Odpoveď na príspevok od f4b3sss:
Zdravim. Chcem Vas nazor na pouzitie nopovej foli… @f4b3sss je potreba si uvedomit ze nopova folie neslouzi jako hydroizolace. Ano muze to pomoc pred privalem vody ale jinak to moc nepomuze. Takze pokud resite prival vody od souseda je mozne ze to dojizte miry pomuze ale nozna taky ne...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@f4b3sss je potreba si uvedomit ze nopova folie n… @raziel628 viacmenej ano, skor taku privalovu vodu, videl som par fotiek ako robili novy zaklad na takomto starom dome a povedal som ze to urcite robit nebudem, odkopali meter na sirku aj do hlbky aj pod zaklad dali izolaciu pod stary zaklad a dobetonovali novy, toto by som robil rok a ukopal by som sa k smrti :DOdpoveď na príspevok od f4b3sss:
@raziel628 viacmenej ano, skor taku privalovu vod… @f4b3sss to co popisujete se opravdu takto dela ale neni to ze delate 1m na celem dome vetsinou se rozsegmentuje dum a vykop/posilani zakladu se tak dela napr na 5mistech naraz (muze to byt vic nebo min podle stavu a velikosti domu). Idealne tak aby se tam dal nasobek mixu. Navic kdyz se da kvalitni beton tak uz po par dnech se muze pokracovat. Takze to neni tak ze udelate jeden vykop a pak cekate 3-4tydny na vytvrzeni betonu.... To vase reseni bude fungovat presne jak psal @jan45 navic pokud opravdu resit pouze povrchovou privalovou vodu tak bud dat zlab nebo nahranici pozemku postavit zidku/obrubniky ktery tu vodu odvedou. Pokud udelate vykop tak vetsinou tu zem nejste nikdy schopen tak uhutnit takze bude jeste vice nasakava /vodo propustna. Ano muzete tam natlacit misto vasi zeminy nejaky bentonit /jil ale i tak jakmile se voda dostane pod nej zacne se znova tlacit pod dumu asi ne v takove mire a navic to rozprostrete v case ale je otazka cemu se snazite zabranit a jake jsou lokalni podminky(kopec, typ zeminy atd...)Odpoveď na príspevok od jan45:
popisujete málo podmienok na použitie, platí,čo p… @jan45 definujte malo podmienok na pouzitie. Dlho sa nechodilo k susedom. Zacalo sa to riesit teraz lebo v strednej casti sa moc zvysila vlhkost. Problem bol identifikovany poskodenym zlabom na stredovom zvode, cize vsetka voda sla rovno pod dom. Ako popisujem dom ma 40metrov cize prvy a posledny zvod odvadza vodu daleko prec od domu a stredovy bude vyrieseny vyvysenou IBC (1000l) nadrzou a nasledne hadicou a gravitaciou odvadzana tak isto daleko od domu, otazka teda znie ci sa foliou nieco zlepsi, alebo urcite zhorsi stav zakladu, nad zakladom je spravena chemicka injetaz, novy zaklad nechcem robit aj z dovodu ze dom ma 80rokov a netusim ako je na tom statika, viac menej sa bojim robit to.Odpoveď na príspevok od kntsz:
Ak to chcete riešiť správne a za relatívne najmen… @kntsz to chapem lenze ked si vsimnete obrazok, pokial pride nejaka velka burka, alebo dlhotrvajuci dazd tak to bude vsetko tahat vodu aj cez chodnik dnu, alebo sa mylim? Spodna voda je cca na 5-6m pod terenom, jedna sa mi len o to nasiakavanie pri dazdoch. chapem ze to nie je hydroizolacia, ale v tomto pripade by ste odporucil co, bez nejakeho velkeho zasahu do zakladu.Odpoveď na príspevok od f4b3sss:
