Keď som to hodil len tak do kalkulačky, podľa tepelnej vodivosti ytongu, tak máte tepelný odpor cca 4,6 m2.K/W a súčiniteľ prechodu tepla 0,209 W/(m2.K). Ak sú detaily poriešené dobre bez tepelných mostov, tak podľa normy splňate súčasne požiadavky, aj keď na tesno. Ja by som možno 10-tkou zateplil, práve kôli rohom, zmenám materíalu a ostatným detailom, aby náhodou niekde neprerážal chlad a nekondenzovala para, ale ja som z Oravy :D. Ale možno že aj keby som bol od niekiaľ inam :).
Aha, no ja som pozeral sucinitel tepelnej vodivosti klasickej tvarovky, a preco myslite ze nesplnate? .. odporucana hodnota odporu je zatial 4,4 a odporucana hodnota sucinitela prestupu tepla je 0,22
50 ytong by som určite nezateploval, s tým si môžeš fakt narobiť akurát problémy pokial je na prekladoch a venci styrodur. Súčasná norma je 4,4 ľudia nahádzali zateplenia a keď bude za 5 rokov norma 6 tak budú na to lepiť dalších 10cm izolácie aby boli v norme ?
@propik69 10cm nema zmysel, lebo rosny bod bude v murive, pri 20cm bielom EPS (min.15cm ked si niekde juznejsie) pri -18C je rosny bod cca 2cm v EPS od muriva ak si to este spravne pamatam... a tepelene mosty tam budu 100% nech je to vymurovane ako kolvek dobre.
@eagleowl no 3/4 republiky ma potom pri -18C rosny bod v murive :-D pri hrubke 20cm bieleho EPS. OK jasne kolko krat mas -18C... 3/4 republiky asi nie, ale niekde v Oravskej Lesnej asi kazdy rok. Nevravim, ze mu sa mu rosype barak, su ludia co existuju z porobetonom aj bez zateplenia a tie domy im stoja... ja som si to ratal este 2014-tom v programe "teplo" a tam mi vychadzali +- taketo hodnoty. Nestrielam to len tak od brucha.
@quakdafak ide o bilanciu kondenzovanej a odparenej vlhkosti v murive....ak sa kondenzát hromadí je problém....a to sa podľa mňa pri 10cm EPS u nás nikdy nestane....a kto to chce počítať smelo do toho :-)
@quakdafak to je jedno ci -18 alebo - 50, na kondenz potrebujes vlhkost a bez nejakej poruchy v murive nieje dostatocna vlhkost a tlak nato aby tam nieco kondenzovalo
@quakdafak ale tieto údaje nehovoria nič o celoročnej bilancii vodných pár v murive....kde ak vyjde že teoreticky sa dokáže za rok odpariť viac ako sa stihne skondenzovať tak je všetko v poriadku....
Treba spraviť ten presný výpočet zložený z nepresných čísel a pravda je na svete :-)
@eagleowl mas pocit, ze ten soft s celorocnou bilanciou nerata ? :-D ako suhlasim s tebou, ze pocas leta sa to odpari :-D ale kym sa to odpari tak prejde urcity cas... a furt je lepsie aby sa to odparovalo z izolacie ako z muriva... akoze mne je to putna, ci si niekto nieco zateply alebo nie... nech sa @propik69 rozhodne sam co chce... ja a ani ty tam byvat nebudes a predpokladam, ze sa mu na to ani nezlozis :-D .... lebo ja nie :-p
2-3týždne v roku by kondenzovala...Potom 11mesiacov by schlo.Možno.Mne skôr islo o úsporu na kúrení.Ci by sa to este nejak výrazne prejavilo na spotrebe plynu lebo to uz je jediná vec ktorá by sa dala realizovat na zamedzenie TS
@propik69 to ti musî niekto spočítať podľa návratnosti sa rozhodni.....ako máš poriešené preklady ...či to dokážeš zlepšiť... samozrejme aj podľa toho ako to bude vyzerať....aby neboli utopené okná.
@propik69 ak bol mur lepeny cementom tak to urcite zlepsis, + vyriesis ine detaily, lepsie ako s murivom, napr sokel a cast nad nim,,a tusim na ytong a na eps pri fasade idu rozdielne skladby, (eps staci lepidlo a omietka) pri poruche omietky ti bude zatekat tak za omietku na eps a nie rovno do muriva,
@quakdafak alebo riadene vetranie,, ja sa skor bojim sucheho vzduchu, myslim ze stale plati ze taketo problem s vlhkostou,mozu trapit ludi co maju bud nejaku poruchu a zateka do muriva, alebo male nevetrane priestory kde je zdroj vlhkosti, v normalnom dome a pri normalnom uzivani(s vetranim) sa ti nema aka vlhkost dostat v zime do muriva lebo v zimnom obdobi je prave problem dosiahnut vyssiu vlhkost
@quakdafak Zaujima ma, ako moze byt pri -18 vnutorna vlkost 55% bez ekuperacie samozrejme.. Ja mam problem sa v zime dostat nad 40%... Nerypem, zaujimam sa o vysvetlenie..
A ja sa z vlhkostou neviem dostat pod 60% stale kurim aj nárazovo vetrám...Omietky a potery robené august 2018... Ked vyvetram klesne ak na 40% ale ak sa zavrú okna zachvílu je tam 60%
@lubomird kuris krbom, pieckou, kachlami ? ak ano mas odpoved pre nizku vlhkost. Ohladom pirmeranej vlhkosti, zalezi kolko ludi je v dome, kolko sa vari, kupe, pere, vetra, etc.