejak neriesil a dal 20 siveho ... viac mi uz rekonstrukcia nedovolila :D mozno tak dopredu, ale ubera to z miesta, to je zasadnejsi faktor ... takze ak mas miesto a neriesis par stovak eur za eps navyse, daj co najviac a hotovo :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od boraa:

Ahojte, poprosím Vás o názor s akou hrúbkou poly…
@boraa existuje k tomu program kde koľko izolácie pre určitú tepelnú stratu,viac o tom na tzbinfo, nie len pre fasádu tam sú najväčšie straty, zisky cez okná a najvia tepla uniká vždy hore takže tam čo najviac izolácie, najväčšia položka pri zateplení fasády je lešenie,ak nemáš vlastné, to je rovnaké pri akomkoľvek zateplení tak isto ostatný materiál, hrúbka izolácie je pri tom nepodstatný rozdiel, hrúbka múru len pre statiku- takže čo najmenšiu i pre dvojpodlažný stačí i 20 cm
Odpovedať
Daj viac. Ono to zacne byt aj viac citit, ked nam nas hrdina a spasitel zrusi podporu cien elektriky a plynu pre domacnosti. A to uz dlho nepotrva, lebo sak mame stastne odvolene.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mucha999:

Daj viac. Ono to zacne byt aj viac citit, ked nam…
@mucha999 tie dotácie splácame všetci i tí najchudobnejší, za niečo musíš zaplatiť viac, to je len pre populistu nástroj na oblbnutie hlavne jednej vekovej kategorie a to sme už inde ako pôvodná otázka
Odpovedať
Pri pocitani navratnosti treba pocitat s viacerymi vecami. Pre ilustraciu ako taky extrem v dlhohodobom horizonte (24rokov) ceny v Cesku. Cena elektriny pre konecneho odberatela v roku 1990 bola 0.048 Kč/kWh. V roku 2024 je to 5 Kč/kWh. Cena narastla za 24rokov na desatnasobok. Kludne sa moze stat u nas, ze cena napr. DD2 stoji dnes 0,16eur/kWh no o 24rokov moze byt 1.6eur/kWh. Cena elektriny ma dlhodobo iba rastuci trend. Zateplite hrubsim, polystyrenom ako len mozete, je to par sto eur naviac. Mam v rodine ludi ktory kedysi zateplovali 5cm polystyrenom s tym ze 10cm nedaju lebo sa to nikdy nevrati a davaju to len blazni. Dnes tych 5cm strhli a dali tam 20cm, pretoze dom mal stale velku tepelnu stratu a s tym spojene vysoke naklady na vykurovanie. (Ja som zas extremista, mam na dome 30cm sedeho EPS, co je cca 36cm bieleho EPS :-) )
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomasndca:

Pri pocitani navratnosti treba pocitat s viacerym…
@tomasndca a okná máš aké veľké, koľko tepla unikne cez ne v provnaní s fasádou? väčšie len na južnú stranu, ale nie Francúzske na celú stenu, tam je potom na fasáde zateplenie k ničomu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@tomasndca a okná máš aké veľké, koľko tepla unik…
@duzu Hlavne 4 okna maju 200x150cm, orientovane na Juh. 5te okno rovnake na JV a 6te rovnake na JZ. 120cm presah strechy, co znamena ze v lete do nich slnko vacsinu dna nesvieti vobec, zato v zime skoro cely den. (teda ak vobec svieti :-) ) Okna su SCHUCO, fixne a polofixne. Tie najlepsie teple ramiky, ramy vyplnene grafitovym EPS a uz neviem aky plyn a ake presne Saint Gobain skla. Celkove Uw je 0.6 - 0.65W/(m2K) podla toho ci je fix alebo polofix. (Pre pasivny dom je pozadovana hodnota <0.8W/(m2K) Okna su predsadene na kompozitnych ILBRUCK profiloch, cele su vlastne v EPS. Viac sa uz dosiahnut nedalo. Samozrejme exterierove zaluzie v EPS, pod kastlikmi je PIR, kvoli tomu ze izoluje 2x lepsie ako EPS a je tam len 12cm. Francuzke okna nemame pretoze nemaju parapety a manzelka miluje mat milion kvetov po dome a parapetach :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@toky1 teraz som to riesil, cenovy rozdiel v 15 a…
@shadowmilan Samozrejme ak je rozdiel v cene izolácie na celý barák pár sto eur tak je o to jednoduchšie ísť do vyššej hrúbky izolácie :-) To už by som sa viac sústredil na to, že určite investovať napr. do technológií ako rekuperácia či stropné vykurovanie, chladenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od boraa:

Ahojte, poprosím Vás o názor s akou hrúbkou poly…
@boraa v projekte som mal 20cm. Dal som 25cm šedého.Prišla mi faktúra za plyn na vykurovanie a TÚV. Na mesiac mi to vyšlo na 38eur .A to som začal zatepľovať minulý rok začiatkom leta. Za mňa spokojnosť. V strope mám cca 55cm peny, v podlahe 17cm šedý, 114m2užitkova plocha, južné Slovensko, 3osoby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igorkoo:

@boraa v projekte som mal 20cm. Dal som 25cm šed…
@igorkoo :) my ked sme boli pozret dom podla vybrateho projektu nazivo dole na juhu tak tam mali zateplene 5cm kvoli tomu aby im v lete dom drzal vnutri chlad. To sa s horalmi ze severu neda porovnavat. U nas 241 vykurovacich dni podla vypoctov v projekte vykurovania. Ty si zjavne za vodou na 100 rokov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mucha999:

@igorkoo :) my ked sme boli pozret dom podla vybr…
@mucha999 aj pre zachovanie chladu musí byť hrubšia izolácia, neskôr sa dostane teplo do vnútra, 5 cm je tak na vyrovnanie steny a problém s plesňami lebo kondenz vznikne v múre a nie v izolácii, chladno celoročne je v starých kamenných domoch z hrubým múrom, a vykurovanie je vo vyšších polohách i celoročne napr blízo mňa Lom nad Rimavicou, v zime je tam ale teplejšie ako dole, v kotline pre inverziu, tam slnko svieti, dole hmla, v lete opačne, mnoho oblakov veľa zrážok a oveľa chladnejšie ako dole
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mucha999 aj pre zachovanie chladu musí byť hrubš…
Kebyže som z hocijakých dôvodov (energetický certifikát atď) mal mať na streche fotovoltické panely tak nákladov za chladenie by som sa nejako nedesil. Jedna klima v centrálnej miestnosti by pri troche šťastia a ako-tak vhodnej dispozícii novostavby problém s prehrievaním počas dňa vyriešila s minimálnymi prevádzkovými nákladmi. Ale už pri stavaní by som sa zamýšľal nad tým stropným chladením aj kúrením. Stále viac som nejako presvedčený o vhodnosti tejto inštalácie do novostavby v kombinácii s TČ a rekuperáciou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Kebyže som z hocijakých dôvodov (energetický cert…
@toky1 ak by som staval teraz tak jedine pasív, FV, aktívna rekuperácia a len činná elektrina akurát nikdy nevieš akú plochu lebo za životnosť domu je tam stále rôzny počet ľudí tak max 120
Odpovedať
Daj 20cm PIR panel
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?