Polystyrén

Ahojte, prosím vás viete vysvetliť prečo polystyrén: XPS hr.80mm ma lambdu 0,035 a XPS hr.40mm ma lambdu 0,032. Však čím nižšia lambda tým lepšie tepelné vlastnosti tak prečo tenší polystyrén má nižšiu lambdu ?
Odpovedať
W/m.K - Súčiniteľ teplotnej vodivosti je výkon (tzn. teplo za jednotku času), ktorý prejde každým štvorcovým metrom dosky hrubej 1 meter, ktorej jedna strana má teplotu o 1 Kelvin vyššiu ako druhá. Vzťahuje sa to teda na materiál dosky sko taký, nie na konkretnu hrúbku!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toommaass:

Ahojte, prosím vás viete vysvetliť prečo polystyr…
@toommaass Súhlas s @kejsix Má inú hustotu.
Odpovedať

@toommaass kludne moze mat tensi polystyren lepsie vlastnosti ako hrubsi. je toho viacero druhov, viacerymi sposobmi sa to vyraba.
Odpovedať
https://www.isover.sk/produkty/isover... Tu to dobre vidno. Tepelný odpor pre každú hrúbku iný, no lambda rovnaká.
Odpovedať

@toommaass mam pocit, ze XPS nie je v celom profile rovnaky, je nejako lisovany alebo lepeny a mozno tie spoje maju vacsiu/odlisnu tepelnu vodivost. EPS je len odrezany kus materialu ale pri XPS je to inak... Davnejsie som si to tiez vsimol a prekvapilo ma to. Predpokladam, ze sa jedna o XPS od jedneho vyrobcu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

https://www.isover.sk/produkty/isover-styrodur-30…
@kejsix či že keď kúpim ten tenší polystyrén ktorý je aj lacnejší tak to bude good lebo ma lepšiu lambdu ?
Odpovedať

@kejsix či že keď kúpim ten tenší polystyrén ktor…
@toommaass Nerozumiem. Akoze ci ten tensi nahradi ten hrubsi?
Odpovedať
Profilova fotka

@toommaass nie....nebude to good...... Tenší izolant má menší tepelný odpor (R). Treba porovnávať jablká s jablkami.....a nie hrušky s jablkami..... Ak kúpiš dva ROVNAKO HRUBÉ XPS tak ten s lepším (nižším) Lambda bude mať VAČŠÍ odpor....R AK kúpiš 40mm XPS s lepšou lambda o 10% tak nemôže mať lepší R ako 80mm XPS......... Daj link kde si vyčítal tie rozdielne lambdy.
Odpovedať
Profilova fotka

@toommaass neviem kde si zobral tie lambdy ale povedal by som že si porovnal dva kvalitatívne rozdielne XPS (nie je XPS ako XPS rovnako ako nie je EPS ako EPS a nie je vata ako vata....) Obecne platí že hrubší izolantt má lepší R ....povedzme dva krát hrubší má viac ako dvakrát lepší R....ale rozdiely sú ZANEDBATEĽNÉ a súvisia asi s výrobou....(alebo sa berie do úvahy nerovnaký pomer povrchu a objemu atď....neviem.....) Pravda je že lambda je len teoretické číslo a mení sa dosť podstatne s teplotou a s vlhkosťou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@toommaass nie....nebude to good...... Tenší izol…
@eagleowl tu je link keď otvoriš polystyrén s hr. 40mm ma nižšiu lambdu ako polystyrén s hr. 80mm. https://www.internetovestavebniny.sk/...
Odpovedať

@eagleowl tu je link keď otvoriš polystyrén s hr.…
@toommaass Ty si to absolútne nepochopil... Vynasob si tú lambdu hrúbkou....
Odpovedať
Profilova fotka

@toommaass pozri si katalóg výrobcu.....problém solved 😂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@toommaass .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?