Vlhkost v stropnej izolacii

Dobry den, V rodinnom dome mam nachystane podbitie stropov nachystane z lakovanych mdf/ drevotrieskovych velkoplosnych dosiek (vysli ma zo skladu dost lacno). Dnes bol na obhliadke technik, ktory tvrdi, ze v mineralnej izolacii sa drzi voda (ked je hydrofobna) - steka na spodok a neodparuje sa. Stretol sa uz niekto s niecim podobnym ?
Odpovedať
Deje sa to, alebo to hovoril ako varovanie? Treba strop urobiť tak, aby sa to nestalo. Hydrofobnost vlny s tým nič nemá. Deje sa to vtedy, ak je zle navrhnutý a / alebo urobený strop. Treba, aby bol parotesný na teplej = interiérovej strane. Návrh stropu mám medzi službami, môžete pozrieť v profile.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

Deje sa to, alebo to hovoril ako varovanie? Treb…
@blacksr len ako varovanie aby sme sa vyhli mineralnej vlne. Zvazolval som celulozu, mineralnu vatu a drevovlakno. Nemyslim si, ze mame pre vaznil zlu sklatbu: Sadrokarton, vzduchova kapsa, parozabrana s odrazovou foliou (sd >100), lakovane mdf/drevotrieska 18mm- spoje pretrete hydroizolaciou(len pre pripad), drevovlakno/ celuloza 55cm a strecha : difuzna folia cortop, odvetravacia komora z kontralat, poistna folia baudertop, hlinikovy plech.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od drsova:

@blacksr len ako varovanie aby sme sa vyhli miner…
@drsova Tak v tom prípade vlna môže byť. Hydrofóbna by podľa technika malo čo presne znamenať?
Odpovedať
Žiadna voda tam nebude.
Odpovedať

@drsova Tak v tom prípade vlna môže byť. Hydrofó…
@blacksr Tvrdil, ze vlakna su osetrene tak, aby vodu odpudzovali a tym padom sa tvoria kvapky, ktore stecu na parozabranu (v mojom pripade na MDF dosky). Na moju otazku: " su teda vsetky vazniky s falcovanym pokryte falcovanym plechom izolovane mineralnou vatou mokre?" odpovedal "ano, su"
Odpovedať

@blacksr Tvrdil, ze vlakna su osetrene tak, aby …
@drsova odkiaľ sa tam voda ale berie?
Odpovedať

Dobry den, V rodinnom dome mam nachystane podbiti…
@drsova To bol technik aký? Obchodný zástupca striekanej pur peny, alebo fúkanej izolácie?
Odpovedať

@drsova odkiaľ sa tam voda ale berie?
@blacksr Tvrdil, ze parozabrana (podotykam, ze v mojom pripade sd > 300 - jutafol NAL 170) dokaze prepustit aj pri dokonalej instalacii tolko vody, ze izolacia nebude vlhka ale vyslovene mokra.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@drsova To bol technik aký? Obchodný zástupca str…
@stowasser axa-property. Robia ja striekanu aj fukanu. Mne odporucil fukat celulozu. S celulozou/ drevovlaknom suhlasim, len toto strasenie s mineralnou vlnou mi pride take na hrane.
Odpovedať

@blacksr Tvrdil, ze parozabrana (podotykam, ze v…
@drsova Vôbec nie... Treba strop aj strechu navrhnúť aj urobiť správne. Ale späť k Vašej pôvodnej otázke "Stretol sa uz niekto s niecim podobnym?" Áno, stretávam sa s tým pravidelne, každú zimu sú prípady s mokrou izoláciou. Príčinou je chýbajúca alebo nezlepená parozábrana. Voda stojí pod vlnou na parozábrane a steká po stene, sadrokartóne... Mokrá je aj vlna. Ak je tam EPS alebo celulóza, tiež sú mokré - pričom celulóza sa znehodnotí = zľahne a stratí tepelnoizolačné vlastnosti. Za celú zimu sa nevysuší žiadna izolácia či strop - bez ohľadu na jej "fóbiu". To preto, lebo ak trvá príčina vlhnutia, vlhne to v kuse. Treba strop rozobrať a opraviť chyby. V prípade celulózy sa musí dosypať alebo úplne nahradiť. Vlnu stačí nechať vysušiť. Záver: môžete použiť akúkoľvek tepelnú izoláciu, ale správne. Parozábrana s vysokým Sd - super. Avšak treba vždy vždy vždy vždy a ešte raz vždy dodržať toto pravidlo: nad tepelnou izoláciou musí byť priepustnosť / odvetranie pre paru. Inak povedané: smerom von musí difúzny odpor klesať. (pre rýpačov: presnejšie, musí klesať difúzna hrúbka)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?