Kondenz na paropriepustnej folií - flaky, stekance na fasade, mokre krokvy

Zdravím. Zateplilo sa, nastal problém. Všetko to je viac menej vysvetlené na obrázku zo skladby konštrukcie. Ale: Zateplilo sa a medzi 7cm polystyrénom pred pomúrnicou a 20cm polystyrénom na stene zostala medzera, niekde to je viac niekde menej, cez tú medzeru sa dostáva vzduch, resp. vlhkosť z interiéru až hore k paropriepustnej folii, na ktorej kondenzuje a potom tečie na krokvy, kde robí šarapatu viď. fotky. Volal som projektantovi, stavbárom ktorých poznám, zateplovačom, nikto sa s tým nikdy nestretol, 🥵 tak skúšam aj tu. Na jednej stene sa mi to ukázalo ešte pred tým ako bola zaklopená podbitím, tam sa všade pomedzi krokvy vyrezal 20cm polystyrén a na penu sa natlačil na tú 7ičku tak, aby tam nebola žiadna medzierka, (je to asi týždeň, od vtedy je na tej stene sucho). Zvyšok domu ale už je zaklopený, a v lepidle. Na jednej stene mi to ešte robí flaky, urobil som tam otvor a je to to isté, tzn. to bude asi okolo celého domu, niekde to je horšie niekde menej. Koho som sa pýtal, tak povedal, že takto sa ro bežne robí, polystyrény až po fóliu a potom sa zaklápa a že tá medzierka sa nikdy dokonale nedá vytreť lepidlom alebo vypeniť, proste sa vyreže 20tka okolo krokiev a hotovo. Dom sa dal pod strechu niekde v auguste 2022, na jeseň sa zateplila strecha, dala parozábrana, a pomedzi krokvy len ten 7cm polystyrén aby sa z vonku do vaty nenasťahovali zvieratá. Omietky, a potery sa spravili začiatkom 2023, z 2023 na 2024 sa temperovalo na 19-20 stupňov a ešte sa nebývalo, zateplené nebolo. Nasťahovali sme sa v auguste, teraz sa dorobilo lepidlo. Vlhkosť vo vnútri je 55%-65%(max) ako v ktorej miestnosti. Okná sa nerosia. Vetráme, ale stále to je viac k 60% ako k 50%. Rekuperácia ešte nie je, ale predpríprava je. - Chcem sa opýtať, či s tým má niekto skúsenosť, či to je ešte stále zabudovaná vlhkosť, ktorá ide difúziou cez steny, do tej medzery medzi EPS a Ytongom a hore kondenzuje a zmizne to pokiaľ sa vlhkosť v interiéry zníži (rekuperáciou, odvlhčovačmi...) alebo musím rozobrať celé poddašie, vyrezať polystyrén a urobiť to tak ako na tej jednej stene. -Ešte mi napadlo kúpiť 5 krabíc peny, navŕtať šikmo popod poddašie do tej 20tky diery každých dajme tomu 10cm a natlačiť do tej mokrej medzery penu aby sa to uzavrelo. Krokvy sú chytené od plesne ale keď to vyschne a nebude to tam kondenzovať znova, snáď sa im nič nestane... - Alebo namontovať rekuperáciu, znížiť vlhkosť v dome a čakať či to prestane samo.... Stalo sa to už niekomu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od utrel:

Zdravím. Zateplilo sa, nastal problém. Všetko to …
@utrel ma napadlo, či je správne realizované odvetrávanie cez strechu. Lebo vlhkosť by sa mala cez paropriepustnú foliu dostať von a odvetrať cez odvetravaciu medzeru pod strešnou krytinou.
Odpovedať

Zdravím. Zateplilo sa, nastal problém. Všetko to …
@utrel celé zle. Vlna mala byť prehodena maximálne, čo to išlo, na vonkajšie zateplenie stien
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od paldo_5:

