Odpoveď na príspevok od vgmail_com:
Dobrý deň, Rád by som založil diskusiu k nákladom… @vgmail_com úprimnú sústrasť v dome bez slnka, bývali tak jedni moji starký a ja som bol z toho chorí ked som tam mal ísť v zime a to bývali a kúrili zdarma v žel. dome, neskôr postavili dom oproti na južnom svahu a slnko cez južné okná stále pri FV je podstatné čo najviac spotrebovať priamo, všetko ostatné drahšie a cez zimu nemáš veľa svetla,istoviac tepla pre TCOdpoveď na príspevok od vgmail_com:
Dobrý deň, Rád by som založil diskusiu k nákladom… @vgmail_com ako mas izolovanu najdolezitejsiu hornu obalku domu, ked pises "Podlaha na streche neizolovana"?Odpoveď na príspevok od vgmail_com:
Dobrý deň, Rád by som založil diskusiu k nákladom… @vgmail_com citam spravne ze nemas zaizolovanu strechu?Odpoveď na príspevok od emilia25:
my mame kocku,tiez.No mame 2 rovne strechy a medz… @emilia25 56€ za elektrinu? Veď máte elektráreň, nie?Odpoveď na príspevok od kejsix:
@emilia25 56€ za elektrinu? Veď máte elektráreň, … @kejsix ano a predtym 70eur sme mali preddavok.Odpoveď na príspevok od rudy1973:
rod. dom 1971, 220 m2, okr BJ , rodinna zastavba… @rudy1973 To je nejaká vysoká spotreba, nie? Mám podpivničený dvojpodlažný RD, prízemie plná pálená tehla 130m2, poschodie kváder 130m2, zateplená len severná stena 5cm polystyrén, pôjd cca 20cm minerálna vlna. Spotreba plynu 15,23MWh, elektriny 2,37MWh + možno 2-2,5m3 dreva. Asi tam pri Bardejove máte tuhšie zimy ako my vo Valalikoch.Odpoveď na príspevok od blacksr:
Skopírujem sem to, čo som Vám napísala ba modrom … @blacksr Mňa si napríklad potešila. Lebo platím len o cca 50 eur mesačne viac za energie a mám väčší barák s mizerným zateplením. :-) Ber to s nadhľadom prosím.Odpoveď na príspevok od toky1:
@blacksr Mňa si napríklad potešila. Lebo platím l… @toky1 čiže mesačne cca 110 €?Odpoveď na príspevok od rkorba:
@vgmail_com ako mas izolovanu najdolezitejsiu hor… @rkorba je tam cca 25cm skvarovy posyp a pod tým 15 cm železobetónové deka. Ešte nad tým som rozmýšľal, obsypat to tak 10 cm keramikou a zakryť osb 2x na kriz...to by mohlo priniesť takých 10-15% úsporu na kureniOdpoveď na príspevok od duzu:
@vgmail_com úprimnú sústrasť v dome bez slnka, b… @duzu No, to slnko, to je najväčšia nevýhoda toho domu, a dosť podstatná. Celý život mi to lezie na nervy. Napr sused je od lesa len 15 m ďalej a svieti na neho slnko celý rok.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@vgmail_com citam spravne ze nemas zaizolovanu st… @sousedekovci89 zatiaľ nie, nedá sa všetko naraz. Ale niečo tam plánujem.Odpoveď na príspevok od vgmail_com:
@rkorba je tam cca 25cm skvarovy posyp a pod tým … @vgmail_com Čo tak položiť na to tepelnú izoláciu?Odpoveď na príspevok od blacksr:
Skopírujem sem to, čo som Vám napísala ba modrom … @blacksr to už nemusím, to spraví ta FVE.Odpoveď na príspevok od vgmail_com:
@sousedekovci89 zatiaľ nie, nedá sa všetko naraz… @vgmail_com tak poriadne zateplit strechu je prvy krok k usetreniu nakladov efekt zateplenia stien ktore mas uz teraz sa ti az potom prejavi nakolko najviac tepla vzdy unika strechou.Odpoveď na príspevok od vgmail_com:
@rkorba je tam cca 25cm skvarovy posyp a pod tým … @vgmail_com vyhod tu skvaru a ziskas priestor na izolant. Bud tam porozkladat dosky polystyrenu (2 vrstvy prekladane), alebo rozvinies vatu co by u teba bolo jednoduchsie realizovatelne. Ta skvara je lepsie ako nic, ale az po tomto kroku pocitis usporu na energiach.Odpoveď na príspevok od ralf364:
Internet a poistenie by som sem zrovna nemontoval… @ralf364 tak si daj o 30e menej mesačneOdpoveď na príspevok od blacksr:
