Reálna skúsenosť s INFRA PANELOM ???

Pozdravujem. Chcem sa informovať či je tu niekto kto primárne kuri Infrapanelmy. Ideálne v nizkoenergetickom- pasivnom dome. Zvažujem túto možnosť a chceli by sme sa poradiť s rodinou ktorá reálne používa Infra.p. Pocit,dojem, spotreba. Ďakujem 🙂
Odpovedať
Zdravim. Najdete tu toho na mraky na fore. Ja za seba neodporucam, leda tak ako doplnkove kurenie. Pocitovo velmi prijemne, ale penazenka bude mat opacny nazor. Ked nemate extra dobre spraveny dom, co ma malokto, bude to drahe kurenie ... Dlhodobe skusenosti zatial nemam, ale kratkodobe naznacuju to co u vacsiny - neoplati sa. Ale zase - nie je to taka katastrofa ako to niektori popisuju. Ak mate aj alternativne moznosti, treba ich zvazit...
Odpovedať
@marekdanton teraz pozeram ze ste DK, tak to co som pisal plati duplom, zvazte nieco ine, u vas je ina zima ako u nas 🙂
Odpovedať
@marekdanton hľadaj na fóre. Ja to mám ako hlavné kúrenie a od polovice októbra doteraz som minul 2200 kwh. Teraz už viac dní slnko svieti, tak pomaly už bude nižšia spotreba. Treba mať pasívny dom a okná na južnú stranu. No keďže si od Oravy, tak chod do tepelného čerpadla.
Odpovedať
@oldiceq moja reálna skúsenosť, žiadne klamstvá a píšu tu takí čo to ani nemajú alebo majú obyčajný dom. Nuž hold, developeri čo najlacnejšie postavia s podlahovým elektrickým kúrením a potom tu vlastníci domov nariekaju akú majú veľkú spotrebu.
Odpovedať
Profilova fotka
Existuje logika. Ak tvoj pasívny dom spotrebuje v prepočte 15 kW/m2 p.a. (pri teplote vykurovania 21°C) a úžitková plocha domu je napríklad - 120m2, tak na vykurovanie (VYKUROVANIE + TUV - bez TV, varania a podobne) , okolo 1 800 kWh ročne. Jednoduchá matika - 1 800 x 0,138 € = 250 € za elektrinu + distribúcia. Ak budete chcieť kúriť na vyššiu teplotu v interiéri - tak bude spotreba vyššia - s každým stupňom navyše cca 5-6% navýšenie spotreby. Všeobecne nepovažujem "infra" fólie alebo odporové káble za zlo, ale tak ako nie je do pasívneho domu vhodný kotol na tuhé palivo, tak zas nie sú elektrické / odporové spôsoby vykurovania podláh vhodné do veľkých energeticky náročných domov. Na to aby si si spravil obraz nepotrebuješ skúsenosti tých, ktorí to majú. Lebo oni nebudú mať jednak taký istý dom ako budeš mať ty, a nemajú ani rovnaké návyky v rámci spotreby vody a každý si pod teplom predstavuje niečo iné. Je to len matika. Jednoduchá a v prípade infra a odporových káblov jednoduchá - lebo spotreba / výkon je 1:1. Ak to bude pasívny dom, a bude mať rozlohu do tých 200 m2, tak v tom problém nevidím (predpokladám, že bude poschodový) Samozrejme rolu v tomto prepočte hrá aj lokalita. Inak budeš vykurovať pri Komárne - szia, a inak hore na Orave dobre a zdravo.
Odpovedať
@petobike tiež vlastná skúsenosť, ale ako som písal, nemám dlhodobú, vyhodnocovať je priskoro. Tiež som písal, že dom musí byť urobený poriadne, čo ten náš veľmi nie je - bungalov 123m2, tehla 30+ EPS15, podlaha 14, strop 34, okna 3sklo. Ja mám zatiaľ spotrebu veľkú, bývame od decembra, za január bola komplet elektrika 1225kWh, t.j. infraky (stropne), TUV, pracka, susicka, umyvacka, rura, indukcia, PC, TV atd. 2 izby sú na juh, su tam veľke fr.okna, tam ked svieti slnko tak to vyhreje paradne. Denna cast - najvacsia, tam je klima + mala akumulacna pec. Tu som prestal pouzivat panely a kurim hlavne klimou (vyrazna uspora), pec zatial velmi nie je pouzivan, ale casom bude aj to. Planujem este dalsiu vrstvu na strop, trosku by mohlo pomoct. Teplo z infrakov je prijemne, aj nabeh je rychly, nemam problem ani so studenou podlahou. Ale samozrejme to usporne pri tych parametroch domu velmi nie je. A tiez ako to uz odznelo, na Oravu asi radsej infra nie. Ja som viac na juhu 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte mám to v dome vo Francúzsku už druhý rok . Dom nie je veľký .mame 65 m2 a malé podkrovie . Všetko je zateplené 10 cm polystyrén . V omietke atd. Podlaha zateplená tiež aj podkrovie . Mame 4x panely v celom dome do kopy majú spolu 2200 kW . Cely dom je na elektriku .mesačne platíme zálohy 62 EUR . A vychádza nám to každý rok rovnaké . Bez nedoplatku a preplatku . Teplota nastavená všade na 21 st . Ako dokurovanie mame krb na drevo keď prídu väčšie zimy. Teplote v obdobi november až február je u nás od mínus 8 po 10 st . Samozrejme záleží ako kedy atd . Som stym spokojný . Je to určite lepšie ako klasické elektrické kúrenie ( konvektori ). Je to len môj názor podľa toho ako sa nám žije v dome stymto kúrením .
Odpovedať
to je jedno acim kuris na elektriku infrapanel je drahy a treba rezervovany vykon siete na kurenie,ale marek jediny ma rozum
Odpovedať
Ďakujem za radu 🙂 Sme síce na Orave, ale aby som uzrejmil dom ma rozlohu 125 m2 , dve poschodia. 50 cm v strope, 20 cm v podlahe, 15 cm na základoch,25 cm tehla-25 cm polysterén, rekuperacia,trojsko Incon - 80 % okien ma južnú stranu. TČ neuvažujem nakoľko je to dlhodobo návratná investícia-pokial bude tie roky fungovať ok. Chceme dubovú masívny podlahu- takže taktiež nie podlahové kúrenie. Tak ma napadla najekonomicnejšiia varianta tie infrapanely.. TUV na el. Ak by som sa zmestil do 70 -100 € mesačne so spotrebou komplet energie bol by som spokojný. Plánujem rodinu o 4-5 členoch.
Odpovedať
Ešte dodaná,že spotreba by mala byť 14,2 kW/m2 p.a.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekdanton ak bude ten dom skutočne zhotovený tak ako je na projekte a hodnoty budú reálne, tak kalkuluj na vykurovanie to čo som ti písal hore. DK je trocha chladnejšia lokalita ako Nitra či BA. Tam rátaj cca 10-15% vyššiu spotrebu (ak výpočet nebol robený na danú lokalitu - ak bol, drž sa tej hodnoty)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?