@kntsz to chapem lenze ked si vsimnete obrazok, p… @f4b3sss Všetko čo napíšem k riešeniu je len také filozofovanie do vetra, lebo nepoznám skutkový stav ani čo do materiálu, ani čo do jeho nasiakavosti a vlhkosti, ani okolitý terén, ani zvody zo strechy.....ani - ani. Zareagoval som len z vyprovokovania, lebo som riešil nespočet vlhkých starých aj nových domov po tom, čo bola použitá nopová fólia, ktorá stav len zhoršila. Pokúsim sa len heslovite poukázať na tie najhlavnejšie problémy. Starý dom obyčajne už nemá finkčnú hydroizoláciu medzi stenami a základmi a teda si to vyžaduje navrhnúť také riešenie, ktoré umožní vysúšanie stien a zabráni zároveň, aby sa voda ku stenám dostala. Áno nopová fólia bola vyvinutá na to, aby pod ňou vznikla vzduchová medzera aspoň s minimálnym prúdením vzduchu a tým bolo umožnené vysúšanie. To je za A. Za B. sa musí pred nopovou fóliou zrealizovať riadna hydroizolácia až po dno výkopu a tam ju vyústiť najlepšie do drenáže odvedenej do kanalizície, aby sa v žiadnom prípade nedostala voda k nopovej fólii a nebodaj zapĺňala vzduchové medzery. Hadroizolácií je dnes spústa to je na dlhý výklad. Ak už sa robí odkop okola domu, tak je to vhodné využiť aj na zateplenie pod úrovňou terénu aj so soklom....... Treba zvážiť, či sa nedá aj hydroizolácia a aj zateplenie robiť horizontálne v spáde od domu aspoň v šírke 600mm. Atď. atď...... preto som napísal, že cez DF sa to nedá poriadne vyriešiť. Dá sa tomu len trošku pomôcť, alebo aj riadne zfušovať.Odpoveď na príspevok od kntsz:
@f4b3sss Všetko čo napíšem k riešeniu je len také… @kntsz skúsim sa aj tu spýtať....ideme dorovnávať terén k novostavbe, základy sú len v xps bez konečnej úpravy, je potrebné tam niečo dávať predtým ako tam pôjde zemina? nopová fólia? ďakujemOdpoveď na príspevok od janka_266:
@kntsz skúsim sa aj tu spýtať....ideme dorovnávať… @janka_266 Tu je ťažké radiť. Nepoznám celú situáciu tak len heslovite: - Zateplenie s XPS lepiť pod terénom celoplošne a treba to zasieťkovať a omietnuť, lebo sa vám tam nasťahujú napr. myši. - Nopova fólia na novostavbe nemá čo robiť, len umožňuje vode sa dostať až na zateplenie a pod neho. - Zálží od toho kde je rozhranie stien a základov - kde je hydroizolácia. Ak je hydroizolácia nad terénom aspoň 150mm, tak už tam nedávajte nič, len zásyp robte zeminou hlinitou - ílovitou, ktorá bude po zhutnení vodu prepúšťať menej ako pôvodná okolitá zemina. Nedávajte žiadne kamienkové okapové chodníky. To si vyžaduje špeciálne riešenie s hydroizoláciou. Dajte klasický betonový okapový chodník s dilatáciami asi1,5m v šírke min- 500mm vyspádovaný od budovy aspoň 3%-tá. - Ani štrkové lôžka pod betónom nie sú víťazstvom - snáď len vyrovnanie. Sťahujú do seba vodu.Odpoveď na príspevok od kntsz:
@janka_266 Tu je ťažké radiť. Nepoznám celú situ… @kntsz ďakujem, základy sú momentálne meter nad terénom, zarovnávajú sa budú tak 50 cm asi, ako vyjde zem.Odpoveď na príspevok od f4b3sss:
Zdravim. Chcem Vas nazor na pouzitie nopovej foli… @f4b3sss Tohto bagristu pošli do teplých krajín! Bagrista nemá čo špekúlovať a hrať sa na statika - on má kopať tak, ako mu povie ten, čo mu platí. (myslím to vážne)