Skopírujem sem to, čo som Vám napísala ba modrom … @blacksr aj keby si mal ročne náklady na kúrenie 1300e nezruinuje ta to. Tam ide o to ze na to aby si dosiahol ročne náklady ako udávaš 330e si musel vynaložiť omnoho väčšie náklady do izolácii a riešenia detailov tepelných ako bežnee nízkoenergetické domy. Kvalitu života v dome neovplyvní ci miniem na energie 300e alebo 1300e. Ideál pre mňa je zlatý stred, aj za izolovať ale nie extrém, lebo ta úspora už nie je priamo úmerná zatepleniu.Odpoveď na príspevok od connor87:
@blacksr aj keby si mal ročne náklady na kúrenie … @connor87 To bol najlacnejší variant. Kúrenie komplet vyšlo 2000 € a nie bežných 10 000 €, izolácie boli drahšie o 3000 € než klasika. Čiže dom vyšiel oproti originálu lacnejšie a ešte aj prekuri len zlomok. Nečaká sa na návratnosť.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@connor87 To bol najlacnejší variant. Kúrenie kom… @blacksr zas neporovnavajme hrušky s jablkami a v rôznych časoch. Vás vyšlo elektrické kúrenie s montážou 2000e. Koľko m2 je dom a v ktorom roku sa robil? . 10000e za kúrenie je cena co sa platí teraz za dvojpodlažný dom, takže zas si nenadhadzujme čísla. Plus 3000e za izolácie je nonsens, lebo ak chceš mať pasívny dom potrebuješ zabudovať raz také hrúbky izolácii ako standart. Bavíme sa o standartne takom kde do podlahy sa dava 150mm EPS, strop 400mm vlna, steny 180mm sivý EPS. Ty v takom dome máš alebo mal by si mat určite rekuperaciu, to si pri rátaj k tým drôtom v podlahe esre. Ja som dal za všetky izolácie na dome zhruba 8000euro. Dom má aj s kotolnou v suteréne 190m2. Keby chcem pasívny dom potrebujem ďalších 8000e na izolácie. Dom sa staval v roku 2020. Ale tie ceny sú aj teraz maximálne o 20% vyššie len. Nech rátam ako rátam neoplatí sa to. Radšej zatepliť standart, čo je už dosť vysoký standart, a dat kúrenie kde stojí menej prevádzka, to znamená, všetko iné len nie elektrika. A keď niekto postaví takto dom a bude mať hoci len o 50e väčšie náklady na kúrenie než ty v dome s predraženými izolaciami, tak sa môže skákať od radosti. Investícia nenavratna, síce viem ze sa to nemá rátať, lebo si stavia dom pre seba, ale logicky význam to nedáva.Odpoveď na príspevok od connor87:
@blacksr zas neporovnavajme hrušky s jablkami a v… @connor87 Dom nie je môj, ale klientov spred 10 rokov. Podlahovka vodná aj so zdrojom, nadcena všetkých tepelných izolácií v porovnaní s vtedy platnou normou. Rekuperácia stála asi 2300 €. Čiže čo sa ušetrilo na investícii do vykurovacieho systému (pôvodne zamýšľali KK, podlahovku a komín a kachle), z toho sa zaplatili hrubšie izolácie a rekuperácia, ktorá je inak nenávratná. Čiže vyšlo to lacnejšie ako klasika. Deleno pre 2 rodiny, náklady aj spotreby. Dom v zadaní diskusie bolo treba najprv prepočítať. S hodnotou ročnej potreby tepla a zdrojmi tepla sa dá potom pekne pracovať. Hlavne sa pýtam, prečo nie je zateplený strop... Keby sa to robilo od prvého momentu koncepčne, nebolo by treba tak dlho kúriť a tak veľa kúriť. Mesačné náklady na kúrenie vyše 100 € po rekonštrukcii je podľa mňa dosť. Môj dom 120 m2, vodná podlahovka so zdrojom 1300 €, rekuperacia 2000 €. Ročne sa prekúri 200 €, TUV je 100 € keďže ubudli 2 osoby (pri 4 ludoch bolo 200). Ale svoj som nepísala pôvodne, keďže je menší a nie dvojgeneračný s 2 rodinami. MPT= 11 kWh/(m2). Čiže pasívny.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@connor87 Dom nie je môj, ale klientov spred 10 r… @blacksr ty platíš ročne 200e,ja 1000e a mam 190m2 a nie pasívny dom.