@utrel ma napadlo, či je správne realizované odve…
@paldo_5 áno je, pod plechom je 8cm medzera, hore aj dole tá mriežka. fólia je kontaktná, neviem či je čosi kvalitnejšie ako ten tyvek.. vlna je všade suchá. Aj na krokve vidno, že keď som vybral ten 7cm polystyrén tak to je mokré až od neho smerom von.
Odpovedať
@utrel Ta fólia má za určitých podmienok istú priepustnosť. Pokiaľ sa prekročí, nastáva kondenzácia. Píšeš "cez tú medzeru sa dostáva vzduch, resp. vlhkosť z interiéru až hore k paropriepustnej folii" Ako sa vlhkosť z interiéru dostáva do priestoru z vonkajšej strany pomúrnice? Parozábranu si lepil o čo, o pomúrnicu? Taký masívny prestup vodnej pary nie je normálny, tam bude systémová chyba. Nehľadal by som problém v medzere medzi eps... moj nazor.
Odpovedať
Mal som to iste na novostavbe, vlhkost sa vyparovala z muriva ,narazila na foliu a nedokazalo to asi tak rychlo odviest.tak na lepidle na polystyrene boli taketo mokre mapy, nad tym bolo vsetko suche.mal som to len prvu zimu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@utrel Ta fólia má za určitých podmienok istú pri…
@kejsix Medzi krokvami je 24cm, + pod tým ďalších 16cm vlny, pod tým je parozábrana lepená na veniec. Robil som to sám, dal som si záležať, spoje parozábrany (ten dupont je asi najkvalitnejšie čo je na trhu) prelepené páskou, na stenu to je lepené tým zeleným den braven tmelom na parozábrany (nešetril som ním) a poistne ešte dorken delta páskou. Rošt je z kontralát, už tam je rok. Medzi ďalšie kontralaty, ktoré sa chytali do roštu, do ktorých išiel záves na sdk, som dával tú butylovú skrutkotesnú pásku. Závesy na SDK vŕtali z boku do kontralaty na strih, nie na ťah. Parozábrana je urobená dokonale. Keď na to pozrem cez otvory na svetlá v SDK tak to vyzerá perfektne rovnako, ako keď sa to spravilo. Neviem odkiaľ sa tam tá voda berie. Jedine difúziou cez ytong? Z lepidla, keď lepili EPS na Ytong? Resp. je to ešte stále zabudovná vlhkosť? Keď sa vyvetrá, zbehne vlhkosť z 63% na 52% a do rána je to zas na 63%... Už som objednal rekuperáciu a budem sušiť interiér v prvom kole...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od solo6:

Mal som to iste na novostavbe, vlhkost sa vyparov…
@solo6 tzn. to isté? dostalo sa to na paropriepustnú fóliu, po nej tieklo dole a kvapkalo na fasádu? Píšeš "nad tym bolo vsetko suche" kde nad tým? Koľko si mal vlhkosť v inerieri a koľko máš teraz?
Odpovedať
Profilova fotka

@solo6 tzn. to isté? dostalo sa to na paropriepus…
@utrel ytong je špecifický pomalým schnutím a prvý rok trpia takto viaceré stavby (https://www.modrastrecha.sk/forum/zat... ) to by mohol byť aj tento prípad.....netvrdím že je to určite tak ....chcelo by to rok asi vydržať aby sa steny zbavili vlhkosti, potom by sa to malo stratiť.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@utrel ytong je špecifický pomalým schnutím a prv…
@eagleowl snad to tak bude... ale od strechy su to viac ako 2 roky a od poterov a omietok tak 16 mesiacov... za tu dobu to mohlo tolko preschnut aby sa nediali taketo veci... 🥹
Odpovedať

@solo6 tzn. to isté? dostalo sa to na paropriepus…
@utrel nad tym som myslel vatu a krokvy,ja som odsuval aj skridlu ked bila zaladnuta snehom aby som pozrel ci nezateka. Vlhkost som nemeral dako vtedy.ono to bolo len na 1 mieste. Nad tym miestom som dal vatu na bok a nechal daky mesiac preschnut to miesto.potom to uz bolo ok
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od solo6:

@utrel nad tym som myslel vatu a krokvy,ja som od…
@solo6 Ok vďaka za info, to máme tým pádom inú situáciu. Vďaka za reakciu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?